Ministerul Apararii confirma operatiunile militare derulate de catre soldatii Armatei Romane, confirmand fatpul ca a derulat in perioada 30 iunie – 2 iulie la Husi exercitiul de avertizare si raportare CBRN „RAID 25”, planificat, organizat si condus de Centrul National Militar de Comanda.
Ministerul Apararii explica faptul ca scenariul a inclus incidente CBRN generate de utilizarea agentilor de ultima generatie cu aeronave fara pilot si agentilor chimici din generatia a patra. Intensitatea ridicata a situatiilor simulate si complexitatea provocarilor au testat limitele participantilor, oferind totodata un cadru eficient pentru imbunatatirea cooperarii si coeziunii echipelor.
Scenariul acestui an a fost construit pe baza realitatilor conflictelor contemporane, astfel incat militarii sa se confrunte cu avertizari false si atacuri simulate in zone urbane si rurale. Executantii au fost nevoiti sa coordoneze raspunsul in timp real, utilizand echipamente de detectie avansata si protocoale de raportare automatizata.
Aceasta abordare a consolidat capacitatea de interventie rapida si de luare a deciziilor sub presiune, reprezentand un pas important in evolutia strategiilor de aparare. Centrul National Militar de Comanda a coordonat operatiunile in teren, asigurandu-se ca toate etapele de avertizare, raportare si decizie sunt executate conform procedurilor.
Ministerul Apararii spune ca structurile de Aparare CBRN din Armata Romaniei au fost mobilizate in etape succesive de analiza a situatiei, prognoza a evolutiei contaminarii si implementare a masurilor de decontaminare. Participarea acestora a demonstrat eficienta fluxurilor de comunicare si capacitatea rapida de adaptare la cresterea riscurilor in mediul de securitate.
Ministerul Apararii a subliniat faptul ca pregatirea riguroasa de astazi reprezinta siguranta nationala de maine. Deviza „Pregatirea de azi este siguranta de maine” reflecta dedicarea continua pentru modernizarea dotarilor si perfectionarea personalului militar roman. Exercitiul RAID 25 a oferit totodata ocazia testarii tehnologiilor si procedurilor avansate, punand accent pe integrarea platformelor aeriene fara pilot si utilizarea de agenti CBRN de ultima generatie.
Ministerul Apararii a mai anuntat ca Fortele Aeriene Romane si un detasament al Fortelor Aeriene Italiene dislocat in Romania executa periodic exercitii comune de interceptare si angajarea tinta aeriana. Aceste antrenamente de tip Air-Air sunt realizate in cadrul cooperarii bilaterale si al angajamentelor asumate in cadrul NATO, argumentand importanta interoperabilitatii si a standardelor unitare pentru asigurarea apararii colective.
Potrivit declaratiilor Ministerului Apararii, participarea aeronavelor italiene la aceste misiuni reflecta sprijinul reciproc si intentia de descurajare a oricaror posibile amenintari terestre sau aeriene. Prin astfel de cooperari, Fortele Aeriene Romane isi imbunatatesc strategiile de aparare aeriana, iar echipajele castiga experienta operationala necesara in situatii simulate de criza.
Ministerul Apararii a semnalat, de asemenea, plecarea in mars international de instructie a navei-scoala „Mircea” din portul militar Constanta. La bord se afla 75 de studenti ai Academiei Navale „Mircea cel Batran” si 13 studenti din universitati partenere din Bulgaria, Franta, Letonia, Norvegia, Polonia si Turcia. Desfasurarea marsului ofera un mediu formativ unic, cu accent pe pregatirea practica si schimbul cultural intre natiuni.
Potrivit Ministerului Apararii, nava-scoala va naviga in Marea Mediterana si Marea Neagra, cu escale planificate in porturile Salonic (Grecia), Durres (Albania), Bari (Italia) si Varna (Bulgaria). Traseul va fi incheiat prin intoarcerea in portul militar Constanta pe 7 august, oferind studentilor sansa de a-si aprofunda cunostintele de navigatie si management al bordului in conditii variate de operare.
Ministerul Apararii reafirma astfel prioritatea acordata pregatirii integrale a fortelor armate si consolidarii cooperarii internationale. Prin exercitii CBRN, antrenamente aeriene bilaterale si incursiuni maritime de instruire, Romania isi afiseaza angajamentul ferm fata de securitatea nationala si contributia la apararea colectiva in cadrul NATO si strategiilor eficiente.
This post was last modified on iul. 5, 2025, 9:30 PM 21:30