X

Buletinul Meteo Oficial ANM cu Prognoza Stării Vremii în România pe 11 Iulie 2025

Buletinul Meteo Oficial ANM, Administrația Națională de Meteorologie, cu prognoza stării vremii în România pentru 11 iulie 2025 informează că, în următoarea perioadă, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale pe întreg teritoriul agricol.

Potrivit prognozei ANM, temperatura medie diurnă va oscila între 15 și 31°C, cu un exces termic de 1–7°C faţă de normalul perioadei. În deschiderea zilelor călduroase, mercurul din termometre va urca până la 37°C în cele mai fierbinți zone de cultură, în timp ce minimele se vor situa între 8 și 24°C, cu valori ceva mai reduse aşteptate în estul Transilvaniei.

Pe lângă căldură, specialiştii ANM semnalează posibilitatea apariţiei ploilor locale, caracterizate prin aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În mod izolat, condiţiile vor fi favorabile producerii grindinei, iar cantităţile de precipitaţii pot fi semnificative pe suprafeţe restrânse.

Din perspectiva umidităţii solului, ANM avertizează că în Maramureș, Dobrogea, Banat şi în zone extinse din Oltenia şi Crișana culturile de porumb neirigat vor resimţi secetă pedologică moderată, puternică și chiar extremă. Deficite de umiditate vor apărea, de asemenea, local în nordul, nord-vestul și sudul Transilvaniei şi în estul Moldovei, precum şi în Muntenia.

În contrast, rezervele de apă în sol vor rămâne satisfăcătoare și uneori apropiate de optim în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei, precum și în anumite sectoare din Crișana și Oltenia.

În aceste condiţii agrometeorologice, ANM anticipează un ritm accentuat al vegetaţiei la culturile prăşitoare, în special acolo unde solul beneficiază de o rezervă adecvată de apă. Totuşi, pe terenurile cu deficit hidric, în zilele cele mai călduroase se va semnala ofilirea temporară a frunzelor în intervalul orelor de amiază şi uscarea prematură a frunzelor bazale la culturi precum porumbul şi floarea-soarelui.

Stadiile de vegetație se vor derula normal: grâul de toamnă din zonele depresionare va atinge maturitatea ceară şi deplină, iar lucrările de recoltare se vor extinde și finaliza în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Crișana, Banat şi Moldova. Rapiţa aflată la maturitate deplină va fi recoltată pe suprafeţe extinse, iar la porumb şi floarea-soarelui procesul de înflorire şi maturitate în lapte va avansa în majoritatea regiunilor agricole.

La sfecla de zahăr şi cartofi, ANM estimează fazele de creştere a tuberculilor, îmbobocire şi înflorire, în timp ce la pomii fructiferi se vor continua lucrările de recoltare a speciilor timpurii (cais, piersic, vişin) şi dezvoltarea mugurelui terminal.

În vii, fenomenele fenologice precum creşterea lăstarilor laterali şi dezvoltarea boabelor vor prevala în majoritatea podgoriilor. În acest context, ANM recomandă agricultorilor să efectueze tratamente fitosanitare, să continue combaterea mecanică sau chimică a buruienilor şi să irige suprafeţele afectate de secetă pedologică.

Specialiştii subliniază importanţa eliberării terenurilor de resturile vegetale şi finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare pentru culturile de toamnă şi fructele de sezon.

Prin aceste avertizări şi recomandări, ANM îşi propune să sprijine fermierii în planificarea optimă a lucrărilor agricole şi în protejarea culturilor în faţa variaţiilor climatice din această perioadă.

This post was last modified on iul. 11, 2025, 8:38 PM 20:38

Disqus Comments Loading...