ING Bank, una dintre cele mai importante banci din Romania la ora actuala, aduce in atentia a milioane de romani faptul ca doar 4% dintre victimele fraudelor din mediul online reusesc sa isi recupereze banii pierduti, iar numai 28% raporteaza incidentele catre autoritati.
ING Bank spune in mod oficial ca, potrivit raportului realizat anul trecut de Global Anti Scam Alliance. Suma totala pierduta din cauza acestor fraude in 2024 este estimata la 1,03 trilioane de dolari. Reprezentantii ING Romania au subliniat impactul emotional sever resimtit de victimele fraudelor digitale.
ING Bank considera esentiala educarea continua a clientilor pentru a recunoaste semnele de frauda si pentru a actiona rapid in vederea blocarii eventualelor tranzactii neautorizate. Banca a prezentat si studii de caz in care atacatorii au folosit metode sofisticate de manipulare psihologica pentru a determina victimele sa transfere fonduri in conturi controlate de infractori.
ING Bank a citat datele Secţiei de Combatere a Criminalitatii Informatice (SCCI) din cadrul IGPR. La nivelul primelor patru luni din 2025, SCCI instrumenta 928 dosare de frauda informatica, dintre care 170 deschise anul acesta si 169 deja solutionate.
Totodata, in acelasi interval, au fost inregistrate 1.187 dosare legate de atacuri informatice, dintre care 256 au primit solutie. Conform declaratiei lui Flavius Nistor, sef serviciu in Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, fraudele din investitii ocupa primul loc la nivel european, semnaland o evolutie ingrijoratoare a amenintarilor financiare.
ING Bank si expertii ub securitate au avertizat cu privire la scenariile cele mai frecvente de frauda. Una dintre metodele dominante este spoofing-ul telefonic, prin care atacatorii apeleaza victima in numele unei banci folosind un numar fals.
ING Bank AVERTIZEAZA privind o Amenintare Extrem de Grava in Romania
Victima este incurajata sa verifice autenticitatea apelului cautand pe Google numarul de telefon respectiv si observand ca apare pe site-ul oficial al institutiei. Odata castigata increderea, atacatorul solicita transferul urgent al fondurilor intr-un “cont securizat” pentru protectie, insa sumele devin imediat inaccesibile, intrucat contul apartine infractorilor.
Un alt tip de frauda prezentat de ING Bank implica anuntarea fictiva a unui credit aprobat. Victima primeste un apel in care este instiintata ca i s-a aprobat un imprumut pe care nu si-l solicita si este invitat sa se prezinte intr-o sucursala pentru ridicarea banilor.
Atunci cand persoana isi exprima surprinderea, atacatorul sustine ca datele au fost compromise si ca ofiterii de politie vor contacta victima in scurt timp. La scurt timp dupa, o persoana care se recomanda comisar de politie telefoneaza, pretinzand ca are nevoie de sprijin pentru finalizarea anchetei si prinderea fraudatorilor, convingand astfel victimele sa furnizeze informatii sensibile si sa vireze fonduri.
ING Bank afirma ca educatia financiara si adoptarea unor masuri de securitate cibernetica solide sunt cheia pentru prevenirea acestor incidente. Banca recomanda utilizarea autentificarii in doi pasi, actualizarea frecventa a parolelor si verificarea atenta a mesajelor si apelurilor primite.
ING Bank a anuntat ca va continua sa colaboreze cu autoritatile si organizatiile de profil pentru a promova campanii de informare si pentru a dezvolta solutii tehnologice avansate menite sa protejeze clientii impotriva fraudelor digitale.
Prin initiativa de pe 25 iunie, ING Bank isi reafirma angajamentul fata de siguranta financiara a clientilor sai si sustine rolul colaborarii dintre sectorul privat si autoritatile publice in lupta impotriva criminalitatii informatice. Continuitatea acestor demersuri reprezinta o garantie ca, pe termen lung, riscurile de frauda vor fi reduse, iar increderea in mediul digital va creste.
This post was last modified on iul. 9, 2025, 12:18 PM 12:18