Ministrul Educatiei, Daniel David, a declarat intr-o conferinta recenta ca, desi ministrul Nazare a prezentat cadrul general al masurilor economice, in sectorul educatiei trebuie sa recunoastem ca, in orice sistem complex, atat in tara, cat si in strainatate, exista lumini si umbre, lucruri bune si aspecte care nu functioneaza corespunzator. El a subliniat ca, in ultimii doi-trei-patru ani, sistemul de invatamant a beneficiat de o infuzie financiara foarte mare, dar accentul trebuie pus pe modul in care aceste resurse sunt directionate.
Ministrul Educatiei afirma ca atunci cand o crestere semnificativa a resurselor nu este ghidata spre „zonele luminoase” ale sistemului, ci ramane distribuita uniform, riscam sa amplificam anomaliile deja existente. El considera ca educatia si cercetarea se afla acum intr-un „moment zero”, in care este necesar sa normalizam aceste probleme pentru a putea dezvolta sistemul in beneficiul copiilor si al cadrelor didactice dedicate.
Una dintre anomaliile semnalate de ministru vizeaza raportul dintre numarul de copii si numarul de norme didactice in invatamantul preuniversitar. Desi numarul elevilor din aceasta zona a scazut, numarul de norme didactice a crescut. Norma didactica, explica el, se refera la timpul efectiv de predare din cele opt ore de lucru zilnic. Astfel, cu mai putini copii in sistem, a crescut paradoxal numarul de norme care reglementeaza interactiunea directa profesor-elev.
Ministrul Educatiei a identificat mai multi factori care au condus la aceasta situatie. In primul rand, masuri privind stabilirea unui numar minim si maxim de elevi in clasa au condus la fragmentarea acestora.
In al doilea rand, reglementari referitoare la pragul la care o unitate de invatamant capata personalitate juridica au dus la divizarea scolilor. Mai mult, s-au acordat foarte multe degrevri de norma: profesori care au redus orele de interactiune cu elevii, dar si-au pastrat salariul integral.
Ministrul Educatiei a atras atentia ca degrevarile de norma au fost insotite de plata suplimentara cu ora. Astfel, in sistem au crescut norme libere acoperite prin plata cu ora, probabil din aceleasi motive care au generat fragmentarea. In plus, o ora platita „la ora”, a spus ministrul, valoreaza mai mult decat o ora din norma didactica, creand o discrepanta greu de explicat si gestionat.
In zona burselor, atat cele studentesti, cat si cele acordate elevilor, bugetul a crescut considerabil in ultimii ani. Orice ministru se bucura cand poate aloca mai multi bani acestui capitol, a recunoscut Daniel David, dar a avertizat ca marimea bugetului nu este suficienta daca nu directionezi fondurile catre locurile in care au cel mai mare impact.
„Trebuie intotdeauna sa ai grija sa duci banii in zona in care a prins lumina, nu in zona intunericului”, a afirmat ministrul. El a precizat ca fondul pentru burse depaseste in acest moment sustinerea financiara pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii o acorda intregului sistem de cercetare-dezvoltare si inovare din tara, un dezechilibru pe care doreste sa il corecteze.
Ministrul Educatiei a anuntat ca va cauta oportunitati pentru a normaliza aceste anomalii si pentru a crea o strategie coerenta care sa permita sistemului de educatie si cercetare sa se dezvolte eficient. Scopul sau este sa asigure conditii mai bune pentru copii si pentru cadrele didactice dedicate, astfel incat orice investitie financiara sa fie orientata catre zonele care genereaza cele mai vizibile rezultate pozitive.
This post was last modified on iul. 5, 2025, 9:31 PM 21:31