X

Rusia Continua sa Incerce sa Destabilizeze Republica Moldova, in Plin Razboi in Ucraina

Rusia continua sa incerce sa destabilizeze Republica Moldova, in plin razboi in Ucraina, o serie de declaratii facute in presa de la Moscova de catre Vadim Krasnoselsky, presedintele regiunii Transnistria, facand referire la faptul ca autoritatile de la Chisinau ar fi inceput o militarizare a tarii.

Rusia a fost in numeroase randuri pusa in centrul unor zvonuri care sugerau faptul ca Republica Moldova ar fi urmatoare sa tinta a lui Vladimir Putin, iar ami jos puteti vecea ce spun expertii Institutului pentru Studierea Razboiului, despre ceea ce se intampla in momentul de fata.

“Retorica recentă a Kremlinului și a presei ruse care vizează amenințarea Moldovei continuă probabil să încurajeze liderii separatiști pro-ruși din Moldova să încerce să semăne instabilitatea politică și diviziunea în Moldova.

Vadim Krasnoselsky, președintele Transnistriei, susținută de Rusia, a susținut, într-un interviu acordat transmisiei de știri ale Kremlinului TASS, publicat pe 9 ianuarie, că bugetul militar sporit al Republicii Moldova, exercițiile comune cu NATO și subvențiile și proviziile militare din partea statelor europene sunt o dovadă a „militarizarea”, care amenință Transnistria.

Krasnoselsky a susținut că Transnistria nu amenință Moldova și a respins ideea că eforturile Moldovei de generare a forțelor provin din dorința de a se apăra, în ciuda faptului că trupele ruse au ocupat Transnistria încă din 1992, după ce Federația Rusă a intervenit în numele Transnistriei separatiste sub pretextul: protejarea populațiilor de etnie rusă și vorbitoare de limbă rusă.

Krasnoselsky și-a afirmat, de asemenea, în 2018 angajamentul său de a se asigura că Transnistria devine în cele din urmă parte a Rusiei. Krasnoselsky a susținut că Moldova „a atacat cu trădare orașele pașnice [Transnistriei] în trecut” și a comis încălcări „masive” ale drepturilor omului.

Krasnoselsky a acuzat Moldova că a oprit dialogul cu Transnistria și a abandonat acordurile la care s-a ajuns anterior. Krasnoselsky a susținut că Moldova „urmează în mod constant calea escaladării” și a amenințat că Moldova „poartă responsabilitatea pentru consecințele inevitabile ulterioare”.

ISW a evaluat anterior că Rusia stabilește condiții de informare care vizează destabilizarea Republicii Moldova și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Rusiei drept protector al vorbitorilor de limbă rusă presupus amenințați din Moldova – o abordare care se aseamănă strâns cu narațiunile rusești dezmințite folosite pentru a justifica la scară largă. invazia Ucrainei.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on ian. 10, 2024, 10:36 PM 22:36

Disqus Comments Loading...