Administratia Nationala de Meteorologie, ANM, a publicat caracterizarea prognozei meteo de ultima ora cu starea vremii in Romania pentru 30 de zile, anuntand o actualizare detaliata a estimarilor meteorologice pentru intervalul 14.07.2025 – 11.08.2025.
ANM afirma ca aceste prognoze de patru saptamani sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) si se bazeaza pe media saptamanala a abaterilor temperaturii aerului si a cantitatilor de precipitatii fata de perioada de referinta 2005–2024.
ANM subliniaza ca fenomenele extreme de scurta durata nu pot fi anticipate cu precizie de acest produs. Analiza ANM reflecta abateri termice de pana la cateva grade fata de media 2005–2024 si variatii semnificative ale regimului pluviometric.
Pentru saptamana 14.07.2025 – 21.07.2025, ANM estimeaza ca temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada in regiunile sudice si sud-estice ale tarii, in timp ce restul teritoriului va inregistra valori apropiate de mediile climatologice. In ceea ce priveste regimul pluviometric, prognoza ANM indica un excedent de precipitatii in zona de munte si in sud-est, un deficit in regiunile sud-vestice, in timp ce in rest vor fi cantitati apropiate de normal.
In intervalul 21.07.2025 – 28.07.2025, ANM anticipeaza un regim termic mai cald decat normalul sezonier in intreaga tara, cu accent pe regiunile sudice, unde diferentele fata de media 2005–2024 pot fi mai semnificative. Cantitatile de precipitatii vor fi excedentare in jumatatea de nord, oferind conditii favorabile pentru rezervele de apa in sol, insa sudul se va confrunta cu un deficit moderat, in timp ce restul teritoriului va atinge valori apropiate de cele climatologic obisnuite.
Estimarile ANM pentru saptamana 28.07.2025 – 04.08.2025 prezic temperaturi medii peste cele specifice acestui interval pe tot cuprinsul Romaniei. Aceasta tendinta termica uniforma poate accentua efectul de val de caldura, mai ales in zonele de campie si lunca, care au deja temperaturi ridicate in luna iulie. In schimb, cantitatile de precipitatii sunt prognozate ca fiind deficitare in majoritatea regiunilor, ceea ce poate amplifica seceta pedologica si riscul de incendii de vegetatie.
Pentru ultima saptamana a intervalului analizat, 04.08.2025 – 11.08.2025, ANM prevede in continuare un regim termic peste normal, in toate regiunile tarii. Desi temperaturile ridicate persista, regimul pluviometric va avea un caracter mixt: precipitatii deficitare in regiunile vestice, nordice si centrale, iar in restul teritoriului se vor inregistra cantitati apropiate de mediile climatologice. Aceste conditii pot influenta desfasurarea activitatilor agricole si turismul estival.
ANM precizeaza ca aceste estimari se bazeaza pe modele statistice si dinamice ale ECMWF, vizand perioada medie de patru saptamani si nu pot surprinde fenomene meteorologice de scurta durata, precum aversele torentiale cu intensitate mare sau furtunile locale. De asemenea, anomaliile mentionate reflecta doar tendinte regionale si nu exclud variatii locale cauzate de relief sau de influenta bazinelor hidrografice, motiv pentru care serviciile locale de meteorologie pot emite avertizari specifice.
Avand in vedere prognoza ANM, agricultorii sunt sfatuiti sa monitorizeze umiditatea solului si sa ajusteze planurile de irigatii pentru a preveni stresul hidric in culturile sensibile la seceta, in special in saptamanile cu deficit de precipitatii. Turistii pot beneficia de temperaturile ridicate, dar este recomandata hidratarea adecvata si evitarea expunerii prelungite in orele de varf.
Actualizarea ANM pentru perioada 14.07.2025 – 11.08.2025 ofera o imagine de ansamblu esentiala pentru planificarea activitatilor economice si recreative. In contextual schimbarilor climatice, prognozele medii ale ECMWF publicate de ANM reprezinta un instrument valoros pentru decidenti si populatie. Consultati periodic actualizarile ANM pentru evolutii noi.
This post was last modified on iul. 17, 2025, 8:58 AM 08:58