Prima Pagina Apple Apple obtine o marja bruta de 93% pentru fiecare GB de spatiu...

Apple obtine o marja bruta de 93% pentru fiecare GB de spatiu de stocare vandut cu iDevice-urile sale

  Stiti cu totii ca Apple vinde iDevice-uri in mai multe forme, cu mai multe optiuni in ceea ce priveste capacitatea de stocare a datelor, iar diferenta dintre acele versiuni este de 100$/€, in functie de tara. Daca v-ati intrebat vreodata cat plateste Apple pentru fiecare GB de spatiu al memoriilor sale NAND flash, atunci va spun ca 0.42$ costa respectivul spatiu, insa Apple il vinde cu 6.25$ catre utilizatori. Practic Apple obtine o marja bruta de 93% in cazul vanzarii RAM-ului, insa aici vorbim doar despre SUA, deoarece daca luam in calcul paritatea dolar-euro, atunci acel profit trece usor de 100% cand iPhone-urile sunt vandute in Europa.

We were surprised to see Apple continue to charge $100 for each incremental 16GB of NAND, given that AMZN is charging $50 (Kindle Fire HD 7” and Kindle Fire HD 9” LTE) to $70 (Kindle Fire HD 9” WiFi) for each 16GB of NAND. We estimate that Apple is able to procure NAND flash for ~$0.42 per GB (at market prices or better), while reselling for $6.25 per GB (calculated as $100 for each 16GB of step-up). This implies a favorable 93% gross margin on NAND.

  Alti producatori de terminale mobile profita in aproape acelasi mod de utilizatori, insa cer preturi injumatatite pentru a oferi produsele in promotii atractive. Apple isi permite sa ceara mai mult deoarece iDevice-urile sale sunt extrem de cautate, iar atunci cand ofera o promotie undeva, nu o face pierzand bani la vanzarea dispozitivelor. In concluzie, Apple, ca si ceilalti producatori, cere un pret mult mai mare pentru memoriile NAND din iDevice-uri, insa spre deosebire de altii preturile sale sunt duble.

 • Liviu Mica

  Interesant … Deci din pretul de vanzare de 6.25 obtine proft de 93% … Ceea ce bu e rau deloc …:)))))

 • Paraipan

  Cumperi cu 0.42$ si vinzi cu 6.25$, iar profitul e 93% ? Concediaza contabilul, ca a calculat gresit.

 • cond0r

  @Paraipan De ce nu e corect ?
  Daca eu vand ceva cu 6.25$, iar pentru acel ceva am cheltuit 0.42$, care reprezinta 6.72 % (0.42 / 6.25 * 100) din 100%, inseamna ca am profit de 93.28 %

 • Paraipan

  Pai daca iei ceva cu 1 lei si il vinzi dublu, profitul e de 100%. Daca il vinzi cu 3 lei, profitul e 200%. Asa ca, daca pretul de achizitie e de 0,5 lei si cel de vanzare de 7 lei, profitul brut ar fi de 1400%.

 • djcata

  la pretul normal la care ar trebui sa le vanda diferenta dintre cel de 16 si cel de 32 sau 64 ar fi prea mica si nu ar mai cumpara nimeni de 16 ….. dar totusi

 • Georgian

  Good point paraipan nici eu nu mi-am dat seama, dar am o scuza am terminat medicina:)) totusi la produse cu valoare foarte mica adaosul e normal sa fie mare, tocmai datorita valorii reduse. Dupa mintea mea cel putin

 • Victor Bulgar

  Ar fi putut lejer sa puna o diferenta de 50 $/euro si tot ar fi avut un profit de 800-900%.

  Apropo, profitul relativ se imparte la cost, si nu invers!

 • Cristi

  @Cond0r daca ar calcula toti ca si tine nici nu vreau sa ma gandesc ce taxe si impozite am plăti. zaone, gândește-te sa iei in calcul serios sfatul lui Paraipan :))

 • Calcului e facut de un analist economic, o fi el prost cateodata, dar in final nu cred ca lucreaza la Barrons daca nu stie ce spune.

 • Dan

  Gross margin inseamna adaos, cred.
  Profitul e suma care ramane dupa ce scazi toate cheltuielile, e altceva.
  Adaosul e suma, sau procentul pe care il adaugi la costul produsului.
  Din adaos practic scazi cheltuielile directe si indirecte si ramai cu profitul.
  A ca analistul are dreptate, traducerea gross margin in profit e gresita.
  Nu poti sa calculezi profitul la o componenta din iP, ar trebui sa calculezi si cheltuielile firmei pentru acea componenta, e cam greu.
  Daca am gresit corectati-ma, sunt un simplu inginer.

 • Victor Bulgar

  @Zaone, a gresit tipu’. De mult m-am convins ca titlul postului ocupat sau brandul companiei nu garanteaza veridicitatea. De fapt, ma mir ca mai e tinut acolo! Pentru asa calcule ramai cu restanta…

  @Dan, Gross margin reprezinta profitul brut (fara costurile indirecte) pana la impozitare; adaosul comercial e diferenta dintre pretul final fara TVA si costul total al produsului. Mai departe ai dreptate.

 • mark

  @ Paraipan si restul…

  Gross Margin reprezinta marja de profit brut. In sistemul anglo-saxon inseamna EBITDA. In sens general, orice marja de performanta financiara se exprima prin raportarea elementelor din Contul de profit si pierdere la Total Venituri, si NU la Total Cheltuieli.
  Procentul pe care l-a spus analistul financiar este corect.
  Cumperi cu 10 lei, si vinzi cu 100. Ai:
  Total venituri = 100,
  Cheltuieli = 10
  Rezulta Gross Profit = 100-10 = 90.
  Raportand Gross Profit la Total Venituri, obtii Gross Margin = 90/100 = 90%

  In cazul de fata:
  Total Venituri = 6.25
  Cheltuieli = 0.42
  Rezulta Gross Profit = 5.77
  Raportand Gross Profit la Total Venituri, obtii Gross Margin = 5.83/6.25 = 93.82%

  PS: zaone, desi este putin offtopic, te rog nu sterge comentariul, poate ca asa nu vor mai fi ironii pe seama contabilului 🙂

 • Victor Bulgar

  @mark, ai dreptate, am incurcat profitul (care este in dependenta de pretul final) cu rentabilitatea economica (pretul final fata de costul total).