X

Metodologia de Guvern de ULTIMA ORA Anuntata de Ministrul Transporturilor cu o Hotarare Normativa anuntata

Ministrul Transporturilor, Ciprian Serban, a anuntat adoptarea unei hotarari prin care se aproba Metodologia de evaluare a riscurilor pentru domeniul feroviar, transportul cu metroul, metroul usor, monoraiul si transportul urban, suburban si regional pe sine, precum si pe liniile ferate industriale si cele de patrimoniu, muzeale si turistice.

Ministrul Transporturilor evidentiaza faptul ca aceasta decizie stabileste cadrul legal si procedural necesar pentru cresterea sigurantei in circulatia pe sine si a calitatii serviciilor. Autoritatea Feroviara Romana, cunoscuta ca AFER, a fost infiintata conform articolului 1, alineatul (1) din Ordonanta Guvernului nr. 95/1998, cu modificarile ulterioare, si reorganizata prin Ordonanta Guvernului nr. 14/2023.

AFER functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, fiind finantata integral din venituri proprii. Rolul sau este de organism tehnic de specialitate in domeniul transporturilor pe sina, inclusiv metroul, metroul usor si monoraiul.

Ministrul Transporturilor a subliniat necesitatea asigurarii unui climat sigur pentru circulatie si a mentinerii calitatii produselor si serviciilor utilizate in domeniul transporturilor pe sine. El a explicat ca indiferent de tipul de sistem, fie ca vorbim despre reteaua feroviara clasica, metrou, monorai sau linii turistice de patrimoniu, siguranta calatorilor si integritatea infrastructurii reprezinta prioritati absolute pentru autoritati si operatori.

In prezent, in Romania nu exista o procedura standardizata de evaluare a riscurilor pentru domeniul feroviar si transporturile pe sine, a tras atentia ministrul. Lipsa unui cadru unitar de identificare si analiza a potentialelor pericole pune in pericol atat pasagerii, cat si bunurile transportate. Noua metodologie vine astfel sa acopere un vid legislativ si sa ofere instrumentele necesare pentru prevenirea incidentelor.

Ministrul Transporturilor spune ca scopul principal al metodologiei aprobate consta in crearea unui cadru coerent pentru evaluarea modurilor de identificare, analizare si control al gestionarii riscurilor in domeniile mentionate anterior.

Potrivit declaratiilor lui Ciprian Serban, aceasta initiativa reprezinta un pas esential pentru alinierea la standardele europene si pentru consolidarea increderii publicului in serviciile de transport feroviar si urban pe sine.

Documentul metodologic stabileste in mod clar etapele procesului de evaluare a riscurilor, elementele care trebuie luate in calcul, factorii si parametrii relevanti, criteriile de performanta si instrumentele necesare. Tehnicile si procedeele descrise includ atat analize calitative, cat si cantitative, astfel incat fiecare operator economic sa poata adapta masurile de securitate la specificul activitatii sale. Aplicarea acestei metodologii va asigura o abordare sistematica.

Ministrul Transporturilor spune ca, Autoritatea Feroviara Romana va juca un rol central in implementarea acestei metodologii. AFER va evalua modul in care operatorii economici identifica, analizeaza si controleaza riscurile in propriile operatiuni, urmand sa acorde avize si recomandari de imbunatatire.

Prin monitorizare si audit, autoritatea va supraveghea aplicarea consistenta a procedurilor aprobate, asigurand astfel un nivel ridicat de securitate si calitate in intreg sectorul.

Ciprian Serban a avertizat ca operatorii economici din domeniul feroviar, transportul cu metroul, metroul usor, monoraiul si transportul urban, suburban si regional pe sine, inclusiv cele care desfasoara activitate pe linii industriale, turistice sau de patrimoniu, trebuie sa identifice, evalueze si gestioneze riscurile in unitatile proprii.

Fiecare masura adoptata va fi corelata cu natura si nivelul riscurilor, contribuind la prevenirea evenimentelor neplacute si la cresterea eficientei si performantei sistemelor de transport.

This post was last modified on iul. 10, 2025, 2:18 PM 14:18

Disqus Comments Loading...