ANM: Raportare Meteorologica Oficiala de Ultim Moment pentru Romania in 16 Iulie 2025

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a facut publica o raportare meteorologica oficiala de ultim moment pentru Romania pe 16 iulie 2025 si anunta ca vremea normala din punct de vedere termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata in majoritatea tarii, in timp ce agrometeorologii monitorizeaza cu atentie evolutia culturilor si rezerva de umiditate din sol.

ANM afirma ca, potrivit specialistilor Agentiei Nationale de Meteorologie, temperatura medie diurna a aerului se va situa in primele zile intre 15 si 26 C, valori apropiate de normele climatologice, iar in restul intervalului va urca la 16‑29 C, cu 1‑4 grade peste mediile multianuale la scara intregului teritoriu agricol. In aceste conditii, ANM prognozeaza o usoara ameliorare a conditiilor culturale, dar si riscul producerii de stres termic in zonele cu deficit hidric.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21 si 35 C in majoritatea zonelor cultivate, iar minimele nocturne se vor incadra intre 8 si 23 C, cele mai scazute fiind in estul Transilvaniei. Specialistii ANM avertizeaza ca in zilele cele mai calde plantele vor dezvolta fenomene de ofilire si rasucire temporara a frunzelor, in special la porumb si floarea-soarelui, unde cerintele fata de apa sunt ridicate. Acest context meteorologic va impune fermierilor ajustarea programelor de irigatii, acolo unde acestea sunt disponibile, pentru prevenirea pierderilor de productie.

In ceea ce priveste precipitatiile, ANM semnaleaza ploi locale cu caracter de aversa si torential, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului pe intervale scurte. Conditiile sunt favorabile pentru producerea grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Aceste aversi pot contribui la refacerea partiala a rezervelor de umiditate in sol, insa distribuirea spatiala a precipitatiilor va ramane neuniforma, ceea ce va genera zone cu exces de apa si altele afectate de seceta pedologica.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0‑100 cm, in cultura de porumb neirigat, va fi evaluata de ANM ca fiind in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Maramures, Dobrogea si Banat, pe suprafete extinse din Oltenia si Cris­ana, local in estul Moldovei, estul, sudul, vestul, nordul si nord-estul Munteniei, nordul, nord-vestul, sudul si izolat centrul Transilvaniei.

In schimb, aprovizionarea cu apa a solului va afisa valori satisfac­toare si izolat apropiate de optim in cea mai mare parte a Transilvaniei si Moldovei, precum si local in nordul, estul si centrul Munteniei, sud-estul Crisanei si estul Olteniei. ANM subliniaza importanta monitorizarii continue a umiditatii pentru adaptarea lucrarilor agricole la resursele existente.

Din punct de vedere fenologic, ANM raporteaza ca ritmurile vegetative ale culturilor prasitoare, precum porumbul, floarea-soarelui si sfecla de zahar, vor fi intensificate, in special in terenurile cu rezerva de umiditate satisfacatoare. La porumb se va continua aparitia fenomenului de inradacinare si formarea radacinilor secundare, inflorirea si matasirea, iar in sudul tarii hibrizii extratimpurii pot atinge maturitatea in lapte. Floarea-soarelui va parcurge formarea capitolului si inflorirea, iar sfecla de zahar se va afla la alungirea si ingrosarea axei hipocotile. Cartoful va inregistra cresteri semnificative, cu boboci si flori.

In ceea ce priveste culturile de camp, ANM indica pentru cultura de grau de toamna fazele de maturitate ceara si deplina in zonele depresionare, urmand ca lucrarile de recoltare sa fie continuate si finalizate in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Cris­ana, Banat si Moldova.

Rapiţa, aflata la maturitate deplina, va fi recoltata pe suprafete extinse, cu sanse de finalizare locala in intervalul preconizat. La pomii fructiferi, se vor observa fazele de crestere si dezvoltare a rodului, in­frunzire si formarea mugurelui terminal. De asemenea, la soiurile de vara – cais, piersic si visin – se vor desfasura lucrari de recoltare pentru fructele aflate la maturitate de consum.

ANM atrage atentia ca in conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp – recoltare, erbicidari, fertilizari, prasile mecanice, tratamente fitosanitare si eliberarea terenurilor de resturile vegetale – se vor putea desfasura in general in conditii bune. Fermierii sunt sfatuiti sa consulte zilnic buletinul ANM pentru actualizari privind evolutia vremii si sa adapteze operatiunile agricole astfel incat sa profite de perioadele favorabile si sa minimizeze riscurile asociate cu variatiile meteorologice.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on iul. 16, 2025, 11:47 PM 23:47

Disqus Comments Loading...