Geohot når en överenskommelse med Sony, processen är över

Ja, du läste rätt, kriget mellan geohot och Sony slutade idag när de två sidorna nådde en förståelse. I nuläget vet ingen exakt vad avtalet innebär, men det verkar som att geohot inte längre får distribuera någon form av crack eller exploatering gällande Sonys produkter på Internet. geohot publicerade ett inlägg på sin blogg där han säger att han inte längre kommer att köpa någon Sony-produkt, så jag antar att han inte är alltför nöjd med avtalet eller enligt överenskommelse är han skyldig att inte köpa något producerat av Sony. Avtalet träder i kraft idag och geohot slipper "ren saga" utan någon form av sanktion från amerikansk domstol.

Det är svårt att säga om geohot någonsin kommer att släppa en jailbreak-lösning för någon typ av produkt med tanke på reaktionen från Sony, men jag vet att miljontals iDevice-ägare fortfarande förväntar sig mycket av det. Snart publicerar geohot på blogg eller mer Information om den process han gick igenom.

Sony Computer Entertainment America (“SCEA”) och George Hotz (“Hotz”) tillkännagav idag förlikningen av den stämningsansökan som SCEA lämnat in mot Hotz i federal domstol i San Francisco, Kalifornien. Parterna nådde en principöverenskommelse den 31 mars 2011. Som en del av förlikningen samtyckte Hotz till ett permanent föreläggande.

Båda parter uttryckte tillfredsställelse över att tvisten hade lösts snabbt. "Sony är glad över att kunna lägga denna rättstvist bakom oss", säger Riley Russell, chefsjurist för SCEA. "Vår motivation för att väcka denna rättstvist var att skydda vår immateriella egendom och våra konsumenter. Vi tror att denna uppgörelse och det permanenta föreläggandet uppnår detta mål."

"Det var aldrig min avsikt att orsaka några användare problem eller att göra piratkopiering lättare", sa Hotz, jag är glad över att ha rättstvisterna bakom mig. Hotz var inte inblandad i de senaste attackerna mot Sonys internettjänster och webbplatser.

I aktionen anklagade SCEA Hotz för att ha brutit mot federal lag genom att publicera information online om säkerhetssystemet i PlayStation 3-spelkonsolen och mjukvara som SCEA hävdade kunde användas för att kringgå säkerhetssystemet i konsolen och tillåta uppspelning av piratkopierade tv-spel. Hotz förnekar alla brott från hans sida. Hotz motion om att avskeda på grund av bristande personlig jurisdiktion var fortfarande anhängig vid den federala domstolen i San Francisco men ett preliminärt föreläggande utfärdades som krävde att Hotz skulle ta bort de inlägg som SCEA ifrågasatte.

"Vi vill att våra konsumenter ska kunna njuta av våra enheter och produkter i en säker och rolig miljö och vi vill skydda det hårda arbetet från de talangfulla ingenjörer, artister, musiker och speldesigners som gör PlayStation-spel och stödjer PlayStation Network." tillade Russell. "Vi uppskattar Mr. Hotz' villighet att ta itu med de juridiska frågorna som är involverade i det här fallet och samarbeta med oss ​​för att snabbt få denna fråga till en tidig lösning."

 

22 KOMMENTARER

  1. In opinia mea sony a castigat procesul. Geohot a reusit sa scape ieftin ajungand la o intelegere cu ei. Dak sony a castigat, d c nu ar castiga si Apple dak ar intenta broces vreunora din cei c fac jb/ unlock?

  2. geohot is driving now :-)ate0
    at+xlog

    Sper sa treaca cu bine peste primul lui proces ( sper sa fie si ultimul ) iar omul sa arunce 2 “priviri” :1–peste o multime care de mult il asteapta si care l-a sustinut mereu in orice a avut probleme
    2—un vector exploit pentru iPhone 4 si pentru decodarea la acele BB de care Dev Crap Team si defunctul de Seriff;) nu au fost in stare sa isi duca la bun plan scopul lor pana la urma in societatea aceasta ! Este un angajament pana la urma , iar acesta trebuie indeplinit pana la urma !

