Ciprian Serban, ministrul Transporturilor, a publicat in mod oficial proiectul de lege prin care Romania accepta amendamentele adoptate la cea de-a 13-a sesiune a Adunarii Generale a Organizatiei Interguvernamentale privind Transporturile Internationale Feroviare (OTIF), desfasurata la Berna in perioada 25–26 septembrie 2018.
Ciprian Serban afirma ca actul normativ transpune in legislatia nationala modificarile operate asupra Conventiei privind Transporturile Internationale Feroviare (COTIF) si anexelor sale E (CUI), G (ATMF) si H (EST), semnata initial la Berna la 9 mai 1980.
In acest proiect de lege, Romania confirma angajamentul ferm fata de standardele internationale in domeniul transportului feroviar si implicit fata de imbunatatirea interoperabilitatii retelelor feroviare europene si mondiale. Amendamentele adoptate modifica aspecte definitorii ale modului de functionare al OTIF si vor contribui la cresterea eficientei si sigurantei transportului prin calea ferata.
Ciprian Serban afirma ca, conventia COTIF reglementeaza organizarea si activitatea OTIF, stabilind obiectivele, atributiile si procedurile prin care statele membre colaboreaza pentru dezvoltarea uniforma a legislatiei feroviare.
Textul conventiei include sapte prevederi care asigura o lege uniforma in domeniu: contractul de transport international feroviar de calatori, contractul de transport international feroviar de marfuri, reglementarile privind transportul international feroviar al marfurilor periculoase, contractele pentru utilizarea vehiculelor si a infrastructurii in traficul international feroviar, validarea standardelor tehnice si specificatiile uniforme pentru materialul rulant, precum si procedurile de admitere tehnica a vehiculelor feroviare in retelele internationale.
Romania face parte din cele 50 de state semnatare ale conventiei, dintre care 26 apartin Uniunii Europene. De asemenea, Uniunea Europeana este parte contractanta din 2011, ceea ce subliniaza importanta armonizarii reglementarilor feroviare la nivel comunitar si international.
Ciprian Serban subliniaza ca in tara noastra, COTIF a fost ratificata initial prin Decretul Consiliului de Stat nr. 100/1983, intrand in vigoare la 1 noiembrie 1985. Ulterior, modificarile adoptate prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 au fost transpuse prin Ordonanta de Guvern nr. 69/2001, aprobata prin Legea nr. 53/2002 si aplicabila din 1 iulie 2006.
La sesiunea din septembrie 2018, Adunarea Generala OTIF a decis revizuirea unor articole cheie ale Conventiei: articolul 2, privind scopul Organizatiei; articolul 6, care defineste regulile uniforme; articolul 20, referitor la Comitetul de experti tehnici; articolul 33, care reglementeaza competentele; articolul 34, legat de deciziile Adunarii Generale si articolul 35, privind deciziile Comisiilor. Modificarile reflecta nevoia de adaptare a cadrului normativ la evolutiile tehnologice si de siguranta ale traficului feroviar international.
Textul amendat insoteste proiectul de lege in conformitate cu prevederile articolului 72, alineatul (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative. Ministrul Ciprian Serban a subliniat ca procedura parlamentara va fi urmata cu prioritate si ca, odata adoptate, noile prevederi vor fi puse imediat in aplicare de catre autoritatile de reglementare si administratiile feroviare.
Ciprian Serban sustine si ca reprezentantii industriei feroviare au salutat initiativa, appreciind ca actualizarea normelor va imbunatati interoperabilitatea si va reduce barierele administrative in traficul international. De asemenea, ajustarea conditiilor tehnice si functionale este vazuta ca un pas esential catre modernizarea echipamentelor si cresterea atractivitatii transportului feroviar in fata altor mijloace.
Proiectul de lege urmeaza sa fie supus dezbaterilor in comisiile de specialitate, iar ministrul Transporturilor a exprimat speranta ca adoptarea finala va avea loc in aceasta sesiune parlamentara, asigurand astfel continuitate legislativa si conformitate cu standardele OTIF si UE.
This post was last modified on iul. 9, 2025, 1:00 PM 13:00