Ministrul Muncii, Florin Manole, vorbeste despre masurile fiscale 2025 care trebuie sa fie luate pentru salariati, pensionari si nu doar atat, iar asta pentru ca Guvenrul Romaniei, condus de Ilie Bolojan, actioneaza in toate directiile pentru a reduce deficitul bugetar cu care se confrunta tara noastra acum.
Ministrul Muncii explica mai jos unele dintre masurile cele mai importante care urmeaza sa fie impus ela nivelul intregii tari, iar asta in conditiile in care vorbim despre unele dintre cele mai dure masuri care sunt luate de catre autoritatile din Romania, multe urmand a fi aplicate chiar incepand din iulie 2025.
“Munca la negru și combaterea sa mai acerbă este și ea unul dintre obiectivele acestui act normativ. E o temă importantă, dar aceste măsuri sunt preponderent fiscal-bugetare, nu țin de ITM. Încă o dată, fără să spun că munca la negru trebuie combătută, evident că trebuie combătută și vedem că există instrumente și se întâmplă asta.
Cât despre impozitarea salariilor, nu aș vrea să redeschid acum o discuție pe care am dus-o în spațiul public la vedere, cu toții, referitoare la diferențele dintre sisteme. Acum suntem într-un context guvernamental în care, colegial, încercăm să păstrăm o conduită și conduita asta se vede în documentul pe care îl aveți în transparență.
Rămâne, și se prelungește până la sfârșitul anului viitor, suspendarea ocupării posturilor prin concurs pentru a nu crește numărul de angajați din sistemul bugetar și, deci, şi cheltuiala aferentă. Nu se vor actualiza, evident, cu rata inflației, de exemplu, pensiile speciale de serviciu, niciuna dintre ele, la fel cum nu se va actualiza cu rata inflației, până la sfârșitul anului 2026, nici valoarea punctului de referință.
Iar a doua temă principală este referitoare la CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 lei. Aici, explicația, pe scurt, are în vedere faptul că 2.911.000 de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus cu ocazia acestei modificări legislative și poate explicat un pic, foarte pe scurt, un pensionar care are o pensie de 3.100 de lei o să aibă sarcină în plus de 10 lei.
Aș mai adăuga și pe cel referitor la voucherele de vacanță, care se vor acorda, spre deosebire de până acum, când se acordă pentru cei care câștigă sub 8.000 de lei net, începând de la intrarea în vigoare a actului normativ se va acorda acest beneficiu pentru cei care câștigă mai puțin de 6.000 de lei net, deci, este o diferență în acest prag de 2.000.”
This post was last modified on iul. 4, 2025, 9:18 AM 09:18