Guvernul Romaniei anunta ca Pachetul fiscal pentru reducerea deficitului bugetar reprezinta un moment definitoriu in demersul Romaniei de corectare a dezechilibrelor si stabilizare economica. Oficialii guvernamentali au subliniat ca masurile adoptate in ultimele saptamani plaseaza tara pe un curs de sustenabilitate financiara, element absolut necesar intr-un context economic global tot mai volatil.
Prin acest pachet, autoritatile isi propun sa transmita un semnal puternic pietelor internationale si institutiilor europene privind angajamentul ferm pentru disciplina bugetara si reforme structurale. Reactia pietelor internationale la anuntul pachetului fiscal a fost deosebit de pozitiva, ceea ce a facilitat un climat de incredere in capacitatea Romaniei de a-si respecta tinta de deficit.
Comisia Europeana a remarcat rapid acest avans si a salutat pasii importanti facuti de Guvern pentru implementarea reformelor. In documentele oficiale ale Comisiei, Bucurestiul este felicitat pentru consecventa in urmarirea obiectivului de stabilizare fiscala si pentru claritatea mesajului transmis investitorilor, elemente care sporesc atractivitatea economiei nationale.
In cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), precum si in intrevederile avute cu oficiali de rang inalt de la Bruxelles, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, a accentuat angajamentul Romaniei fata de responsabilitatea fiscala. El a subliniat ca, in doar doua saptamani de la investirea noului Guvern, tara noastra a aprobat cel mai important pachet fiscal din ultimii 15 ani.
„Acest efort sustinut transmite, inclusiv la Bruxelles, ca directia este una clara: revenirea pe traiectoria sustenabila a finantelor publice,“ a declarat ministrul. El a mai adaugat ca semnalul pozitiv din partea Comisiei Europene va intari increderea agentiilor de rating si va consolida dialogul cu partenerii externi.
Potrivit ministrului Nazare, reforma structurala nu se opreste aici. Guvernul este determinat sa continue masurile de modernizare a administratiei publice, de eficientizare a cheltuielilor si de reorganizare a sistemului de pensii. Aceste eforturi sunt considerate preconditii pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile si pentru punerea pe baze solide a economiei romanesti.
„Reformele suplimentare pe care le pregatim in continuare vor intari credibilitatea noastra in randul partenerilor externi si vor contribui la o reforma reala a tarii,“ a punctat oficialul.
Intr-o declaratie adresata publicului larg, Ilie Bolojan a facut apel la rabdare si corectitudine: „Eu nu le cer romanilor sa ne acorde increderea in orb, le cer doar rabdare, sa lucram si sa fim corecti fata de cetateni.“ El a anuntat totodata un plan de comunicare mai transparent, prin care autoritatile vor organiza conferinte periodice de presa si sesiuni de intrebari si raspunsuri, pentru a explica in detaliu fiecare masura si impactul acesteia asupra economiei si asupra bugetului de stat.
Pe de alta parte, mai este in pregatire un al doilea pachet fiscal, care va fi supus transparentei si dezbaterii publice in luna iulie, cu termen limita pentru dezbatere sfarsitul lunii. Lucrul se desfasoara in echipe de specialisti: un grup dedicat administratiei publice si altul axat pe sistemul de pensii. Prin aceasta abordare colectiva, initiatorii isi propun sa surprinda toate perspectivele, de la eficienta in cheltuirea fondurilor publice pana la impactul asupra nivelului de trai al pensionarilor.
Masurile prind contur intr-un moment in care disciplina bugetara si echilibrul macroeconomic sunt cruciale nu doar pentru absorbtia fondurilor europene, ci si pentru reducerea costurilor de finantare si majorarea increderii pe termen lung. Sub acest semn, Romania merge inainte pe drumul catre consolidarea fiscala si spre recuperarea unei pozitii solide in piata financiara internationala.
This post was last modified on iul. 9, 2025, 12:02 AM 00:02