Uber - överprissatta taxibilar på nyårsafton

Uber för dyrt

Uber, den kontroversiella taxitjänsten, lanserades förra året även i Rumänien, med ett ganska varmt välkomnande från rumänerna, mindre så från taxichaufförerna som nu har konkurrens från en enhet utanför den vanliga kretsen.

Uber är kontroversiellt eftersom det verkar i en gråzon av lagstiftningen när det gäller transport av människor, de bilar som skickas till kunder körs inte av licensierade taxichaufförer, utan av vanliga människor som är villiga att använda sina bilar för att transportera människor i en taxiregim, men utan att vara certifierad av någon statlig myndighet.

Tja, när man går igenom införandet av Uber-tjänster, använde de som ville komma hem snabbt på nyårsafton och utan att spendera dussintals minuter på att leta efter en taxi, Ubers smartphone-applikation, men beslutet visade sig vara väldigt dåligt för många.

I Bukarest, till exempel, slutade en UberX-resa på 11 km med att kosta 192 lei på nyårsafton, även om en vanlig taxi normalt skulle ha debiterat cirka 20 lei, beroende på trafikförhållandena från restid.

uber pris 192 Bukarest lei

Skillnaden mellan 20 lei och 192 lei i Ubers fall berodde på att priset på en normal resa blev 7 gånger högre på nyårsafton på grund av den mycket höga efterfrågan i beställningsområdet, och i frånvaro av alternativ betalar du antingen ett löjligt pris, eller så fortsätter du leta efter vanliga taxibilar, eller så går du hem till fots.

Problemet fanns inte bara i Rumänien utan även i andra länder runt om i världen, vanliga resor på några tiotals dollar som slutade kosta 5-7 gånger mer i Uber-systemet, i vissa fall är priserna högre än flygbiljetter för exotiska mönster.

I vissa situationer har de från Uber uppgett att de kommer att undersöka uppskattningarna av åkerna för att kontrollera om det finns vissa problem i deras rapportering, men i de flesta fall handlar allt om tanken på att ta ut ett orimligt pris för åkerna när det finns en mycket stor efterfrågan.

Multiplicering av Uber-pris

Vissa av er vet, andra gör det förmodligen inte, men när du söker efter en Uber-taxi kan du göra en uppskattning av priset som din resa skulle kosta och du ombeds bekräfta om du håller med eller inte.

Om du gör upprepade förfrågningar och det finns en hög efterfrågan i ditt område, multipliceras priset för den resan med en faktor X, som till och med kan nå 10, varvid resans slutpris multipliceras med den siffran, och slutresultatet är en mycket högre pris högre än beräknat.

Ett vanligt taxibolag fungerar inte så här även om det har många förfrågningar, priset på resorna förblir fast, men i fallet med Uber måste man vara väldigt noga med att inte betala 5-7 gånger mer för en vanlig resa .

37 KOMMENTARER

  1. In bucuresti in seara de revelion nu te lua nici un taxi cu un pret sub 80 ron, trebuia sa specifici in aplicatie la detalii, asa ca prefer sa folosesc uber si sa dau de 5 ori mai mult, decat sa ma tiganesc cu toti ghertoii in seara de revelion. Iar totul se rezuma la cerere si oferta!

  2. Bai nu mai judecați pentru ca taximetriști in loc sa stea acasă liniștiti cu familia sau la un pahar cu prieteni ,va aduna pe voi din localuri sau adrese la care voi sunt băuți manga .Daca omu îți cere un preț el nu te obliga. Dacă îți place sa te distrezi ,gândește-te si cum ajungi acasă. Orice moft se plătește .

  3. De la Unirii pana in Crangasi, in orice seara normala, nu poti sa iei taxi sub 25 lei, chiar daca cursa face 13-14 lei. Taximetristii sunt o rasa speciala de oameni in toate colturile Romaniei. Sa nu crezi tu ca 11 km o sa coste undeva 20 lei, probabil minim 50 lei, iar daca iei taxi romanesc sub 80 nu scapi.

