X

Romania: Acordul Important Anuntat de Ministrul Energiei pentru Securitatea Tarii

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anuntat obtinerea acordului de mediu pentru doua initiative strategice menite sa asigure securitatea si durabilitatea energetica a Romaniei. Este vorba despre modernizarea Reactorului 1 de la Cernavoda si extinderea capacitatii de stocare pentru combustibil ars, prin proiectul DICA – MACSTOR 400.

Ministrul Energiei afirma ca retehnologizarea Reactorului 1 va permite functionarea in conditii de siguranta pentru inca 30 de ani, generand aproximativ 700 MW de energie stabila si curata. Aceasta capacitate echivaleaza cu aproape 10% din productia nationala de energie electrica alimentata de unitatile nucleare, consolidand astfel pozitia Cernavodei ca ancorare solida a sistemului energetic romanesc.

Extinderea spatiului de stocare pentru deseurile radioactive, prin instalarea sistemului MACSTOR 400, reprezinta un pas esential in gestionarea responsabila a combustibilului ars. Practic, noua facilitate va oferi un volum suplimentar semnificativ pentru depozitarea temporara, pana la o solutie finala de gestionare, contribuind la protectia mediului si reducerea riscurilor asociate operarii reactoarelor nucleare.

Un alt beneficiu major semnalat de ministru este reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Prin mentinerea in exploatare a reactorului nuclear, Romania evita anual eliberarea a circa cinci milioane de tone de CO2, un castig real pentru calitatea aerului si pentru indeplinirea angajamentelor climatice asumate la nivel european si international.

Bogdan Ivan a subliniat ca aceste masuri nu doar ca sporesc siguranta retelei energetice, ci si asigura continuitatea economica si mentinerea costurilor energiei la un nivel mai predictibil pentru consumatorii casnici si industriali. Investitia in sectorul nuclear, explicat ministrul, este esentiala pentru echilibrarea mixului de productie, in conditiile in care energia regenerabila este intermitenta, iar combustibilii fosili sunt tot mai supusi fluctuatiilor de piata.

Cu aceste proiecte, Romania face un pas hotarat catre consolidarea independentei energetice, valorificand la maximum potentialul instalatiilor existente si garantand un aport semnificativ de energie verde in urmatoarele decenii.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on iul. 15, 2025, 8:13 AM 08:13

Disqus Comments Loading...