X

Procesul Guvernului Initiat de Ministrului Educatiei de ULTIMA ORA si Problema Grava din Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei, Daniel David, atrage atentia asupra faptului ca in cursul zilei de luni, 26 mai, va fi initiat un proces extrem de important in sistemul d invatanat, prin inscrierile la gradinita, cresa si in serviciile de educatie timpurie complementare pentru anul scolar 2025–2026.

Ministrul Educatiei a subliniat ca inscrierea nu se face pe principiul „primul venit, primul servit”, numarul de inregistrare al cererii nefiind un criteriu de departajare. Procesul urmeaza metodologia generala si criteriile specifice stabilite de fiecare unitate de invatamant.

Potrivit ministrului, grupele de nivel anteprescolar, adica cresa, sunt destinate copiilor cu varste intre trei luni si trei ani, doar in limita locurilor ramase disponibile dupa etapa de realocari si reinscrieri. In acelasi timp, grupele de nivel prescolar, adica gradinita, sunt rezervate copiilor cu varste cuprinse intre trei si sase ani, tot in functie de locurile disponibile dupa perioada in care au fost realocate locurile pentru prescolari deja inscrisi.

Ministrul Educatiei explica oficial faptul ca toti parintii interesati de acest proces pot completa in cererile-tip trei optiuni, ordonate dupa preferinta, iar documentatia necesara trebuie depusa exclusiv la unitatea de invatamant aleasa ca prima optiune.

Daniel David a amintit ca grupa mijlocie si grupa mare fac parte din invatamantul obligatoriu, astfel ca prioritate in alocarea locurilor la gradinita vor avea copiii cu varste de patru si cinci ani.

Pentru lamuriri suplimentare, Daniel David a indicat un link cu raspunsuri la intrebari frecvente privind criteriile de departajare in situatiile in care numarul cererilor depaseste numarul locurilor, precum si lista completa a documentelor necesare pentru inscriere.

Ministrul Educatiei anunta si ca la nivelul inspectoratelor scolare functioneaza o linie telverde prin care parintii pot obtine gratuit informatii despre inscrierea copiilor la gradinita, cresa si serviciile de educatie timpurie complementare. Detaliile despre numarul de telefon, data de la care este operational si programul de functionare vor fi comunicate de fiecare inspectorat in parte.

In acelasi context, ministrul a tras un semnal de alarma asupra situatiei din invatamant: „Noi avem o problema cu resursa umana. Incep sa nu mai vina cei mai buni absolventi spre preuniversitar si ii tinem greu pe cei foarte buni in zona preuniversitara, mai ales ca au foarte multe optiuni in zona socio-economica, mai ales cei din zona stiintelor.”

Ministrul Educatiei a subliniat ca un salariu de inceput in domeniul educatiei nu reflecta in prezent rolul de prestigiu al profesorilor in societate, iar tinerii care intra in sistem au nevoie de un venit decent pentru a-si construi o familie si a-si achizitiona o locuinta.

Referindu-se la experienta din sistemul de sanatate, unde s-au majorat salariile pentru a preveni plecarea medicilor si asistentelor, ministrul a amintit ca educatia nu a protestat atunci, desi provocarea era similara. „Acum eu le spun tuturor: avem o problema in educatie, incepem sa nu mai avem profesori.

Nici nu mai vorbesc uneori de profesori buni sau mai putin buni. Incepem sa nu mai avem profesori in zona de stiinte. Avem nevoie de suportul celorlalti pentru a reusi sa corectam acest lucru, inclusiv prin legea salarizarii.”

In concluzie, autoritatile fac un apel catre toti factorii implicati – parinti, administraţie locala si guvern – sa sprijine demersurile de imbunatatire a climatului salarial si profesional din sistemul de invatamant, pentru a asigura acces egal la educatie timpurie si pentru a mentine calitatea pregatirii elevilor in urmatorii ani.

Disqus Comments Loading...