Apple risparmia miliardi di dollari evitando i sistemi fiscali di alcuni paesi

  società Apple ha una riserva di liquidità di 110.2 miliardi di dollari in momentul de fata, 74 de miliarde de dolari fiind disponibili in banci si investitii din afara teritoriului american. Pentru ca Apple are foarte multi bani la dispozitie si pentru ca a cazut din gratiile companiei americane, New York Times a publicat un articol in care detaliaza modul prin care Apple evita sistemele de taxe si impozite ale unor tari. Totul are la baza asa-zisele “paradisuri fiscale” precum: Irlanda, Luxembourg, statul Nevada din SUA si Insulele Virgine, locatii in care Apple aduna banii si beneficiaza de impozite mai mici pentru ei.

  In Europa, Apple foloseste birourile din Irlanda pentru reteaua sa de distributie europeana, dar si birourile din Luxembourg pentru platile facute prin iTunes, si astfel se pare ca reuseste sa plateasca impozite mici sau sa scape total de ele. In SUA, Nevada este statul in care Apple nu plateste impozitul pentru corporatii si astfel economiseste milioane sau zeci de milioane anual. Desigur ca aceasta strategie nu este aplicata doar de Apple, ci de toate marile companii din lume pentru ca toti vor sa faca profit rapid si mare, insa fara sa plateasca prea mult la stat.

  In urma publicarii articolului celor de la New York Times, un reprezentant al Apple a declarat ca toate actiunile companiei sunt in concordanta cu legea, dar sunt si in concordanta cu standardele etice aplicate in industrie. Desigur ca intr-o industrie care face tot ce poate pentru a evita taxele, standardele etice sunt mici, insa aici nu poate da cineva vina pe Apple pentru ca nu face ceva diferit de restul. Intregul articol al celor de la New York Times Potete leggerlo qui.

Apple, in una nota, ha affermato di “aver condotto tutte le sue attività con i più alti standard etici, rispettando le leggi applicabili e le norme contabili”. Ha aggiunto: "Siamo incredibilmente orgogliosi di tutti i contributi di Apple".

Apple “paga un’enorme quantità di tasse, che aiutano i nostri governi locali, statali e federali”, si legge anche nella dichiarazione. “Nella prima metà dell’anno fiscale 2012, le nostre operazioni negli Stati Uniti hanno generato quasi 5 miliardi di dollari in imposte sul reddito federali e statali, comprese le imposte sul reddito trattenute sui guadagni azionari dei dipendenti, rendendoci tra i maggiori contribuenti dell’imposta sul reddito statunitense”.