Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat elaborarea unei Hotarari Guvernamentale, pe care urmeaza sa o si semneze in perioada urmatoare, care vizeaza inscrierea unor bunuri imobile situate in orasul Piatra-Olt, judetul Olt, in inventarul centralizat al domeniului public al statului.
Florin Barbu afirma ca, potrivit ministrului, aceste bunuri vor fi predate in administrarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si vor fi declarate bunuri de uz si interes public national.
Ministrul Agriculturii explica si ca hotararea include inscrierea canalelor inscrise in Cartea Funciara nr. 58756 si nr. 58759 Piatra-Olt in domeniul public al statului. “Este un pas esential pentru consolidarea infrastructurii hidrotehnice din aceasta zona”, a precizat ministrul, subliniind rolul acestor canale in sustinerea activitatilor agricole si in gestionarea resurselor de apa din regiune.
Florin Barbu a explicat ca bunurile imobile inscrise vor fi destinate exclusiv desfasurarii activitatii ANIF. Procesul de predare-preluare va fi realizat pe baza unui protocol intre partile interesate, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii. “Printr-un calendar clar, vom asigura transferul responsabil si eficient al acestor active catre Agentia de Imbunatatiri Funciare”, a declarat Barbu.
Florin Barbu a subliniat angajamentul Ministerului Agriculturii de a actualiza in mod corespunzator datele pana la termenul prevazut de lege. De asemenea, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, va fi modificata Anexa nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 1705/2006, cu toate completarile ulterioare, pentru a reflecta noile inscrieri in registrul bunurilor publice.
Florin Barbu a amintit ca responsabilitatea pentru corectitudinea si exactitatea datelor revine direct Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare. Totodata, el a precizat ca initiativa trecerii bunurilor din domeniul public al orasului Piatra-Olt in domeniul public al statului se justifica prin necesitatea asigurarii managementului unitar al infrastructurii de irigatii si drenaj. “Este important ca aceste canale sa beneficieze de resursele si expertiza pe care ANIF le poate oferi in administrare si intretinere”, a subliniat ministrul.
Proiectul de hotarare intra sub incidenta prevederilor art. 1 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 443/2022, care reglementeaza structura si continutul raportului de implementare a actelor normative si evaluarea impactului acestora. Florin Barbu a mentionat ca respectarea acestor norme asigura transparenta si rigurozitate in procesul de adoptare a actelor guvernamentale.
Florin Barbu a reliefat beneficiile pentru comunitatea locala si pentru sectorul agricol. “Prin administrarea centralizata a acestor bunuri de catre ANIF, vom putea interveni mai rapid si mai eficient in cazul unor fenomene meteo extreme sau al necesitatilor de intretinere curenta. Acest lucru va spori rezilienta agriculturii in judetul Olt si va proteja investitiile fermierilor”, a afirmat Barbu.
Proiectul de hotarare a fost elaborat la initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si urmeaza sa fie supus spre adoptare in sedinta de guvern. Ministrul a facut un apel la colegii din executiv pentru aprobarea rapida a masurilor, astfel incat procedurile de transfer si actualizare a registrului bunurilor sa demareze imediat dupa publicarea actului normativ.
Astfel, prin aceasta hotarare, statul roman isi consolideaza gestiunea asupra infrastructurii agricole esentiale si imprima un nou ritm in eforturile de modernizare a sistemelor de irigatii si drenaj, elemente cheie pentru competitivitatea agriculturii nationale.
This post was last modified on iul. 2, 2025, 8:03 PM 20:03