Will we have subsidized iPhone 4 in Romania?

Today I found out that, finally, the law was passed that obliges mobile phone operators, and not only that, to conclude contracts for an unlimited period, that is, we will say goodbye to the contracts by which we were bound to be tied to any operator for 2 years mobile telephony and we will have the possibility to cancel the contract when we want without paying any kind of compensation to the operator. This law was adopted by the Senate and the Chamber of Deputies and is to be promulgated by President Traian Basescu, then it will be published in the Official Gazette and probably 3 days after its publication in the MO it will enter into force.

I, for one, welcome this law, I've been waiting for it for a long time, but now I'm thinking what else could motivate Orange to offer subsidized phones. A mobile phone operator offered a phone at a lower price if you sign a 2-year subscription, but if now that contract no longer keeps you "tied" to them, you can leave at any time and the subsidy could be harmful for the operator.

In the current situation, I say that you should prepare for the situation in which Orange will NOT offer a subsidized iPhone and you will have to pay for it at the standard price, i.e. about 600€ probably. Of course, these are only speculations and it would not hurt to find out the official position of those from Orange regarding this law.


22 COMMENTS

  1. Legea va intra in vigoare la 30 de zile nu 3 cum ai scris.Pretul la care se va vinde ,va fi mai mult ca sigur mai mare de 600 de euro.Traim in Romania si aici se poate orice.Si cred ca daca ramanea obligativitatea abonamentului pe 2 ani la ce preturi bagau pt abonament(cam 30 euro)plus pretul de vreo 250-300 euro telefonul tot acolo ajungeai,daca nu poate mai scump

  2. adik daca eu ma duc acum la orange si-mi cu abonament un iphone cu 200 euro si abonament de 30 euro,dupa 2 saptamani pot renuntza la abonament si sa raman cu tel?

  3. @vali: Stai tu linistit ca o sa gaseasca o solutie sa ocoleasca legea.De exemplu: iti inchiriaza telefonul.Daca vrei sa renunti la abonament te pun sa-l returnezi

  4. @Andrew: Legea intra in vigoade la 3 zile de la publicarea in MO daca nu e specificat altceva in textul legii, nu am citit legea asa ca am presupus ca se aplica regula generala.

    @vali: Nu, mai citeste odata articolul.

    @Andrew: E prima oara cand aud asa ceva, romanul e intr-adevar inventiv.

  5. mi se pare ciudata legea asta.. o sa fie dezastru.. eu nu cred ca vor mai fi telefoane la reduceri.. in fuctie de contract.. cum a fost pana acum.. cred ca vor fi telefoane la pret normal de achizitie..ca si cum l-ai lua fara abonament…sau sa zic eu c ceva procentaj mai ieftin dar nu foarte mult.. altfel toata lumea si-ar face un abonament tare ar plati 2 3 luni si ar ramane cu telefonul

  6. este o idee oarecum buna….dar mi se pare extraordinar de tampita…de ce?petru ca nu o sa mai avem oferte la telefoane. doar daca se va gasi o modalitate sa fie ocolita aceasta lege, si oefrtele vor ramane, si vor fi poate chiar mai avantajoase daca un client se mai incumeta sa ramana "blocat"2 ani cu un contract de 20-30 de euro. vom vedea, insa mie nu imi convine, insa ca ideea, daca s-ar mai lucra putin la ea..ar putea deveni avantajoasa

  7. Un articol bun ce te pune te ganduri. Sincer sa fiu orange nu mai are cum sa-si permita sa vanda un telefon de 600€ subventionat. Cel putin daca ar fi asa cel putin eu mas duce in prima secunda sa-mi iau iPhone si la urmatorul orange shop as anula abonamentul. La fel cred ca gandeste 99% dintre toti romanii.

    Insa cred ca orangear putea face o reducere de o suta, doua de euro doar la clientii care deja au un abonament, sunt in baza de date orange etc. Altfel nu vad cum ar putea face.

  8. Au fost enorm de multe plangeri legate de clauzele prin care clientul era obligat sa plateasca o anumita suma de bani pentru a renunta la contract si aici nu ma refer in special la cei care au cumparat telefoane la pret redus ci chiar la cei care aveau doar abonament, au facut fidelizare si daca vroiau sa renunte trebuiau sa plateasca abonamentul pana la sfarsit iar asta e chiar absurd. La internet sunt la fel de multe plangeri, UPC te pune sa platesti 2 milioane ca sa scapi de ei inainte de contract iar aceste clauze SUNT ABUZIVE! Uniunea Europeana a somat Romania sa reglementeze situatia acestor clauze si iata ca sunt reglementate.

    Nici o firma nu te poate tine legat de ea daca tu nu vrei sa ii mai folosesti serviciile si nici nu iti poate cere sa platesti o suma de bani pentru a rezilia contractul cu ei, asa e legea europeana.

  9. Telefoane subventionate… sincer la noi in tara asta este bataie de joc. Adica platesti un abonament de 32 de euro fara tva si pretul telefonului este de 400 si ceva de euro??? sa nu mai vorbesc ca te obligau sa ramai cica "client fidel" pt urmatoarele 24 de luni. Asta numiti voi subventionare? Spre exemplu… Vodafone UK, abonament de 35 de lire si pretul telefonului 1 euro ( HTC HD 2). In momentul in care o sa fie ofertele ca in afara atunci voi lua partea operatorului … pana atunci nu deoarece este jaf la drumul mare. Sa nu mai vorbesc de seriozitate … am avut abonamente pe Orange, Vodafone, Cosmote… nici unul nu este mai breaz ca celalalt, probleme peste probleme, minciuni peste minciuni, vrajeala si multa multa nesimtire. Sustin aceasta lege deoarece multe mismasuri au facut baietii de la Orange, Vodafone si Cosmote cu ofertele, concursurile lor cu sute de masini, sute de mii de euro, etc. Si-n plus de asta… telefoanele in afara sunt mult mai ieftine.

  10. Nu cred ca este vorba de asta,stirea cred ca nu e completa,in sensul ca nu detaliaza prea mult.In principiu poti sa faci un abonament la un operator de tel mobila si sa renunti la el oricand doresti dar…aici e un mare dar,fara sa te ''servesti''din telefoanele subventionate ale operatorului respectiv.Pana acum chit ca nu luai un telefon, contractul era obligatoriu pe o perioada standard.Sunt in Austria si asa e in toate retelele aici,la fel stiu prin Anglia,Italia.Noi acum facem pasi in aceasta directie.Atat timp cat primesti un tel subventionat mi se pare normal sa ai niste obligatii contractuale,obligatii care inceteaza prin plata unei sume compensatorii dar sa nu doresti un tel subventionat si sa nu poti renunta la operatorul mobil din varii motive-semnal prost,servicii proaste sau pur si simplu ca ai oferte mai bune,asta face diferenta intre noi si tarile civilizate.

  11. Am o intrebare cine stie rog sa raspunde…

    Daca iau un iphone la preti standard dela orange tot este codat la orange sau e worldwide?