Orange Romania provides 3G coverage for 98% of the Romanian population

  Although I didn't think that I would soon end up in the situation of using a 3G data network on the roads between Romanian villages, I was very pleasantly surprised to see that Orange has greatly improved its coverage outside the towns. In the last two weeks, I traveled a lot outside the localities and I can say that I rarely had the opportunity to use an EDGE data network to connect to the Internet or make a call. Orange has improved its coverage in Romania, and today the company announces that no less than 98% of the Romanian population has access to a 3G voice/data network and we are talking about more than good coverage, as you can see from the image above.

One year after the announcement of Conquest 2015, Orange Romania communicated the first results of its strategy, within which one of the most important projects was the program to expand the coverage and modernize the network in the rural area. The project aimed at the massive expansion in rural areas of the network that supports mobile internet traffic, as well as improving the quality of voice and data services, both for existing services (2G) and for new ones (3G+). In less than a year, Orange invested 110 million euros in the program to expand 3G coverage, reaching from 55% to 98% of the Romanian population.

  The expansion of the coverage is part of a project started last year and in the course of a single year, the coverage of the population with 3G networks increased from 55% to 98%, all costing no less than 110 million euros. The increase in coverage and Internet browsing speeds also generated a 182% increase in data traffic, and now I can only say that I am waiting with great interest for the launch of the 4G LTE network.

The improvement of the infrastructure provides the premises for the much faster development and implementation of future services and technologies. It also allows users to download images or movies from the Internet much faster, having the opportunity to use mobile Internet services in rural areas at a transfer speed of up to 14.4 Mbps. The first quarter of 2012 showed a 182% increase in data traffic in rural areas, compared to the period before the start of the modernization program.

"Through this project, half of the Orange network, built over 14 years, has been modernized, optimized and expanded, and customers have the opportunity to benefit from access to mobile internet at higher speeds, wherever they are. The results of this project once again confirm the company's promise to invest in Romania and bring technology as close as possible to our customers." said Jean-Francois Fallacher, CEO of Orange Romania.

46 COMMENTS

  1. nu stiu ce sa spun despre orange, eu stau in Timisoara si sunt nevoit sa-mi opresc 3Gul daca vreau sa pot vorbi fluent la telefon… ii foarte deranjant ca in momentul inc are ma dau pe net si ma suna cineva sa trebuiasca sa resping apelul, sa opresc 3Gul si sa resun…

  2. @Real: Da, mi-au trimis vreo 2 bmw-uri. Coincidenta face ca eu chiar prin Iasi sa fi trecut, si am avut semnal 3G pe tot drumul de intrare in iasi, dinspre Pascani, deci ia zi unde anume stai tu de nu ai semnal.
    @orin: Da, acolo e vorba de grosimea zidurilor, daca in fata blocului ai 3G, atunci…

  3. Hmm… Am incercat pe o perioada destul de lunga de timp orange, vodafone si cosmote… Folosesc foarte mult functia mobile hotspot si orange mi s-a parut de departe cea mai buna, atat in localitate cat si in afara…

  4. daca voi va plangeti de orange care eu zic ca e super ok, sa va luati cosmote si sa vedeti atunci semnal 3G!

    cum zicea cineva mai sus, eu nu pot vorbi pe 3G; sunt rare situatiile in care il aud bine pe celalalt, de regula convorbirea decurge cu dificultati foarte mari… la viteza sunt ok, per total multumit.

    cat despre drumuri afara si sate/comune nici nu se pune problema de 3G!

    tind sa cred ca orangeul sunt cei mai buni la internet si semnal 3G in romania.