  4. Sincer imi doresc ca toti taximetristii care apeleaza la supra-pret sa mearga la inchisoare, inclusiv tu, care probabil esti taximetrist.

  5. Cine te pune sa iesi cu masina la taximetrie si sa ceri preturi duble dau triple? Daca o faci, suporti injuraturile, ironiile, etc, pentru ca faci o jecmaneala, NICIDECUM ceva normal.

  6. Si atunci nu preferati sa stiti dinainte cam cat te costa, fara bacsis, platesti cu cardul, cum s-ar zice, frumos elegant! :))

  7. Bai mihai pt gandirea asta a ta de roman hot ca vai ce suferim noi taximetristii iti meriti soarta,nu te obliga nimeni sa faci aceasta meserie,daca te simti frustrat mai e un loc pt voi astia neintelesi ,la stat.

  8. Jecmaneala eleganta. Dimineata la 6 am luat taxi din strada, am mers cu el fara sa-mi ceara ceva in plus. Apareau zeci de comenzi in aplicatie si totusi n-a spus ca vrea nici macar de 2 ori pretul cursei.

  9. In aproape toate tarile din Europa cel putin, taxiul costa mai mult de Craciun si revelion. Si totul legal, reglementat de primarie sau de institutia care se ocupa cu licentele. E un fel de bonus probabil pentru taximetristi, o data pe an ?✖️2⃣

  10. Urasc taxi si evit sa meg cu ei ( nu ii pun pe toti in aceiasi loc(ola””)) ca te fura mai ales cand te vad ,ciupit” naspa rauuuuuuuu ne dam cuminti dar suntem pitbulii

  11. Cum bine spui, in multe orase europene taxiul are un suplement tarifar legal in zilele de sarbatoare, weekend-uri, orar nocturn, etc. O cursa de 20€ poate costa 25€-30€ de revelion, dublu niciodata. Ceea ce face Uber, multiplicand de 10X pretul din cauza cererii si ofertei, din pacate, este legal. Uber nu este o companie publica, care sa lucreze cu niste tarife fixe elaborate din partea primarie sau al vreunui organism statal. Pot urca si cobora pretul dupa bunul plac. Ca in multe tari opereaza ilegal sau la limita legii…asta e alta poveste.
    Personal nu imi place Uber pentru ca este inca una din multinationalele care vor sa ingroape unul dintre sectoarele publice regulate, transportul public.

  12. Taximetriștii in București sunt de toată jena, marea majoritate, niște hoți patentați . Cand găsești un tip de treaba care nu încearcă sa te însele merita un premiu.
    Personal prefer sa stiu dinainte cat plătesc, fie de 5 ori prețul , decât sa am surpriza ca încearcă taximetristul diverse metode sa ma “încarce”. Nu-mi săriți in cap, mi s-a intamplat de curând sa încerce diverși sa ma jecmănească , deci vorbesc din proprie experiența .
    Cand Uberul o sa aibă îndeajuns de multe mașini in București sper sa vad o schimbare de atitudine a “competiției”, pana atunci slabe speranțe

  13. Ce nu am inteles exact din articol….cand vrei sa vezi estimarea cursei, acolo este calculat si faptul ca pretul este multiplicat de 5x, 10x etc (din x motive)….sau etimarea poate fi total diferita de pretul real in cazul sarbatorilor sau cum a fost acum revelionul ?

  14. Mircea Rosu,estimarea cursei este cu prețul multiplicat daca e cazul. Partea buna e ca nu ai surprize, daca estimarea e 27-30, exemplu , nu plătești mai mult de 32-33, in 95% din cazuri prețul este mai mic decât maximul estimativ . In cazul in care costul este mai mare decât estimarea faci complain prin mail si ai diferența rambursată in foarte scurt timp, in cazul meu in câteva ore

  15. Iti estimeaza cursa si iti arata factorul de multiplicare, ba te mai pune sa il si introduci manual inainte de a finaliza comanda ca sa fie siguri ca ai inteles despre ce e vorba, deci nu poti spune ca nu ai stiut.

