Ilie Bolojan a prezentat astazi un nou pachet de masuri menit sa corecteze urgent deficitul bugetar, considerata de Guvern o adevarata urgenta nationala. Potrivit prim ministrului, Romania se confrunta in prezent cu cel mai mare dezechilibru bugetar dintre statele membre UE si al doilea ca valoare din ultimii treizeci de ani.
„Am avut cel mai mare deficit din UE si al doilea din ultimii treizeci de ani. Cel mai ridicat a fost in 2010, doar putin peste nivelul inregistrat anul trecut. Atunci, guvernele de atunci au fost nevoite sa majoreze TVA de la 19 la 24 la suta si sa reduca salariile din sectorul public cu 25 la suta”, a subliniat Bolojan, amintind de masurile dure adoptate atunci.
Premierul a avertizat ca, desi situatia actuala nu difera foarte mult de cea din 2010, timpul pentru interventii este limitat. „Suntem intr-un ceas al doisprezecelea si nu putem astepta sa ajungem cu spatele la zid”, a atras atentia acesta.
Ilie Bolojan a precizat ca intarzierea adoptarii masurilor ar putea expune Romania riscului de incapacitate de plata, ceea ce ar insemna pierderea accesului la imprumuturi si imposibilitatea de a acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile bugetarilor si pensiile.
Pachetul, care va fi detaliat maine de ministrii de linie, include masuri pe doua directii principale. Prima vizeaza reorganizarea TVA: in loc de cele trei cote actuale de 5, 11 si 19 la suta, propunerea prevede doar doua: 11 si 21 la suta. Cota redusa de 11 la suta va fi rezervata alimentelor, medicamentelor, apei pentru irigatii, cartilor, lemnelor de foc, energiei termice si serviciilor din HoReCa. Restul consumului va fi supus cotei de baza de 21 la suta.
In paralel, excizele la alcool, combustibil si tutun vor fi majorate cu 10 la suta pentru a creste resursele bugetare. Premierul a anuntat extinderea bazei de contributii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin eliminarea unor exceptii si aplicarea contributiilor pentru pensiile care depasesc 3000 de lei. Astfel, numarul contribuabililor va creste de la 6 la 8 milioane, iar pentru o pensie de 4000 de lei beneficiarul va plati contributia aferenta sumei care depaseste pragul, o crestere de 100 de lei.
O alta masura prevede majorarea impozitului pe dividende de la 10 la 16 la suta, incepand cu 1 ianuarie, in timp ce restul modificarilor fiscale vor intra in vigoare de la 1 august. Executivul propune totodata impozitarea profitului bancar si suprataxarea castigurilor din jocuri de noroc, sectoare capabile sa contribuie semnificativ la buget.
Pentru a limita cheltuielile publice pe termen scurt, se va introduce plafonarea temporara a pensiilor si a salariilor bugetarilor pentru anul urmator, masura descrisa de Bolojan ca fiind temporara. In domeniul invatamantului, guvernantii propun cresterea cu doua ore a normei didactice atat in invatamantul preuniversitar, cat si in cel universitar, pentru a optimiza utilizarea resurselor umane.
In ceea ce priveste sistemul de burse, premierul a anuntat o reforma necesara: cheltuielile cu bursele au crescut de la 188 de milioane la 4,7 miliarde de lei in ultimii trei ani, generand situatii in care elevii cu burse de merit obtin rezultate slabe la BAC. „Trebuie sa fim corecti: am ajuns sa acordam burse de merit unor clase intregi care esueaza la examen, iar notiunea de merit si i-a sensul”, a explicat el.
„Pachetul va fi prezentat si detaliat maine de ministrii de linie”, a incheiat Ilie Bolojan, invitand la o dezbatere ampla asupra masurilor necesare pentru redresarea financiara a statului.
This post was last modified on iul. 2, 2025, 8:03 PM 20:03