  5. Foarte prost semnalul de la Orange eu stau in Iași si mi se întâmpla sa îmi intre semnal de la Moldoveni si asta se întâmpla in plin oraș

  6. Zaone: fi impartial nu le lua apararea celor de la Orange, intradevar au ceea mai buna retea/servicii la ora actuala dar nu poti sa zici ca fac minuni cu 3G

  7. Misto faza cu 3G astept sa se laude Asa cu 4G 🙂 am multe cunostiinte care au device-uri 4G ready si creca l-ar si utiliza daca ar avea de unde:))

  8. Aloo, zice 98% din populatie, deci nu comentezi daca tu esti cu masina pe un drum, si nu ai semnal. Ei instaleaza aparatura 3g in mare parte in zonele locuite. Iar pe ruta Craiova-Pitesti-Bucuresti-Constanta am avut 3g mereu, minim 2 liniute. (La fel pot spune si de digi, doar ca acolo mai pierdeam pe sectoare de 2-3km, de obicei la granita dintre judete)
    Vodafone au si ei acoperire buna, si constanta, dar cosmote… acolo e alta poveste. Cred ca ei testeaza sub antene.

  9. La fel ca si Bogdanbala, opresc 3g-ul sa pot vorbi decent la telefon. Da e GRAAAVA treaba. Care are 4s si nu poate opri 3g-ul is strica tare de tot experienta de utilizare a telefonului.

  10. Cum este specificat si in post 98% din populatie, nu 98% din teritoriu.. deci ca suprafata, nu acopera 98%. Eu sunt multumit de acoperirea ce o ofera orange. Nu pot spune acelasi lucru si despre ofertele de date.

  11. Zaone ce condiții trebuie îndeplinite pentru a duce telefonul la noumax? Nu găsesc pe site-u lor nimic. E vreo problema dacă îl folosesc cu gevey? Multumesc.

  12. @Rely: Eu sunt mai mult decat multumit, cel putin de acoperirea 3G pe unde am mers. E adevarat ca umfla si ei comunicatele astea de presa, ca orice alta companie, dar personal sunt multumit, si ce am spus in legatura cu Iasi-ul e adevarat. Pe langa asta, de cativa ani dupa ora 20:00 netul merge brici, nu trebuie sa te chinui sa deschizi o pagina web, lucru care se intampla cam la toti operatorii acum cativa ani.
    @JohnnyD: Sigur nu traiesti intr-un Iasi paralel? Eu am patit asta in zona granitei cu Moldova, dar ce spui despre Iasi e … SF.
    @Andrei Savescu: Sa fie in garantie la Apple.

  13. Pai este ca am băgat pe net imei-u si scria ca a fost cumpărat pe 20-03-12. Faptul ca are gevey si jailbreak nu influenteaza garantia?
    Scuze ca stresez lumea 🙁

  14. Chiar merge! Eu pot spune că am mai mult de 14,4 Mb/s în rural, la peste 50 Km de orașe importante și îmi descarcă cu peste 1 MB/s, iar la test îmi arată 12-13 Mb/s! Merge oricum cu mult peste Vodafone care se târâie cu 1-1,5 Mb/s la test și sub 200 KB/s la down! Și la uplink am undeva la 3,5-3,8 Mb/s! Dacă ies afară am la teste peste 15-16 Mb/s! Felicitări Orange!

  15. Cea mai proasta acoperire 3g Orange.aceleasi probleme ca mai sus.ca sa pot folosi telefonul in casa tre sa opresc 3g.eu ,iphone4 pe orange,sotia iphone 4 vodafone.al meu-searching la retea,al sotiei merge perfect.asta se intampla si in apartamentul meu si in al parintilor.e o adevarata aventura sa te ridici de fiecare data din pat sa deschizi un geam,sa stai jumate pe afara si sa vb la tel.mai e putin si se termina contractul si adio orange pe viata.sa nu mai zic aici de ofertele roaming,unde vodafone passport e cu mult peste,tinand cont ca jumatate din an sunt plecat din tara.

