X

Decretul Normativ al Sanctiunilor de ULTIMA ORA Dispuse Azi de Florin Barbu cu Aplicare in Toata Romania

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a publicat un decret normativ care stabileste sistemul de sanctiuni, care urmeaza sa fie aplicate de catre minister pentru interventia DR-06 “Bunastarea animalelor”, pachetele a) porcine si b) pasari, in cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Florin Barbu aduce in atentie faptul ca noile dispozitii privind sancitunile se aplica cererilor de plata depuse incepand cu anul 2025 si definesc cu claritate tipurile de abateri, pragurile de sanctionare si modul de calcul al reducerilor financiare.

Ministrul Agriculturii aduce in atentie ca introducerea acestui cadru de sanctiuni raspunde nevoii de a consolida respectarea cerintelor Uniunii Europene privind gestionarea exploatatiilor si asigurarea bunei conditii a animalelor. El a explicat ca ordinul se bazeaza pe principiul proportionalitatii: sanctiunile vor fi calibrate in functie de natura, gravitatea si repetabilitatea neconformitatilor.

Florin Barbu afirma ca primul criteriu, denumit neglijenta, intervine atunci cand abaterea rezulta din actiuni neintentionate ale beneficiarului. Chiar daca fermierul nu a incalcat in mod voluntar normele, se va aplica o reducere din suma totala calculata fara penalitati, pentru a sublinia importanta prevenirii scaparii de sub control a conditiilor de bunastare. Acest mecanism actioneaza indiferent daca pentru aceeasi neconformitate au mai fost stabilite si alte sanctiuni.

In categoria neconformitatilor intra orice incalcare a cerintelor legale prevazute de Regulamentul (UE) 2021/2115, articolul 12 alineatul (4), precum si a standardelor referitoare la bunele conditii agricole si de mediu, stabilite la articolul 13 din acelasi regulament. Astfel, orice abatere de la criteriile de eligibilitate, de la angajamentele asumate sau de la conditiile de acordare a ajutorului poate atrage sanctiuni administrative.

Florin Barbu explica si ca repetarea unei neconformitati este definita ca nerespectarea aceleiasi cerinte sau standard de mai multe ori intr-o perioada de trei ani calendaristici consecutivi, cu conditia ca beneficiarul sa fi fost informat despre un caz precedent si sa fi avut posibilitatea de a remedia situatia. Aceasta masura are rolul de a preveni persistenta practicilor incompatibile cu obiectivele programului de bunastare.

Amploarea unei neconformitati se evalueaza prin examinarea impactului asupra intregii operatiuni. Daca abaterea afecteaza obiectivul general al pachetului DR-06 sau este restransa doar la o ferma, sanctiunea va fi ajustata corespunzator, astfel incat raspunsul administrativ sa fie echilibrat si eficient.

Florin Barbu vrea ca pentru pachetul a) – porcine, pragul de la care se aplica sanctiuni echivaleaza cu trei unitati de vita mare, adaptate speciilor cu ciclu scurt de productie si marimii fermei. Pragul, stabilit in functie de echivalentul UVM, permite determinarea rapida a cazurilor si aplicarea consecventa a masurilor, indiferent de dimensiunea exploatatiei. Pentru pachetul b) – pasari, principiile de sanctionare sunt similare, iar pragurile UVM sunt adaptate caracteristicilor pasarilor de carne sau ouatoare, asigurand coerenta in aplicarea sanctiunilor.

Calculul sanctiunilor administrative se bazeaza pe diferenta procentuala dintre efectivul declarat in cererea de plata si cel eligibil la plata. Formula prevede ca procentul sanctiunii este egal cu (efectivul declarat – efectivul eligibil) impartit la efectivul eligibil, inmultit cu 100. Astfel, cu cat abaterea este mai mare, cu atat reducerea aplicata este mai severa, reflectand un mecanism transparent si predictibil.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca aceste masuri nu au doar un caracter punitiv, ci urmaresc valorificarea corespunzatoare a fondurilor europene si promovarea unei agriculturi responsabile. Prin monitorizare riguroasa si sanctiuni bine definite, autoritatile intentioneaza sa incurajeze standarde inalte de bunastare animaliera si de protectia mediului, contribuind la durabilitatea sistemului agricol national. Ordinul intra in vigoare incepand cu anul 2025, dupa publicarea in Monitorul Oficial.

This post was last modified on iul. 1, 2025, 1:48 PM 13:48

Disqus Comments Loading...