Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat cea mai recentă prognoză meteorologică pentru sectorul agricol, evidențiind o perioadă de tranziție caracterizată prin încălzirea graduală a temperaturilor și precipitații locale sub formă de aversă în majoritatea regiunilor țării.
Conform comunicatului oficial al ANM, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată în majoritatea regiunilor agricole românești, după o perioadă inițială cu temperaturi normale din punct de vedere termic. Specialiștii de la ANM prevăd că temperatura medie diurnă se va situa între 16 și 27 de grade Celsius în primele zile ale intervalului analizat, valori apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade.
Temperaturi în creștere pe întreg teritoriul național
ANM raportează că în continuarea perioadei prognozate, temperatura medie diurnă va crește semnificativ, ajungând să oscileze între 20 și 31 de grade Celsius. Această evoluție termică se va caracteriza prin abateri pozitive de la normalul climatic, cu valori cuprinse între 1 și 6 grade Celsius în toate zonele de cultură monitorizate de ANM.
Referitor la extremele termice, ANM anunță că temperatura maximă a aerului se va încadra între 24 și 39 de grade Celsius în cea mai mare parte a României, în timp ce temperatura minimă va varia între 8 și 24 de grade Celsius la nivelul întregului teritoriu agricol. Meteorologii de la ANM precizează că cele mai scăzute temperaturi minime sunt posibile în estul Transilvaniei.
ANM avertizează asupra fenomenelor meteorologice extreme
Sub aspectul precipitațiilor, ANM prevede ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale în aproape toată țara. Aceste fenomene meteorologice vor fi însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări temporare ale vântului, aspecte care necesită atenția fermierilor și a lucrătorilor din sectorul agricol.
Situația critică a rezervei de umiditate în sol evidențiată de ANM
ANM raportează o situație îngrijorătoare privind rezerva de umiditate pe profilul de sol de 0-100 centimetri pentru cultura de porumb neirigat. Administrația Națională de Meteorologie identifică limite scăzute și deosebit de scăzute ale umidității solului, caracteristice secetei pedologice moderate, puternice și extreme în regiunile Maramureș, Dobrogea, Banat și Crișana.
ANM extinde această evaluare și asupra unor suprafețe agricole extinse din Oltenia, precum și local în estul, sudul, vestul, nordul și nord-estul Munteniei. De asemenea, meteorologii ANM semnalează probleme similare în nordul, nord-vestul și sudul Transilvaniei, izolat în centrul acestei regiuni, precum și în estul Moldovei.
În contrast, ANM raportează că aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei, local în nordul, vestul, estul, nord-vestul și centrul Munteniei, izolat în sudul acestei regiuni și în estul Olteniei.
Impactul asupra culturilor agricole conform evaluării ANM
Ca urmare a acestor condiții meteorologice, ANM estimează că procesele de creștere și dezvoltare la toate culturile agricole se vor desfășura normal, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă în sol. Totuși, ANM avertizează că în zonele afectate de seceta pedologică din sud-estul, sudul, vestul și local centrul țării, evoluția fenologică la speciile prășitoare va fi încetinită.
ANM precizează că starea de vegetație a plantelor se va menține medie și slabă în aceste zone problematice, manifestându-se prin deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire și uscare, boabe șiștave la porumb și semințe seci la floarea-soarelui.
Stadiile fenologice ale principalelor culturi monitorizate de ANM
Referitor la grâul de toamnă, ANM anunță că va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole. Pentru culturile întârziate fenologic, Administrația Națională de Meteorologie prevede definitivarea maturității în ceară pentru 100% din suprafețe, acestea aflându-se predominant la maturitate deplină și recoltare în proporție de 10-100%.
ANM raportează că porumbul va parcurge stadiile de apariție a paniculului, înflorire și mătăsire în proporție de 10-100% în majoritatea zonelor agricole. Pentru hibrizii extratimpurii și timpurii din zonele de câmpie, meteorologii ANM prevăd continuarea maturității în lapte pentru 10-50% din culturi.
Pentru cultura de floarea-soarelui, ANM identifică stadiile de creștere a capitulului în proporție de 60-100%, înflorirea pentru 40-100% și maturitatea ceară pentru 20-100% pe aproape întreg teritoriul agricol. ANM evaluează starea de vegetație ca fiind bună și medie în general, respectiv medie și slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Alte culturi în atenția specialiștilor ANM
ANM monitorizează și evoluția sfeclei de zahăr, unde se vor înregistra alungirea și îngroșarea axei hipocotile pentru 30-100% din culturi. La cartoful pentru consum, Administrația Națională de Meteorologie prevede formarea și creșterea tuberculilor pentru 60-100% din suprafețe, înflorirea pentru 40-100%, precum și uscarea prematură a vrejilor la soiurile de vară.
Pentru speciile de sâmburoase precum mărul și părul, ANM identifică ca procese predominante creșterea fructelor și acumularea zahărului. La sâmburoase, inclusiv caisul, piersicul și prunul, meteorologii ANM prevăd maturarea fructelor și recoltarea acestora.
ANM raportează că vita-de-vie va parcurge creșterea frunzelor și lăstarilor, precum și dezvoltarea boabelor în toate podgoriile românești monitorizate de Administrația Națională de Meteorologie.
Recomandări ANM pentru lucrările agricole
În concluzie, ANM evaluează că condițiile meteorologice vor fi favorabile desfășurării lucrărilor agricole specifice, incluzând fertilizările, erbicidările, prașilele mecanice, tratamentele fitosanitare și recoltarea. Administrația Națională de Meteorologie recomandă ca aceste activități să fie planificate în special pentru zilele fără precipitații, când condițiile de lucru vor fi optime.
Fermerii și specialiștii din agricultură sunt sfătuiți să urmărească în permanență actualizările furnizate de ANM pentru a-și adapta strategiile de management agricol la condițiile meteorologice în continuă schimbare.
This post was last modified on iul. 21, 2025, 12:19 AM 00:19