E.ON, pe masura ce liberalizarea pietei de energie electrica isi face simtite efectele dupa 1 iulie 2025, se alatura efortului de a informa clientii cu privire la pasii si documentele necesare pentru schimbarea furnizorului, in ideea de a beneficia de cele mai bune preturi pentru energie acum.
E.ON pune accent pe faptul ca structura de distributie ramane constanta indiferent de schimbarea furnizorului, un aspect esential pentru orice client care doreste sa profite de noile oferte de pe piata libera. Prin clarificarea acestor detalii, compania isi propune sa vina in sprijinul consumatorilor si sa simplifice procesul de tranzitie.
Cel care asigura functionarea sigura a energiei electrice sau a gazelor naturale este distribuitorul de la Distributie, responsabil pentru mentenanta retelei, montare si inlocuire contoarelor, citirea periodica a indexului si interventia in cazul oricarui deranjament.
E.ON subliniaza ca, chiar daca un client isi alege un alt furnizor de energie, distribuitorul ramane acelasi pentru zona respectiva, garantand continuitatea si siguranta serviciului. Pentru orice problema tehnica sau intrerupere nedorita, utilizatorii trebuie sa se adreseze direct operatorului de retea, nu furnizorului, pentru o solutionare prompta.
Pentru incheierea unui contract nou de energie, E.ON informeaza clientii ca este necesara prezentarea unor documente simple, menite sa ateste identitatea si datele de consum. In primul rand, copia actului de identitate este obligatorie pentru verificarea persoanei, urmata de ultima factura de consum sau, dupa caz, valoarea indexului inregistrata pe contor.
E.ON afirma ca, daca spatiul sau caracteristicile locuintei o impun, trebuie depusa si o declaratie privind spatiul. Odata completate aceste etape, contractul poate fi semnat fie online, fie in orice magazin E.ON, fara costuri suplimentare.
Obtine cele mai bune preturi la energie electrica
In viziunea E.ON, furnizorul reprezinta interfata directa cu consumatorul final si asigura toate activitatile comerciale si de raportare. O companie licentiata ANRE, furnizorul receptioneaza semnalizarile privind nevoile energetice ale clientilor, achizitioneaza energia de la producatori si monitorizeaza atent consumul fiecarui utilizator. Facturarea revine integral furnizorului, iar sumele aferente consumului sunt platite direct acestuia.
E.ON subliniaza clar diferenta dintre furnizor si distribuitor, invitand clientii sa recurga la companie pentru orice intrebare legata de facturi si oferte. Printr-o comunicare transparenta si actualizata, E.ON isi doreste sa elimine orice confuzie care ar putea aparea in randul utilizatorilor si sa faciliteze tranzitia catre piata libera de energie.
Gazele naturale nu fac parte inca din procesul de liberalizare si, conform declaratiilor E.ON, vor beneficia de o plafonare a pretului pana pe 31 martie 2026. Guvernul a stabilit, prin OUG nr. 6/2025, un pret maxim de 0,31 lei pe kilowattora, menita sa protejeze consumatorii in perioada de tranzitie spre piata libera.
Pana la data mentionata, clientii E.ON se pot baza pe acest mecanism de control al costurilor, urmand ca dupa expirarea plafonarii sa se deschida posibilitatea alegerii unor oferte competitive, in functie de nevoile si bugetul fiecarui utilizator.
In ceea ce priveste liberalizarea pietei de energie electrica, E.ON anunta ca incepand cu 1 iulie 2025 clientii vor primi comunicari oficiale privind noile tarife aplicabile pe piata reglementata. Fiecare utilizator poate opta pentru o oferta diferita, sa continue cu furnizorul actual sau sa schimbe complet furnizorul, gratuit, primind un contract adaptat cerintelor personale.
Procesul este simplu si transparent, mentioneaza E.ON, iar orice client se poate razgandi oricand si alege un contract de pe piata libera, beneficiind de flexibilitate si de posibilitatea compararii ofertelor pentru a obtine cel mai avantajos pret. Prin aceste masuri, E.ON isi reafirma angajamentul fata de comunicare deschisa cu consumatorii din Romania.
This post was last modified on iul. 9, 2025, 8:13 PM 20:13