Apple begins to investigate the problems caused by the MacDefender malware

A few weeks ago we told you about Mac Defender, a new type of malware that hit Mac owners. We are talking about malware that must be built to look like an antivirus downloaded and executed by the user in Mac OS X, otherwise it is harmless, but even under these conditions there are many Mac owners who have serious problems with it. For several days, Apple Care employees have been bombarded with calls from customers who have been infected with this virus and do not know how to remove it from their Mac. Apple's policy is not to help customers with this kind of problem, but in some Apple call centers certain employees have provided support with the consent of their bosses. The problem became so big that a journalist started to talk about it investigate and managed to talk to several Apple Care call center operators who said that the number of calls related to this problem has increased at an alarming rate.

There's usually about 600 or so of us spread around 14 centers for CPU support. Before this started happening, we had 7-12 minutes between calls generally. Now we're lucky to have any time between calls.

We started getting a trickle of calls a couple of weeks ago. However, this last week over 50% of our calls have been about it. In two days last week I personally took 60 calls that referred to Mac Defender.

Moreover, on Apple's discussion forums there are many topics in which Mac users try to solve the problem but without much success. Within the Apple Mac Defender went under SUPERVISION engineers who deal with Mac OS X security and will probably release a method to solve the problem soon. Below is a video clip that will tell you how to delete this malware from your Mac if you have already been infected.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=INA1UbYq6x8[/youtube]

17 COMMENTS

  1. Ce mai “virus”, de fapt este o aplicație care trebuie descărcată de utilizator de pe internet, apoi instalată și pornită tot de utilizator, ca orice altă aplicație, problema fiind că nu face ceea ce zice că face (nici n-ar avea ce viruși să găsească pe un Mac), ci deschide din când în când, nesolicitat, site-uri “deocheate”.

    Este eliminată ca orice aplicație care a luat-o razna, prin Force Quit și apoi ștergerea fișierului care o conține, iar pentru curățenie completă se “aruncă gunoiul” și se șterge aplicația din Login Items (de unde sunt lansate automat la pornire aplicații).

    De-ar fi așa simplu și pe Windows …

  2. parca mai ieri era un tigrisor care afirma ca, printre altele, de aia e osx superior ca nu trebuie sa-si faca griji de virusi. yep, e aiurea sa ai o scula AV.

  3. @adrian “tigrisorul” avea si are dreptate, nu trebuie sa ai grija virusilor in Mac OS.

    Acesta este un program (pentru fraieri), care si-a atins scopul ( sa se discute si sa existe articole ca “Mac OS are probleme cu virusii” imediat o sa apara si pe Pro TV ).

    Imi aduce aminte de un banc “Buna, sunt un virus romanesc dar din cauza tehnologiei sarace din tara mea nu sunt in stare sa-i fac nimic calculatorului tau. Te rog sa fii dragutz si sterge un fisier de-al tau si pretinde ca esti speriat.”

    In cazul asta – instaleaza-l tu si o sa iti apara la restart un Pop Up.

    Iar cei de la securitatea Mac OS nu au ce sa ii faca. Este un program ca oricare altul care nu ataca fisierele sistemului.

  4. Nu este un virus – un virus se instalează singur, rulează singur, se copiază singur și singur infectează alte sisteme (și există o infinitate pe Windows și niciunul pe Mac OS X), de aceea este așa periculos. Parodia asta de malware este un troian, adică o aplicație care minte că face ceva și de fapt face altceva; nu poate face nimic singură, ci are nevoie de un utilizator credul care să îi fie complice, de aceea riscul este minim.

    Problema există, însă este o problemă socială, ține mai degrabă de utilizator decât de securitatea sistemului de operare, practic intră în categoria “PEBKAC” sau “ID-10T error”. 😉

  5. @Adrian: Ai uitat să menționezi descărcarea, instalarea, configurarea, actualizarea constantă, scanările periodice care îți încetinesc sistemul (nemaivorbind că WinDef rulează permanent în fundal și consumă alte resurse), practic multe bătăi de cap și timp pierdut, iar dacă e un malware nou și rău, se instalează nedetectat și-ți dezactivează aplicația antivirus / antimalware, de ajungi să alergi pe net să cauți alternative de a elimina bâzdâgania, iar soluția recomandată pentru a fi sigur că ai scăpat de ea este reinstalarea Windows-ului (și a tuturor aplicațiilor aferente, inclusiv refacerea setărilor, activărilor și actualizărilor!), așa că teme-te de malware cât stai pe Windows, că dacă te lovește, ai dat de belea!

  6. Cei care nu stiti despre ce e vorba nu mai vorbiti in necunostinta de cauza.
    Mizeria de program a.k.a. Mac Defender e un fake antivirus ce pacaleste userii ca anumite fisiere de sistem sunt infectate si pentru a scapa de “virusi” trebuie sa achizitioneze acest program fals. E un fel de phishing… prostii platesc bani pentru nimic. Asta e tot.. nu mai vorbiti aiurea.

  7. Hai sa fim seriosi si cu virusii astia de Windows, daca ai un antivirus si nu executi ca tampitul fisiere de cativa kilo venite pe mail, nu ai de ce sa iti faci griji.

    Iar sa executi un program de genul asta ca fraierul pe un sistem de operare pentru care nimeni nu isi bate capul sa faca virusi spune multe, mai ales avand in vedere ca in toata lumea sunt atat de putine macuri, de aici trag concluzia ca utilizatorii de Mac sunt mai … altfel 😉

  8. Băi nea @vasile, poate ești tu și mai “altfel” de-ți face plăcere să-ți bați capul zilnic cu un sistem de operare găunos și să stai la fiecare email cu morcovu-n fund să verifici mărimea fișierului, cumpănind temeinic decizia de a-l deschide sau nu.

    Iar de bătut capul cu malware pentru Mac să fi sigur că și l-au bătut destui, poate chiar mai mult decât ți-l bați tu “cântărind” fiecare fișier venit pe email, dar n-au reușit mai mult decât parodia asta de malware care nu are succes decât la cei proaspăt veniți de pe … Windows, unde frica permanentă de viruși a lăsat urme adânci asupra comportamentului lor la calculator (auzi tu, antivirus pe Mac – LOL!). 😛

  9. de s-ar raspandi mac-ul ca windows-ul ai sa vezi in 2-3 ani virusi si fake alert-uri gramada pe mac os, dar ma indoiesc ca laptop-urile si desktop-urile apple vor trece de genunchiul pc-windows-ului…

    auzi…”există o infinitate pe Windows și niciunul pe Mac OS X”… halal deontologie… ce sa te astepti de la unul care se uita de sus la toti.

  10. @glm: Dacă n-au reușit băieții să facă vreun malware mai serios pentru Mac OS X în ultimii 10 ani, n-o vor face nici de-acum încolo – nu se poate, nu le iese. N-au reușit nici pe iOS, care se răspândește mai ceva ca Windows la vârsta lui și are cote de piață semnificative!

    Nu mai scuza Windows-ul, e șvaițer din concepție și din fabricație, nu datorită răspândirii!

  11. Nu mai scuza Windows-ul, e șvaițer din concepție și din fabricație, nu datorită răspândirii

    poti sa elaborezi, te rog. nu inteleg ce vrei sa spui

  12. ce sa elaboreze?! cuvinte fara noima ca si postarile lui superflue? tot ce nu e mac e “svaiter”, prost si tot ce decide maria sa regagalisul…
    oricum, are sa-ti explice doct, tot ce vrei sa sti (nasol) despre windows.