  3. o fi si mare greutate sa fie tot el in spatele vreunui crack sau exploit distribuit de un anonim pe internet …. daca chiar vrea poate sa le-o faca :)) si asta ca nu va mai putea cumpara vreun produs sony mi se pare o prostie… nu au cum sa-l interzica never … poate sa o faca sub vreun pseudonim 🙂

  4. @Mostwnted: not gonna happen! ori scoate sub numele lui ori nu mai scoate deloc!
    e vorba de e-pennis pe care toti il au, pana si geohot.

    anyway pe mine ma bucura stirea asta, poate acum geohot isi intoarce fata spre iphone sa mai rada putin de Dev-Team =))

  5. E o palma data lui geohot si noua in al doilea rand. E triumful monopolului corporatist asupra amarasteanului de consumator.
    Hai sa facem o analogie. Cumparam carne de la magazin. Noi vrem sa facem mici acasa si am publicat si o e-carte de bucate pe net. Insa vine abatorul si ne da in judecata ca nu avem voie sa facem mici cu carnea cumparata de la ei. Doar gratar si sarmalute. Va vine sa credeti ?
    Ei bine daca am gresit cu ceva analogia va rog sa ma corectati.
    Sony, ca si apple ca si micromoale ca si toti ceilalti isi fac de cap. Noi le platim produsele si tot noi trebuie sa le folosim asa cum spun ei – nu altfel.
    Cand cineva calca stramb e dat in judecata. Geohot vs Sony. Cativa avocatei vs case de avocatura cu lobby urias. David contra Goliath.
    Fac lucrul asta ca-si permit si nimeni nu i-a pus la punct. Daca milioane de utilizatori PS3 ar fi dat in judecata pe tot mapamondul pe Sony pentru ingradirea dreptului de a-si utiliza produsele PROPRII in maniera dorita de consumator ?
    Ala ar fi insemnat un ajutor pentru Geohot. A facut cineva asta ? Acum asteptam sa ne ajute cu diverse unlockuri si jb-uri. Noi am fost alaturi de el cand era sa plateasca pentru libertatea noastra ?
    Suntem patetici.

  6. @zummuz: Ai greșit analogia cu 180 de grade 😉

    Sony face ce face pentru că are dreptate. După cum știe oricine care s-a interesat de calculatoare în ultima jumătate de secol, acestea se compun din: hardware și software. Hardware-ul se vinde (și cumpărătorul poate face cu el ce vrea – inclusiv mici, sarmale și experimente gen “does it blend”), iar pentru software se acordă “utilizatorului” (nu “cumpărătorului”, pentru că software-ul nu i se vinde acestuia) un drept de folosință (analog cu închirierea) în baza unei licențe, pe care o acceptă implicit când începe să folosească softul. Cam toate licențele din ultimele decenii sunt neexclusive (deci nu primește doar un singur utilizator dreptul de a folosi softul, normal, producătorul vinde mai multe aparate) și mai ales LIMITATE, adică utilizatorul acceptă niște limitări în folosință – trebuie să folosească softul numai într-un anume fel, nu-l poate modifica, etc.

    Iar geohot tocmai asta a făcut, a încălcat licența limitată și i-a îndrumat și pe alții cum să facă la fel.

    Este ca și cum i-ai închiria cuiva mașina ca să-și plimbe prietena și individul ți-o folosește la curse ilegale de mașini, sau închiriezi un apartament pentru locuire și chiriașul își face acolo magazin de vise – te trezești implicat în activități interlope și nu numai că-i interzici tipului să se mai folosească de ce i-ai închiriat, dar eventual mai ceri și daune pentru nervii cauzați de anchete la Poliție, procuror și pentru imaginea de interlop pe care ți-a creat-o.

    De aceea nu a dat nimeni în judecată pe Sony.

  7. @tigris nu pot sa ma abtin, din nou,
    Deci tu cumperi un produs “Sony”, dai 5-600€ (atat costa ps3 la lansare), ajungi acasa si surpriza: nu poti folosi ce 500€ decat in functie de acordul de licenta inpus de “Sony”. Ok, nu sunt de acord cu termenii lor, ma duc sa returnez consola.
    Acum te intreb, ce crezi ca-mi va spine vanzatorul?!

  8. @Toma Cristian: Păi ce importanță are prețul produsului în acest context (care nici nu e foarte mare, ia vezi matale cât costă o licență de Oracle, sau de AutoCAD, sau de Photoshop, sau de Windows Server, de ex.), crezi că prețul “mare” te îndreptățește la încălcare? 😉 La orice produs cu software ai o licență limitată, asta știi de la început, nu-i nevoie să ajungi acasă ca să-ți dai seama că nu poți abuza softul (aflat în proprietatea producătorului) prin copiere neautorizată (piratare) sau modificare neautorizată (hack-uire), asta ține de ABC-ul calculatorului.

