X

Ministrul Educatiei: Noi Anunturi ale Ligiei Deca Oficiale, de ULTIM MOMENT, pentru Milioane de Romani

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, le vorbeste elevilor, studentilor, profesorilor si parintilor din toata Romania, despre una dintre foarte importantele actiuni recent derulate, mai exact o noua vizita foarte importanta desfasurata in Turcia, una dintre tarile partenere cele mai apropiate, discutandu-se despre modalitati de cooperare pentru imbunatatirea sistemelor de invatamant.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos aceste discutii, dar mai mult decat atat, Ligia Deca vorbeste despre investitiile care trebuie sa fie facute in sistemul de invatamant din Romania, pentru educatie de calitate, atat in segmentul preuniversitar, cat si in cel universitar, dar si despre felul in care se va alege componenta comisiilor CNATDCU in viitor.

“Consiliu de Cooperare Strategică la nivel înalt între România și Turcia, ce acoperă toate domeniile de interes strategic! Declarația a fost semnată de către Prim-Ministrul Marcel Ciolacu și Președintele Recep Tayyip Erdoğan astăzi, la Ankara. În contextul acestei vizite ministeriale în Turcia, am avut astăzi o întrevedere cu omologul meu, Yusuf TEKIN.

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii pe teme precum reforma educației, recunoașterea diplomelor, educația în limba minorităților, dezvoltarea învățământului dual, precum și importanța mobilităților. Am transmis aprecierile României pentru sprijinul oferit de autoritățile din Republica Turcia prin detașarea anuală de cadre didactice în școlile românești în care se asigură predarea în limba turcă.

Educația de calitate înseamnă nu doar finanțare, ci și profesori cât mai bine pregătiți. Ieri, în Comisia de dialog social, a fost avizat proiectul de ordin prin care se aprobă înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare.

Asta înseamnă acces la pregătire de specialitate adecvată, aliniată cu nevoile de formare ale sistemului de învățământ preuniversitar. Programele vor asigura formarea cadrelor didactice pentru domenii cum ar fi: istorie – geografie, matematică – informatică sau chimie – fizică. Astfel, absolvenții vor fi specializați în a preda mai multe discipline, răspunzând mai bine nevoilor unei educații de calitate.

Similar celor care urmează un program de masterat didactic, studenții la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare pot beneficia de burse de studiu finanțate de la bugetul de stat, în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant.

După finalizarea dezbaterii publice, Ministerul Educației va emite ordinul de ministru cu componența comitetelor de selecție. Aceste comitete de selecție vor analiza candidaturile persoanelor înscrise în platforma brainmap.ro, și vor recomanda Ministerului Educației noii membri ai comisiilor CNATDCU.”

This post was last modified on mai 23, 2024, 10:34 AM 10:34

Disqus Comments Loading...