Armata Romana ne aduce in atentie misiunile si operatiunile militare pe care soldatii Romaniei le-au derulat in ultima perioada, sau inca le deruleaza, incepand cu faptul ca la sfarsitul lunii iunie, vanatorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a revenit in portul militar Constanta.
Armata Romana spune ca operatiunea marcheaza finalul participarii sale la a cincea activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagra. Aceasta operatiune complexa, coordonata de Fortele Navale Romane, subliniaza rolul strategic al Armatei Romane in asigurarea sigurantei maritime a regiunii.
In perioada 14–22 iunie, navele din cadrul grupului operativ au fost implicate in Exercițiul multinational „Eurasian Partnership Mine Counter Measure Dive 25”. Organizate de Fortele Navale Romane in portul Constanta si in raioanele maritime din Marea Neagra, aceste manevre au vizat exersarea procedurilor de detectare si neutralizare a minelor marine, dar si consolidarea interoperabilitatii intre tarile riverane.
Armata Romana spune ca implicarea in astfel de exercitii intareste pozitia Romaniei in NATO si in cadrul cooperarii regionale. Parteneriatul international a fost subliniat de prezenta navei M 270 alaturi de unitati similare din Bulgaria si Turcia.
Intre 10 si 27 iunie, vanatorul de mine roman a contribuit esential la indeplinirea obiectivelor comune si la imbunatatirea continuei colaborari in domeniul securitatii maritime. Armata Romana, prin Fortele Navale, si-a demonstrat capacitatea de a actiona integrat cu partenerii din flancul estic al Uniunii Europene si NATO, un mesaj clar de stabilitate si descurajare in Bazinul Pontic.
In paralel, militarii Diviziei 2 Infanterie Getica si-au testat cunostintele de specialitate in structurile de rachete si artilerie antiaeriana. Poligoanele Bogza–Focsani si Balta Verde–Craiova au fost gazdele concursului applicativ-militar „Cel mai bun echipaj de tun / instalatie de lansare”, desfasurat intre 24 si 27 iunie.
Armata Romana afirma si ca, pe langa verificarea preciziei la tragere, evenimentul a evaluat rezistenta fizica, orientarea in teren si spiritul de echipa al militarilor. Aceste activitati reflecta angajamentul Armatei Romane pentru pregatirea continua si perfectionarea tactica a personalului.
Pe 27 iunie, la sediul Statului Major al Fortelor Navale din Bucuresti, viceamiralul Mihai Panait a primit vizita ambasadoarei Regatului Norvegiei, Excelenta Sa Hilde Svartdal Lunde, insotita de atașatul adjunct al apararii, Iris Fivelstad. Discutiile au vizat consolidarea cooperarii bilaterale in domeniul naval si dezvoltarea invatamantului militar de marina.
Armata Romana confirma inclusiv ca parteneriatul educational si operational cu Norvegia pune in valoare experienta si traditia Armatei Romane in infrastructura si formarea specialistilor. Un punct central al dialogului a fost analiza situatiei de securitate din regiunea Marii Negre, cu accent pe provocarile provocate de agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei.
Autoritatile militare au evidentiat pericolul reprezentat de minele marine aflate in derivare si au prezentat masurile deja implementate de Fortele Navale Romane pentru monitorizarea traficului maritim si neutralizarea riscurilor. Participarea activa in Mine Countermeasures Black Sea Task Group, impreuna cu Bulgaria si Turcia, este o componenta esentiala a strategiei de aparare nationala prin care Armata Romana contribuie la stabilitatea regionala.
Delegatia norvegiana si-a exprimat aprecierea pentru profesionalismul si dedicarea Fortelor Navale Romane, dar si pentru deschiderea manifestata in vederea proiectelor viitoare de cooperare. In contextul unei zone maritime tot mai tensionate, angajamentul Armatei Romane de a mentine libertatea de navigatie si de a proteja frontierele de la Marea Neagra ramane o prioritate fundamentala.
This post was last modified on iul. 1, 2025, 1:36 PM 13:36