  16. In judetul brasov , chiar si in brasov, se intampla sa fiu pe EDGE, foarte des. Cand sunt in drum spre casa, mi se intrerupe convorbirea de 2-3 ori cel putin (aprox. 30 KM). N-am observat nicio imbunatatire din partea Orange, in ultima perioada… sper sa se rezolve problema si pe aici

  17. Ohhh da iar profesionisti de la orange,98% dar pe harta cel putin 15% sunt de culoare alba…
    Trecand peste asta am si eu o experienta cu aceasta profesionala firma si mai precis acum 3 ani ii sun.
    – Buna ziua ma cheama xxx sunt din Alexandria Teleorman si vrea sa va spun ca la mine in oras semnalul este praf,mi se inchid apelurile,se aude dublu si cu ecou,etc…
    La care operatorul imi zice: o clipa va rog sa caut pe pc…Alexandria de langa Targoviste nu?Zic nu prietene Alexandria Teleorman,aaaa ma scuzati,stai sa mai fac o cautare si zice,da stim de problema dumneavoastra si este din cauza pesterei de langa oras,am ramas masca,zic prietene ce pestera visezi?
    Zaone as aprecia foarte mult daca ai pune commentul meu,nu cred ca jignesc pe nimeni si este o intamplare reala.
    La cateva luni distanta tatal meu a decedat,el avea abonament orange si timp de 3-4 luni nu i la mai platit nimeni pana cand intr-o zi ma hotarasc cu mama zic hai sa sunam sa le spunem situatia sa platim ce avem de plata si sa inchidem abonamentul.
    Ii sun le zic poveste bla bla si le cer sa imi zica cat are de plata ca sa putem achita.La care raspunsul operatoarei este ne pare rau dar aceasta este o informatie confidentiala si nu se poate divulga decat propietarului de drept al abonamentului,m-a luat capu,zic duduie esti bolnava ce ai,tata e mort,cum vrei sa va plateasca el,ne pare rau dar asta este politica orange,bla bla bla…Mai femeie nu vreau vreo informatie sau vreo optiune in plus,vreau sa imi spuneti cat am de plata sa va achit eu,nu a fost posibil sa ne intelegem…
    Atunci am zis in veci nu o sa va mai platesc un leu,si in ziua de astazi dupa 2 ani jumate mai primim plicuri acasa,dar daca sunt inapti eu nu am ce sa le fac,pentru mine aceasta companie nu mai exista,aceasta este experienta mea cu portocalii,apropo sa,il cautati pe tata sa va dea bani….

  18. Parintii mei locuiesc intr-un sat de aprox 3000 de locuitori aproape de Botosani, semnal cu portia de la orange gasesc cand merg in vacanta, 3g? Apai din asta nici in visele frumoase, deci in partea asta a moldovei cosmote e la putere din punct de vedere a semnalului.

  19. Stie cumva cineva cum se pot face petiti sau alte forme de cere a amplificarii semnalului? In zona Brasovului exista o locatie care acopera circa 30 de terenuri cu case de vacanta nou construite unde semnalul Orange este inexistent – doar Vodafone.

  20. Si la Baia Mare e la fel de prost semnalul pe 3G, mai tot timpul e cate un vecin pe geam urland in telefon “alo, acum ma auzi???”. Penibil…

  21. Apreciez, sincer, modul in care sustii reteaua, dar permite-mi sa imi spun si eu oful: locuiesc in Bucuresti (Obor) si, in apartament, rareori vad simbolul 3G, iar atunci cand am 3G, nu urca mai mult de 2 din 5 liniute semnalul. Am iPhone 4 si nu, nu este de la “death grip”.
    dIn alta ordine de idei, calitatea apelurilor este execrabila, ecou, apel picat din senin, etc.
    Zaone, ai avea vreo explicatie? Pentru ca geniile de la Orange nu au niciodata un raspuns…
    Thank you!

  22. Hai măi băieți nu mai bateți câmpii! Voi țineți cu rețeaua roșie sau cu rețeaua Milogu și spuneți că nu e bună Orange! Cert este că cei mai mulți români o folosesc iar ei au cea mai bună viteză a netului în rural Proiectul abia încheiat s-a ocupat de rural, iar din toamnă trec la densificarea semnalului pe orașe, unde vor investi cam aceleași sume! Eu, de exemplu, la Vodafone am semnal pe ici pe colo, iar la Orange și Cosmote full ( Milogu) și stau în mediul rural! Orange a făcut o treabă excelentă, dar nimeni nu este perfect!