X

Galaxia care a UIMIT Oamenii de Stiinta, ce Observatii au fost Facute

Astronomii au dat peste o descoperire cu adevarat remarcabila: o galaxie indepartata care a ramas “inghetata in timp” pentru aproape sapte miliarde de ani. Denumita KiDS J0842+0059, aceasta „fosila cosmica” s-a pastrat practic neschimbata de la formarea ei, oferind cercetatorilor o veritabila capsula a timpului pentru a intelege cum aratau primele structuri din univers.

O fosila cosmica, in termeni astronomici, reprezinta o galaxie care nu a suferit coliziuni sau fuziuni majore cu alte galaxii pe parcursul a miliarde de ani. Asemenea fosilelor de dinozauri care ne-au dezvaluit secretele evolutiei vietii pe Pamant, aceste relicve galactice pot ajuta la reconstruirea istoriei formarii cosmicii. KiDS J0842+0059 a fost identificata initial in 2018 in cadrul studiului Kilo Degree Survey (KiDS), insa adevarata ei natura a fost confirmata abia recent.

In primele etape, imaginile obtinute cu ajutorul telescopului VST (Very Large Telescope Survey Telescope) au permis masuratori preliminare ale dimensiunii si masei galaxiei. A urmat apoi instrumentul X-Shooter de pe Very Large Telescope (VLT), care a rafinat datele, scotand in evidenta faptul ca aceasta relicva are o masa stelara de aproximativ o suta de miliarde de ori mai mare decat cea a soarelui.

Cu toate acestea, ea este mult mai compacta decat alte galaxii cu masa similara, sugerand ca nu a avut parte de perioade semnificative de formare stelara de cand s-a conturat initial.

Galaxia uimitoare, inghetata in timp

Pentru a exclude orice dubiu privind structura si marimea precisa, o echipa condusa de astronomii de la Institutul National de Astrofizica (INAF) si Universitatea din Oxford a apelat la optica adaptiva a Telescopului Binocular Mare (LBT).

Tehnologia avansata a LBT a furnizat imagini cu o rezolutie de zece ori mai buna decat cele de la KiDS, confirmand caracterul extrem de compact al galaxiei. „Am descoperit o galaxie perfect conservata pentru miliarde de ani, o veritabila descoperire arheologica care ne arata modul in care s-au nascut primele galaxii”, a explicat Crescenzo Dove, co-liderul echipei si cercetator la INAF.

Comparatia cu NGC 1277, un alt exemplu de fosila galactica aflata in Roiul Perseus la circa 240 de milioane de ani-lumina de Pamant, scoate in evidenta raritatea acestor obiecte. In timp ce NGC 1277 este mult mai aproape, KiDS J0842+0059 ne transmite informatii despre un univers mult mai tanar, cu conditii de mediu primordiale. „Galaxiile fosile sunt ca dinozaurii universului: studiindu-le, intelegem conditiile in care s-au format cele mai masive structuri din cosmos”, adauga Chiara Spiniello, de la Universitatea din Oxford.

Descoperirea sugereaza ca anumite galaxii s-au format rapid, s-au mentinut compacte si au evitat interactiunile ce duc la fuziuni. Astfel, ele au ramas inactive pentru miliarde de ani, pastrand toate trasaturile initiale. In contrast, galaxiile masive de astazi si-au acumulat materia prin procese succesive de fuziune, ascunzand in inima lor nucleele relicva.

Privind spre viitor, comunitatea astronomica se pregateste pentru misiunea Euclid, telescopul spatial care promite date de inalta rezolutie din zone extinse ale cerului. „Ne dorim sa gasim si sa studiem noi galaxii relicva, folosind calitatea exceptionala a imaginilor de la Euclid”, a spus Antonella Tortora, membru al echipei si cercetator INAF. Astfel, fosilele cosmice vor continua sa dezvaluie secrete despre nasterea si evolutia universului, oferind o perspectiva unica asupra trecutului cosmic.

This post was last modified on iul. 6, 2025, 6:27 AM 06:27

Disqus Comments Loading...