X

OMS: Raportul Internațional Oficial privind Ingrijorătoarea Boală care a Afectat Omenirea

OMS, prin Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, transmite prin prezenta raportul celei de-a patra reuniuni a Comitetului de Urgență al Regulamentului Sanitar Internațional (2005) (RSI) (Comitetul) privind creșterea numărului de cazuri de mpox 2024, desfășurată joi, 5 iunie 2025, între orele 12:00 și 17:00 CEST.

OMS, în conformitate cu avizul exprimat în unanimitate de Comitet în timpul reuniunii, Directorul General al OMS a stabilit că creșterea numărului de cazuri de mpox 2024 continuă să îndeplinească criteriile unei urgențe de sănătate publică de interes internațional (USPIC) și, în consecință, la 9 iunie 2025, a emis recomandări temporare către Statele Părți, disponibile aici.

Directorul General al OMS își exprimă cea mai sinceră recunoștință Președintelui, Membrilor și Consilierilor Comitetului. Secretariatul OMS a prezentat o imagine de ansamblu asupra situației epidemiologice globale a mpox, inclusiv a tuturor cladelor circulante ale virusului variolei maimuței (MPXV).

În ultimele 12 luni, majoritatea cazurilor de MPXV au continuat să fie raportate pe continentul african, în mare parte determinate de focarele de MPXV clade Ib în țările din Africa de Est, inclusiv în RDC, unde clade Ia circulă împreună. Sierra Leone, însă, se confruntă cu un focar cu evoluție rapidă, care, pe baza rezultatelor disponibile ale secvențierii genomice, pare a fi determinat de MPXV clade IIb.

În afara regiunii africane, continuă să existe un raport constant de cazuri lunare (între aproximativ 500 și 1000 lunar), din toate regiunile, reflectând în mare parte circulația continuă a MPXV clade IIb în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați (MSM).

Clade Ia de MPXV continuă să prezinte o mortalitate mai mare, în special la copii în RDC, cu o rată a mortalității de 2-3%, deși datele ar trebui interpretate luând în considerare, printre altele, limitarea supravegherii sindromice. În toate cladele, persoanele cu imunosupresie preexistentă, în special cele infectate cu HIV, rămân expuse celui mai mare risc de rezultate severe și deces. Rata generală a mortalității pentru MPXV clade Ib și clade IIb rămâne în jurul a 0,5%.

OMS a publicat îndrumări actualizate privind îngrijirea clinică și prevenirea și controlul infecțiilor (PCI), subliniind importanța integrării intervențiilor legate de mpox în programe de sănătate mai ample și în furnizarea de servicii de sănătate.

Cu toate acestea, implementarea eficientă a îndrumărilor rămâne limitată de bariere logistice și financiare, iar aplicarea lor la nivel local necesită un sprijin intensificat. Strategiile de îngrijire centrate pe comunitate, cum ar fi îngrijirea la domiciliu cu integrarea PCI și conectarea la asistența medicală primară, au fost aprobate pentru a atenua presiunea asupra unităților sanitare.

Având în vedere complexitatea evoluției epidemiologice a răspândirii mpox, a distribuției cladelor MPXV, provocările în implementarea unor intervenții eficiente și eficace de control și răspuns, precum și problemele ridicate de Comitet cu ocazia reuniunilor lor anterioare, Comitetul a salutat propunerea Secretariatului OMS de a organiza o reuniune tehnică informală menită să asiste țările să prioritizeze măsurile de răspuns adaptate la diversele contexte epidemiologice, înainte de următoarea sa reuniune formală, în cazul în care Directorul General al OMS stabilește că evenimentul continuă să constituie o PHEIC (Unitate de Sănătate Publică de Infecție).

Comitetul a convenit să transmită Secretariatului OMS feedback-ul său cu privire la setul propus de recomandări temporare în ziua următoare reuniunii (adică 6 iunie 2025) și să finalizeze raportul reuniunii în săptămâna de 9 iunie 2025.

Directorul interimar al Departamentului de Management al Amenințărilor Epidemice și Pandemice de la sediul OMS, în numele Directorului General Adjunct al OMS, și-a exprimat recunoștința față de membrii, consilierii și membrii Comitetului și a închis reuniunea.

Disqus Comments Loading...