Ministrul Sanatatii: Demersurile de ULTIMA ORA pentru Sistemul de Sanatate din Toata Romania

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, aduce in atentia noastra o serie de actiuni de ultima ora cu demersuri pentru Romania, incepand cu faptul ca a participat astazi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea la sesiunea finala a unui curs intensiv dedicat echipelor de terapie intensiva si urgenta. Cursul s-a axat pe utilizarea sistemelor ECMO, o tehnologie avansata de sustinere vitala cunoscuta ca “plamani artificial”.

Ministrul Sanatatii spune ca evenimentul a fost organizat la invitatia doctorului Iuliu Emilian Torje, iar ministrul a subliniat importanta acestui tip de pregatire pentru sistemul sanitar romanesc. Timp de o saptamana, medici din Oradea, Timisoara, Targu Mures si Bucuresti s-au antrenat pe simulatoare moderne, intr-un program aplicat si realist.

Tehnologia ECMO – echipamente moderne, echipe pregatite

Ministrul a explicat ca Romania are deja acces la echipamente de ultima generatie, insa cheia eficientei ramane in echipa, colaborare si comunicare rapida in situatii critice. Trainingul prin simulare nu doar ca dezvolta abilitati tehnice, ci intareste capacitatea echipelor de a lucra coordonat, sub presiune.

Dr. Iuliu Torje, medic roman care activeaza in Germania si coordoneaza un centru ECMO de excelenta, revine constant in tara pentru a impartasi colegilor sai experienta acumulata. Acest transfer de expertiza este esential pentru consolidarea unei culturi medicale moderne, bazata pe colaborare, comunicare si pregatire continua.

Sustinerea activa a initiativelor de formare

Ca ministru al Sanatatii, Alexandru Rogobete s-a declarat mandru sa vada astfel de initiative si a anuntat ca va sustine activ extinderea lor. “Avem medici dedicati, dornici sa invete si sa colaboreze. Iar acest lucru imi da incredere ca sistemul nostru poate evolua prin profesionalism, respect reciproc si munca in echipa”, a declarat ministrul.

Rogobete a subliniat ca profesionalismul, parteneriatul si pregatirea continua trebuie sa fie standardul in medicina romaneasca. Ministerul Sanatatii isi propune sa faca tot ce tine de institutie pentru ca acest lucru sa devina o realitate constanta.

Extinderea retelei pentru tratamentul AVC

Paralel cu aceste initiative de formare, Ministerul Sanatatii continua extinderea retelei de unitati sanitare care pot interveni rapid si eficient in cazul accidentelor vasculare cerebrale. Astazi a fost aprobata includerea unor noi spitale in programul de finantare directa pentru sectiile care trateaza pacientii cu AVC, prin intermediul programului national “Actiuni Prioritare – AVC”.

Incepand cu luna august, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca va primi finantare directa de la Ministerul Sanatatii pentru a sustine interventii esentiale precum fibrinoliza intraarterială, angioplastia percutana cu stent, embolizarea pentru anevrisme rupte, trombectomia si tromboplastia.

Patru spitale noi in programul AVC

Pe langa unitatea din Cluj-Napoca, alte trei spitale au fost incluse in programul de finantare pentru tratamentul AVC: Spitalul Municipal de Urgenta din Moinesti, Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc si Spitalul Judetean de Urgenta din Slobozia.

Accesul rapid la tratament specializat este esential pentru supravietuirea si recuperarea pacientilor cu AVC. Ministerul Sanatatii isi reafirma angajamentul de a creste capacitatea de interventie a sistemului sanitar si de a sprijini managerii de spitale care dezvolta servicii medicale moderne si eficiente, in beneficiul pacientilor.

Ministrul Sanatatii a incheiat prin a sublinia ca institutia este alaturi de oameni si sustine acele echipe medicale care salveaza vieti in fiecare zi, mentionand ca “increderea ne face bine”.

Disqus Comments Loading...