Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat într-o vizită oficială desfăşurată recent în comuna Crișeni, județul Sălaj, a evidenţiat rolul esenţial pe care agricultura românească îl joacă în economia naţională şi în susţinerea comunităţilor rurale.
Ocazia a fost una deosebită, reprezentând nu doar un prilej de a cunoaşte la faţa locului o afacere locală de succes, ci și momentul în care ministrul a subliniat potenţialul uriaş al modelelor integrate de ferme ecologice. „Agricultura României este un adevărat motiv de mândrie!”, a declarat Barbu, subliniind cu entuziasm faptul că exemplul Cooperativei Agricole Fermele Ecologice Silviana demonstrează ce poate realiza un proiect ambiţios construit pe muncă susţinută, dedicare şi curajul de a-ţi asuma planuri măreţe.
Cooperativa Fermele Ecologice Silvania, susţinută integral de fonduri europene, surprinde prin complexitatea lanţului agroalimentar pe care îl reuneşte sub aceeaşi umbrelă.
Pe cele aproximativ 2.200 de hectare de teren ecologic cultivate, membrii cooperativei obţin materie primă care nu doar că asigură hrana animalelor, dar este transformată ulterior în produse finite destinate consumului uman. Astfel, cultura vegetală se împleteşte armonios cu zootehnia, fiecare etapă beneficiind de o atenţie deosebită pentru a garanta calitatea și sustenabilitatea întregului proces.
Ministrul Agriculturii afirmă că producţia zilnică de lapte ecologic înregistrată la Silvania atinge 18 tone, rezultate care se datorează unui efectiv de peste 2.000 de bovine îngrijite în conformitate cu standardele de agricultură ecologică.
În paralel, fermierii obţin săptămânal circa 4,5 tone de carne certificată ecologic, un volum impresionant care sprijină atât piaţa internă, cât şi promisiunea exporturilor de produse românești de calitate. Colectarea materiei prime nu încheie însă ciclul; mai departe, laptele şi carnea sunt supuse unui proces de prelucrare şi ambalare care se ridică la nivelul criteriilor de „etichetă curată”, fără adaos de aditivi, conservanţi ori coloranţi.
În completarea activităţii de producţie şi procesare, cooperativa a dezvoltat propria reţea de distribuţie, facilitând accesul consumatorilor la magazinele sale specializate. Această verticală integrată – de la câmp la raft – oferă nu doar garanţia trasabilităţii, ci şi transparenţă totală în ceea ce priveşte ingredientele și etapele de fabricaţie. Datorită angajamentului pentru metode sustenabile, fiecare stadiu al procesului este monitorizat cu rigurozitate, de la aratul și semănatul ecologic până la îmbutelierea laptelui şi ambalarea cărnii.
În discursul său, Florin Barbu a felicitat toţi cei implicaţi în dezvoltarea Cooperativei Fermele Ecologice Silvania, apreciind spiritul antreprenorial şi capacitatea de inovare a fermierilor români. „Le adresez felicitări sincere pentru că au demonstrat că succesul în agricultură nu se obţine doar prin resurse financiare, ci prin viziune, perseverenţă și respect pentru natură și consumatori. Silvania este un model desăvârşit de lanț agroalimentar complet integrat şi sustenabil!”, a subliniat ministrul.
În final, demnitarul i-a îndemnat pe toţi agricultorii să urmeze exemplul cooperativelor care integrează producţia vegetală, zootehnia şi procesarea, astfel încât România să devină un lider regional în domeniul agroalimentar ecologic. De asemenea, el a reconfirmat angajamentul ministerului de a susţine prin programe de sprijin fermierii care doresc să dezvolte afaceri integrate, menite să întărească agricultura naţională, să dezvolte comunităţile locale și să asigure viitorul României.
This post was last modified on aug. 6, 2025, 9:06 AM 09:06