    Ce va zice vânzătorul dacă returnezi produsul pentru că nu îți convine licența? Probabil va înjura un pic (în gând) sau va ofta a nemulțumire, însă dacă produsul este nefolosit (deci nu ai acceptat implicit licența prin utilizare), îl va accepta la retur și îl va vinde ca “open box” / “refurbished” / ș.a.a. altui doritor. Detaliile despre returnarea produsului se găsesc de regulă în licență, însă ar fi o copilărie să procedezi așa. Ai citit vreodată licențele pentru softul pe care îl instalezi sau ai dat “accept” din reflex? 🙂

  9. Nu ma pot opri din ras…
    Incerca sa returnezi (doar din curiozitate) un produs ( indiferent de pretul lui), si sa-mi zici dupa daca nu a tribut sa treci pe la protectia consumatorului, asta e una.
    A doua, ABC calculatorului poate il am eu sau tu, etc.. dar altu’ care nu are habar ce e aia o licenta soft (si care da accept de dragul de a se juca mai repede), cu siguranta nu.
    Iar pretul, are o foarte mare relevanta, eu unul nu sunt deloc incantat, dupa ce platesc o suma de 500€ (care pt mine e destul de mare), sa ajung acasa si sa descopar ca posibilitatile mele de a folosi acel produs sunt limitate (de producator).
    Atunci caut alternative de a ocoli aceasta protectie, asta se numeste “hack”, la ce faci tu referire e “crack”.
    Aici a gresit Hotz in acest scenariu, a facut un hack dand posibilitatea unora de a folosi crack-uri, astfel incurajand pirateria, care… practic, a fost si motivul disputei.
    Un mic ex., sunt incatat ca exista JB la iDevice, astfel avand posibilitatea de a folosi terminalul la capacitate aproape maxima, nu sunt încântat ca exista app tip “installos” Pt ca astfel se distruge munca dezvoltatorilor, dar nu pot sa spun ca-mi displace. Motivele: app de peste chiar si 1€ ne dând posibilitatea de a le testa înainte (m-am cam saturat sa plătesc aplicații care nu funcționează).

  10. @Toma Cristian… cred că e o prostie mare ce spui, și mai ales, că nu te poți abține să nu râzi… Înainte să cumperi ceva, caută și tu diverse oferte de device-uri analoage și alege-l pe cel care ți se pare că este mai optim (oferă mai multe și este mai ieftin), dar nu umbla să cumperi ceva ce știi bine că are limitări vs. dorințele tale, și apoi să te plângi că ești lipsit de drepturi, căutând ieșire din situație într-un mod stupid… Înainte să râzi din nou, citește bine, meditează, și apoi… offf…

  11. Ok. Am ras si am sa mai rad de erorile, care in necunostinta le facem unii dintre noi, dar ironic, facem referire la ABC calculatoarelor. Dar n-ai înțeles nimic din postul meu. Nu am vrut sa fiu in contradictoriu cu @tigris, bă din contra, am explicat ca nu sunt de acord cu ce a făcut Hotz (postand pe net hack-ul).
    Cu ce nu pot fi de acord e politica asta de vanzare a acestor multinationale. Dacă tu ești de acord sa cumperi o consola PS, XBOX, etc si sa folosesti numai ce îți zic ei, asta e treaba ta (mă refer la un anumit tip de joystick, ca de… nu funcționează decât cel făcut de Sony, sa nu poți pune un SD, pt ca ei trebuie sa vândă stick- ul, etc), spun pt ca un potențial cumparator poate fi si “ghita” din nu știu ce sat care habar n-are unde sa caute info despre produs si nici de vanzator nu va fi informat, in veci. Asta Pt ca unii vanzatori in România habar n-au ce vând.
    Intru in discuții care nu își au locul aici.
    Important e ca ei au făcut pace, omu’ e liber linistit, concluzia mea: Hotz win, Sony down (acolo unde-i e locul)

  12. @Toma Cristian:

    1. Am mai returnat produse, ce-i drept nu pentru motive puerile cum că nu-mi convine că licența e limitată.

    2. Îl compătimesc pe cel care nu are habar de ce înseamnă o licență, însă asta nu-l îndreptățește s-o încalce.

    3. Indiferent de preț (care n-are relevanță pentru că principiul este același), orice licență software din prezent este limitată într-un fel sau altul. Orice produs servește unui scop și utilizarea lui este limitată la acel scop, utilizarea abuzivă este interzisă – de licență și de lege.

