X

Calin Georgescu Trimis in Judecata pentru Promovarea Cultului Persoanelor Vinovate de Crime de Razboi

Calin Georgescu este vizat de o decizie a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a incheiat recent ancheta initiata impotriva sa si a dispus trimiterea in judecata. Acesta este acuzat de promovarea in public a cultului persoanelor vinovate de genocid, contra umanitatii si crime de razboi, precum si de raspandirea continua a ideilor fasciste, legionare si xenofobe.

Calin Georgescu, conform rechizitoriului, are retinute fapte care au fost comise in intervalul 16 iunie 2020 – 16 mai 2025. In aceasta perioada, la cinci momente diferite, inculpatul a sustinut public idei care vizeaza regenerarea natiunii printr-o mistica crestin-ortodoxa, inclusiv prin acceptarea violentei ca mijloc de atingere a scopului. Prin discursuri si materiale difuzate in spatiul online si in cadrul unor adunari, el a pledat pentru crearea “omului nou” sub cupola unei regenerari mistice.

Ancheta arata ca inculpatul a promovat ideea necesitatii unui lider carismatic, predestinat si autoritar, capabil sa puna in aplicare proiectul unui stat revigorat. Accentul excesiv pe trecut, comparat cu o situatie prezenta prezentata drept decazuta, a vizat sugerarea unei stari de victimizare a comunitatii nationale in fata unor “inamici externi” artificial identificati. Aceasta reprezentare superficializata a istoriei a stat la baza retoricii sale ultranationaliste populiste.

In mod constant, inculpatul a facut glorificari exagerate ale trecutului romanesc si a cerut mobilizarea in masa pentru a contracara, prin violenta, ceea ce el considera erodarea demnitatii nationale. Mixul de mituri crestin-ortodoxe si apeluri la sacrificiu a format coloana vertebrala a retoricii sale, menita sa inspire adeziune si ferventa printre sustinatori.

Punctul culminant al campaniei a avut loc la 2 octombrie 2021, in Piata Universitatii din Bucuresti, unde inculpatul a sustinut un discurs in fata protestatarilor nemultumiti de restrictiile impuse in contextul pandemiei de coronavirus. In acea ocazie, el a imitat cu fidelitate gesturile, tonul vocii si chiar salutul legionar al mareșalului Ion Antonescu, figura condamnata definitiv pentru crime de razboi, prezentandu-l drept erou national.

Pe langa acest gest simbolic, ancheta releva ca inculpatul a facut numeroase declaratii laudative la adresa unor personalitati ale Miscarii Legionare, precum Corneliu Zelea Codreanu si Ion Moța. Prin interviuri si postari online, el si-a exprimat consecventa legionară si a intreținut legaturi cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a reinterpreta si normaliza trecutul miscarii.

Procurorii subliniaza ca promovarea cultului unor persoane gasite vinovate de infractiuni extrem de grave aduce prejudicii comunitatii si incalca o serie de prevederi legale, printre care Ordonanta de Urgenta nr. 31/2002, articolul 5, si Codul Penal, articolul 35 alin. 1. Faptele constituie infractiune in forma continuata, pe cinci acte materiale distincte, ceea ce agraveaza situatia juridica a inculpatului.

Rechizitoriul a fost inaintat Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, instanta competenta sa judece cauza in fond. Procedural, aceasta etapa marcheaza finalizarea anchetei si trimiterea dosarului in faza de judecata, fara a prejudicia principiul prezumtiei de nevinovatie. Inculpatul ramane deci nevinovat pana la pronuntarea unei hotarari definitive.

Urmatoarea infatisare va permite partiesiler implicate sa formuleze concluzii, probele urmand sa fie puse in discutie in fata instantei. Zilele care urmeaza vor stabili calendarul audierilor si vor da posibilitatea apararii si acuzarii sa isi sustina punctele de vedere in cadrul unui proces public, conform principiilor statului de drept.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on iul. 2, 2025, 8:03 PM 20:03

Disqus Comments Loading...