X

Stefan-Radu Oprea: Acordul Oficial de ULTIM MOMENT Semnat de Ministrul Economiei pentru Romania

Ministrul economiei, Stefan-Radu Oprea, a subliniat importanța relațiilor comerciale între România și Singapore, evidențiind vizita în capitala română a ministrului sustenabilității, mediului și comerțului din Singapore, dna. Grace Fu Hai Yien. Această întâlnire vine în contextul în care Uniunea Europeană și Singapore au semnat un acord comercial și unul de investiții, facilitând astfel un schimb comercial mai fluid între cele două teritorii.

Stefan-Radu Oprea spune ca România beneficiază de relații stabilite prin aceste acorduri, cifrele arată că prezența țării pe piața singaporeză rămâne sub potențial. La sfârșitul anului 2023, volumul total al schimburilor comerciale cu bunuri se ridica la 119,25 milioane USD, cu România exportând bunuri în valoare de 65,59 milioane USD. Pe de altă parte, schimburile comerciale cu servicii au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 531,7 milioane USD în 2022, din care exporturile românești contau pentru 351,8 milioane USD.

Stefan-Radu Oprea a subliniat că această structură a balanței comerciale nu este întâmplătoare, având în vedere poziția economiei singaporeze ca a patra cea mai competitivă din lume, conform IMD World Competitiveness Ranking 2023. „Discuțiile noastre s-au concentrat pe modalități de a intensifica comerțul și turismul, dar și pe creșterea prezenței investitorilor din ambele țări”, a declarat Oprea.

În prezent, în România sunt înregistrate 135 de companii cu capital singaporez, iar pe piața din Singapore activează 85 de companii românești. Unul dintre obiectivele specifice menționate de ministrul Oprea a fost obținerea autorizației pentru exportul de carne de pasăre în Singapore și reluarea relației comerciale între ST Engineering și Romaero.

Stefan-Radu Oprea a accentuat importanța participării la târguri și expoziții, misiuni economice sau forumuri economice, ca modalități prin care antreprenorii români să poată accesa mai eficient piața singaporeză și pe cea asiatică în general. Aceste eforturi vizează o expansiune semnificativă a amprentei comerciale a României în regiune, în contextul unui climat economic global tot mai competitiv.

This post was last modified on mai 2, 2024, 6:12 PM 18:12

Disqus Comments Loading...