    4. Motivul disputei a fost faptul că se permite pirateria și trișatul la jocurile de rețea, ceea ce afectează nu numai pe Sony, ci și pe dezvoltatori, dar și pe utilizatorii cinstiți care joacă în rețea.

    5. Nu există în AppStore aplicații care să nu funcționeze, înainte de publicare Apple verifică amănunțit fiecare aplicație în parte, inclusiv dacă face ceea ce zice că face.

    6. Posibilitatea de a “testa” aplicații full nu există pe nicio o platformă software (iar versiuni limitate, pentru teste, există și pe iOS ca versiuni Lite sau Free, deci nu-i nevoie să piratezi aplicația full în acest scop), deci pretenția de a le testa nu este decât o justificare șchioapă a furtului. Mai mult, în comerțul modern niciun produs, în afară de cele ce se iau pe măsură (de ex. hainele), nu se ia “pe încercate”, ci în baza descrierii lui (pe ambalaj, pe etichetă sau prin publicitate) sau evtl. după review-uri și teste independente. Și chiar dacă s-ar permite testarea aplicațiilor din AppStore, nu s-ar reduce pirateria, pentru că majoritatea care fac JB nu vor să plătească ceea ce pot lua “free” (adică furat).

  13. Se inepe o polemica care nu se mai sfarseste de ce ,penru ce ,cum de si etc. daca nu am fi interesati de un produs sigur nu lam cumopara dar daca cineva are posibilitatea pe langa acel produs sa mai primeasca ceva si gratis de ce sa nu il luam .aceasta este natura noastra vrem totul si fara a face nimica daca nu am fi interesati de crack ,JB,unlock sau alte lucruri nu am mai cauta site specializate gen zaone .eu spun ca toti sint in masura egala vinovati cei care dau solutile si noi ca la folosim .Deci concluzia finala vrei ceva cumperi sau iei free(JB,UNLOCK ,CRACK ,HACK) cum vreti sa le spuneti voi! TOTI AVEM DREPTATE DAR NICI UNUL NU SPUNE ADEVARUL!

  14. Sincer, mă bucur că undeva de pe la 14 ani nu mă mai interesează atât de mult jocurile sau consolele. Consider că e timp pierdut inutil. Există multe, multe alte activități mult mai importante și folositoare! Însă trebuie luat în considerație, că Apple scoate bani grei din vânzările de iPhone 4, de aceea nu par așa imbecili precum Sony, care câștigă în principal din vânzările de conținut multimedia/jocuri în direcția consolelor. Ceva asemănător cu Apple TV…

  15. Vad ca sunt pe aici tot soiul de “softisti” si “consilieri juridici”.
    Softul e CUMPARAT nu inchiriat. Daca platesc – e dreptul meu e de a-l folosi pe veci. E treaba MEA cum il folosesc atat timp cat nu incalc alte legi.
    Banuiesc ca unii dintre voi aveti masini. N-aveti voie sa faceti accident cu ele ? N-aveti voie sa le schimbati rotile cu unele mai late ? Nu aveti voie sa le vopsiti ? Nu aveti voie sa le faceti chip-tuning?
    Cum ar fi sa va interzica Renault, Opel, VW sau alte firme toate kestiile astea?
    Legal producatorii pot sa spuna urmatorul lucru: “daca le folositi in alte conditii decat cele specificate de ei pierdeti garantia.” Atat.
    Nici micromoale, nici marul-muscat nici altii nu-mi pot impune ce si cum sa fac eu acasa cu produsul lor. Inclusiv cu soft-ware-ul lor. Pot doar sa-mi anuleze suportul, garantia sau alte drepturi pe care legea i-a OBLIGAT sa mi le ofere.
    Reveniti cu picioarele pe pamant.

  16. @zummuz: Ești total pe lângă – ia citește matale o licență software ca să te lămurești ce drepturi și obligații ai!

    Bunurile fizice, cum ar fi mașina din exemplul tău, se transmit (și) prin cumpărare, (= transmiterea dreptului de proprietate), drepturile de proprietate intelectuală, cum ar fi cele asupra software-ului, se transmit, ca și celelalte drepturi, prin CESIUNE. Nici MS, nici Apple, nici alt producător de software nu ți-au cesionat dreptul asupra softului lor, doar ți-au dat voie să îl folosești după cum îți dau ei voie prin licență. Nu-ți convine licența, nu folosi softul – asta e!

    Traiul în comun, în societate, presupune respectarea unor reguli, inclusiv a drepturilor altora (de ex. asupra softului pe care ți-l licențiază SPRE FOLOSINȚĂ în anumite condiții).