Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat Hotararea de Guvern prin care se modifica anexele nr. 1 si nr. 2 la HG nr. 428/2025, referitoare la domeniile si programele de studii universitare de master acreditate si la numarul maxim de studenti masteranzi pentru anul universitar 2025-2026.
Ministrul Educatiei afirma ca, potrivit declaratiilor ministrului, initiativa vizeaza alinierea ofertei academice la nevoile angajatorilor si la solicitarile beneficiarilor. Actul normativ se aplica atat institutiilor de invatamant superior de stat, cat si celor particulare acreditate.
Conform textului actului normativ, obiectul reglementarii il reprezinta domeniile si programele de studii universitare de master, precum si numarul maxim de studenti care pot fi scolarizati in cadrul institutiilor acreditate pentru anul universitar 2025-2026.
Ministrul Educatiei afirma si ca modificarile sunt motivate de propunerile senatelor universitatilor, care au solicitat actualizarea si reorganizarea programelor pentru a raspunde cerintelor pietei muncii si asteptarilor studentilor. Documentul defineste clar obiectivele pentru fiecare domeniu.
In fundamentarea acestei initiative, ministrul Daniel David a subliniat ca prevederile actului respecta angajamentele asumate de Romania in cadrul Strategiei Europa 2020 si recomandarile Cadrului strategic ET 2020.
Printre prioritatile vizate se numara asigurarea accesului si participarii in invatamantul superior, imbunatatirea calitatii si eficientei formarii universitare, dobandirea competentelor esentiale pentru ocuparea unui loc de munca si stimularea creativitatii si inovarii.
Ministrul Educatiei explica inclusiv ca acest demers institutional tine cont de principiile acceptate ale Spatiului European al Invatamantului Superior, conform conferintelor de la Leuven (2009), Viena (2010), Bucuresti (2012) si Erevan (2015), precum si de recomandarile Comunicatului de la Erevan.
Printre obiectivele vizate se afla intarirea calitatii si relevantei proceselor de invatare si predare, cresterea angajabilitatii absolventilor, marirea gradului de incluziune si implementarea de reforme structurale in sistemul universitar romanesc.
Actualizari majore au fost operate in urma procesului de evaluare derulat de consiliile ARACIS in perioada aprilie-iulie 2025. Astfel, au fost evaluate 120 de domenii de master, dintre care 103 in universitatile de stat si 17 in cele particulare, precum si 354 de programe de studii, din care 318 in institutii de stat si 36 in cele particulare. In acest context, au fost acreditate sase domenii noi la nivelul universitatilor de stat.
In ceea ce priveste clasificarea programelor, 64 dintre acestea au fost incadrate in categoria master de cercetare, iar 289 in cea de master profesional, din care 248 in structura universitatilor de stat si 41 in cadrul institutiilor particulare.
Ministrul Educatiei spune ca un program a fost desemnat master didactic, iar 23 de programe se vor derula in regim dual, conform solicitarilor formulate de universitati. Prin aceste modificari, Ministerul Educatiei urmareste diversificarea ofertei academice.
Capacitatea de scolarizare a programelor evaluate si acreditate a fost majorata cu 555 de locuri, crescand de la 14.650 la 15.205 studenti. Ministrul a precizat ca aceasta crestere reflecta nevoia de a extinde accesul candidatilor la studiile de master, cu accent pe domeniile strategice pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii.
Ministrul Educatiei a decis in paralel, au fost solutionate si cererile universitatilor din perioada aprilie-iunie 2025 privind incadrarea suplimentara a unor programe in domenii existente. Totodata, au fost operate corectii ale unor denumiri care prezentau erori materiale, pentru a evita confuziile in actele oficiale si in procedurile de admitere.
Actul normativ este elaborat in temeiul Legii invatamantului superior nr. 199/2023, al Ordonantei de Urgenta nr. 75/2005 privind calitatea educatiei, precum si al Hotararilor Guvernului nr. 369/2013 si nr. 404/2006. Daniel David a subliniat ca masura are ca scop consolidarea calitatii si relevantei studiilor postuniversitare, in beneficiul studentilor si angajatorilor. Daniel David a declarat: „Suntem hotarati sa consolidam sistemul de studii postuniversitare si sa promovam excelenta in toate domeniile de master.”
This post was last modified on iul. 9, 2025, 7:22 PM 19:22