Ministerul Educaţiei a anunţat, cu mândrie, rezultatele remarcabile obţinute de elevii români la două competiţii internaţionale de excepţie: Olimpiada Internaţională de Biologie, desfăşurată la Manila între 20 şi 27 iulie 2025, şi Olimpiada Internaţională de Lingvistică, care a avut loc la Taipei în perioada 20–26 iulie 2025. Reprezentanţii României au demonstrat încă o dată complexitatea pregătirii şi valoarea şcolilor în care învaţă, obţinând medalii şi menţiuni care aduc cinste ţării noastre.
Ministerul Educaţiei afirmă că la cea de‑a 36‑a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Biologie, două eleve au cucerit medalii de bronz, iar alţi doi membri ai lotului au fost recompensaţi cu menţiuni. Eva‑Florina Tudor, elevă în clasa a XII‑a la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa, şi Liliana Maria Drăgan, elevă în clasa a XI‑a la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, au urcat pe podium pentru a primi bronzul internaţional.
Teodor Petcu, din clasa a X‑a a Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă” din Braşov, şi Cristian Nicolae Ilovan, elev în clasa a XI‑a la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, au fost remarcaţi cu menţiuni, distincţii care reflectă rigurozitatea şi creativitatea abordării lor în faţa subiectelor de biologie.
Ministerul Educaţiei explică și că pregătirea intensă a lotului românesc a fost asigurată de cadre didactice de la Facultatea de Biologie‑Geologie a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.
Lor li s‑au alăturat în misiunea de îndrumare şi coordonare conf. univ. dr. Dorina Podar, prof. dr. Adelhaida Kerekes şi prof. dr. Marinela Roxana Roşescu, profesorii care au vegheat asupra elevilor nu doar din punct de vedere ştiinţific, ci şi moral, încurajându‑le încrederea în forţele proprii.
În paralel, la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, echipa României a obţinut o performanţă la fel de impresionantă: o medalie de aur, cinci medalii de bronz şi două menţiuni. Aurul a fost adjudecat de Ioana‑Steliana Barbu, elevă în clasa a XII‑a la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tulcea, a cărei pasiune pentru limbă şi abilităţi analitice au făcut diferenţa la proba de lingvistică comparată.
Pe podiumul de bronz s‑au clasat Mihaela Anghel (clasa a XI‑a, Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” Alexandria), Andrei Dragu (clasa a XI‑a, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti), Luiza Teodora Mihai (clasa a XI‑a, Colegiul Naţional Iaşi), Valeria Pishchymukha (clasa a XII‑a, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Cluj‑Napoca) şi Ioana Stănoiu (clasa a XII‑a, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti). Menţiunile au fost acordate lui Alin Cristian Chindea (clasa a XII‑a, Colegiul Naţional „Ion Maiorescu” Giurgiu) şi Anei Teodora Grigorie (clasa a IX‑a, Colegiul Naţional „Carol I” Craiova).
Colectivul de specialişti care a pregătit lotul de lingvistică a fost alcătuit din profesionişti ai Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan‑Alexandru Rosetti”: Valentina Cojocaru şi Roxana Magdalena Preda, asistenţi universitari doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Tamara Ivanof, fostă olimpică internaţională şi studentă la Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, Mihai‑Alexandru Bratu, triplu medaliat olimpic şi student la Universitatea Tehnică din Delft, şi Paul Helmer, fost olimpic internaţional şi cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj‑Napoca. Doi dintre aceştia au participat şi în calitate de observatori, aducând o perspectivă externă valoroasă.
În ambele delegaţii, organizarea şi coordonarea din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării au fost gestionate cu profesionalism de consilierul Daniel Georgescu. Aceste rezultate confirmă angajamentul continuu al autorităţilor şi al instituţiilor de învăţământ de a susţine performanţa elevilor români pe plan internaţional, consolidând reputaţia României ca o şcoală solidă a tinerelor talente academice.
This post was last modified on iul. 27, 2025, 9:15 AM 09:15