X

Ministrul Educatiei: Propunerile IMPORTANTA cu Schimbari Oficiale MARI pentru Elevi in Toate Scolile

Ministrul Educatiei a facut o serie de propuneri extrem de importante care vor aduce schimbari oficiale majore pentru elevii din toate scolile tarii, iar ele sunt suficient de controversate pentru a genera numeroase discutii in aceasta perioada, si asta pentru ca vizeaza introducerea unui nou examen de admitere la liceu.

Ministrul Educatiei spune ca acest examen va fi facultativ pentru licee, dar si ca va fi organizat la nivel national, separat afirmand ca legile educatiei urmeaza sa fie trimise catre Parlament abia dupa ce vor fi analizate de catre ministerele care trebuie sa semneze inainte ca ele sa fie adoptate de catre Guvernul Romaniei.

“Eu am transmis coalitiei textele pe care ministerul le-a elaborat in urma dezbaterii publice care a avut loc. Aceste texte au intrat intr-un proces de consultare in cadrul partidelor din coalitie, urmand ca dupa ce aceasta discutie e finalizata, ele sa poata intra in Guvern, in procesul de avizare interministeriala de care beneficiaza orice proiect legislativ transmis de la Guvern, la Parlament.

In momentul in care ele vor intra in acest proces de avizare interministeriala, pentru a fi apoi aprobate de Guvern, vor fi facute si publice. Este un proces de parcurgere a textelor de catre cei care vor trebui sa le sustina politic dupa aceea. Propunerea pe care o avem in discutie este intr-adevar ca liceele sa poata pretesta mai bine pentru profilele pe care elevii le aleg.

Avem si acum astfel de selectii suplimentare evaluarii nationale, de exemplu la liceele vocationale, la profilul bilingv la care se realizeaza si acum teste de admitere pentru a se vedea capacitatea elevului de a rezista pe un astfel de profil, exista teste speciale altele decat Evaluarea Nationala pentru scolile profesionale, in functie de vocatie, exista pentru profilul vocational o serie intreaga de testari.

Ceea ce propunem noi, este sa marim sansa ca alegerea profilului de liceu sa fie una buna pentru elev, tocmai pentru a testa nu doar romana si matematica, ceea ce testeaza acum Evaluarea Nationala, ci pentru a testa si materii relevante pentru proflul ales. Va exista Evaluare Nationala ca si pana acum, ca examen sumativ pentru romana si matematica.

Urmeaza ca toate liceele care au avut concurenta in anii anteriori, si cele care doresc, vor putea anunta ca organizeaza admitere suplimentara la profilurile pe care aceste licee le desemneaza, urmand ca probele efectiv sa fie realizate de catre Centrul National pentru Evaluare, parte a ministerului, deci subiectele ar fi realizate intr-un mod standardizat, national, de catre acest centru.”

This post was last modified on ian. 17, 2023, 4:13 PM 16:13

Disqus Comments Loading...