  16. Taxi -metristi sun reprezentați in mare parte de cocalari care sunt puși numAi pe japca.
    De la Otopeni pana la arcul de Triumf mi s-a cerut 100€ după care șoferul a început cu amenințări ca sa ii plătesc cursa ., in condițiile in care am stabilit pretul înainte. , asa ca pt mine nu ma reprezintă transportul cu cocalari.
    Dacă le ceri sa te ducă 1km nu vor ca nu pornesc mașina pt 1km sau se uita urat la tine.
    Asa ca mai bine merg cu uber chiar dacă merg la limita legi , nu mai am senzația ca sunt furat.

  17. taxi in Madrid,de Craciun- se aplica un tarif normal +6.70€ plusul pentru ziua/seara de ‘fiesta’…nu ca mergi 11,12,13,14 km,un pret din ce in ce mai mare..

  18. Uber e ok pe alocuri, însă nu găsești de fiecare dată mașini disponibile. Interesant este că intr-o zi normală cursa costă cam tot atâția bani cât ești nevoit să lași șpagă unui țigan borât care și-a găsit meseria de taximetrist.
    Dacă apleați la taxi, sfatul meu ar fi să o faceți prin aplicație, sau la fața locului vă urcați direct în mașină și abia apoi comunicați traseul, fără întrebări stupide de genul liber !? Dacă are lumina verde e clar că-i liber. Uscăți direct, iar în acest mod nu vă vor mai refuza căci n-au încotro. Experimentat chiar de mine.

  19. E informatie generala, nu neaparat pentru tine, ca sunt multi care nu stiu si rechinii stau la panda.
    In decembrie comandasem un taxi si cand masina a urcat la iesire, voia sa ia pe cineva care nici macar nu avea comanda, fara sa astepte intai sa vada daca vine cineva cu vreun bon pentru comanda plasata pentru ea.
    Desi a fost nesimtit, s-a suparat ca nu i-am lasat bacsis, asta pentru ca asa e taximetristul.

  20. Stavrositul : probabil nu mai poți jegmani oamenii ? Care e problema la uber explicane si noua.
    Mizerie ca nu mai poți alege traseul sau face prețul la fata locului după client ?

  21. Nu vad care este problema. Da, au marit preturile. Insa toti cei care au vrut sa mearga cu ei stiau de la inceput cat va costa cursa! Vrei, bine, nu la revedere. Deci nu au facut-o smechereste ca altii care te anunta la destinatie ca au alt tarif!

  22. Problema nu e ca au facut-o sau nu smechereste. Problema e ca Uber, daca e lasat, va inghite incet incet transportul public. Cand vor disparea taxiurile si va ramane doar Uber, vor face ce vor. Preturile se vor mari si pasagerii nu vor avea de ales pentru ca nu va mai fi o alta optiune. In acel moment multi vor dori taxiul de azi dar nu va mai fi posibil. Uber e doar o multinationala americana care vrea sa globalizeze transportul public, nu ii intereseaza altceva decat acapararea acestui sector

  23. Sunt atâtea firme de taximetrie in București si nu am auzit sa facă o aplicație de genul uber unde sa nu ma mai simt furat.
    Nu ma deranjează numele firmei atâta timp cat știu de la bun început pretul si sa știu ca nu ma mai plimba aiurea prin locuri necunoscute.
    Parerea mea e ca este loc pt toată lumea dar nimeni nu vrea sa investească in aplicații de genul. Probabil o fi destul de costisitoare o aplicație de genul asta dar o firma de taximetrie care are câteva sute de taxiuri ma gândesc ca își poate permite asa ceva.
    UBER e foarte puternic atât timp cat in aplicația google maps iti da ca mijloc de transport sa folosești pe lângă mersul pe jos si transportul cu autobuzul si transportul cu uber taxi

  24. Defapt uber nici nu au mașinile proprii ei au aplicația si impun anumite standarde . Clientul poate da nota șoferului si șoferul poate da nota clientului.
    Dar nimeni nu a gândit vreo aplicație asa complexa.