X

Acordul Oficial de ULTIM MOMENT al Ministrului Apararii Semnat pentru Romania in Plin Razboi

Ministrul Apararii a semnat un acord oficial foarte important pentru Romania in plin razboi in Rusia, iar asta deoarece Angel Tilvar a fost in Republica Moldova pentru a semna cu omologul sau local un acord de cooperare in domeniu militar, al doilea de acest gen intre cele doua tari surori.

Ministrul Apararii explica mai jos de ce este foarte important acest acord nu doar pentru Romania, ci si pentru Republica Moldova, iar separat de asta, discua despre vizita pe care a facut-o cu ambasadorul SUA in Romania la granita cu Ucraina, acolo unde militarii romani asigura securitatea regiunii.

“Am semnat , astăzi, împreună cu omologul meu de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, cel de al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar. Semnarea acestui document este esențială în eforturile de creștere a rezilienței Republicii Moldova, vizând în special întărirea capacității armatei sale de a contribui la securitatea internațională.

De asemenea, va facilita participarea efectivelor Armatei Naționale a Republicii Moldova la misiuni și operații în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creșterea nivelului de instruire și a interoperabilității cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naționale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni și mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană.

Documentul va permite susținerea pregătirii și participării în comun la misiuni și operații în cadrul organizațiilor și coalițiilor multinaționale, precum cele sub egida Uniunii Europene. Angel Tîlvăr a evidențiat, de asemenea, faptul că asistența de apărare și securitate pe care România o oferă autorităților de la Chișinău are caracter multidimensional, respectă statutul de neutralitate al țării și va fi adaptată permanent la nevoile concrete de transformare și modernizare a Armatei Naționale.

În context, ministrul apărării naționale a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate și apărare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, din 21 mai.

Împreună cu ambasadoarea SUA 🇺🇸 în România, Kathleen Kavalec, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, și șeful Statului Major al Forţelor Terestre, Ciprian Marin, am făcut o vizită pe Brațul Sulina pentru a vedea modul în care militarii români asigură securitatea fluviului și a zonei Mării Negre.”

This post was last modified on mai 27, 2024, 11:27 AM 11:27

Disqus Comments Loading...