30% din pretul unui smartphone este reprezentat de costurile de licentiere ale tehnologiilor sale

iphone 5s romania

  Dupa cum prea bine stiti deja, majoritatea producatorilor de terminale mobile sunt implicati in procese in care sunt fie acuzati ca au incalcat brevetele de inventie ale altora, fie acuza pe altii de aceste incalcari. In ideea de a ne oferi o imagine cu privire la pretul pe care il platim noi, consumatorii, pentru aceste procese un nou studiu ne dezvaluie care este adevaratul pret al terminalelor mobile.

  Conform acestui studiu, 30% din pretul final al unui smartphone este reprezentat de costurile de licentiere a tehnologiilor implementate de catre diversi producatori. Mai exact, in baza informatiilor publice oferite de catre diverse companii, 120$ din pretul ipotetic al unui smartphone de 400$ este reprezentat de costurile de licentiere ale tenologiilor terminalului, o cifra destuld e mare pentru orice tipd e smartphone.

  In general preturile de licentiere ale tehnologiilor sunt mai scumpe decat componentele utilizate pentru a oferi acele tehnologii smartphone-urilor, iar acest lucru determina uneori evitarea lansarii unor terminale mobile. Nu de multe ori am vazut ca diversi producatori de terminale mobile au renuntat la a mai lansa anumite dispozitive pe piata, iar costurile exagerate de licentiere au stat la baza deciziilor lor.

6 COMENTARII

  1. Oricum e prea scump un iphone fata de android , am iphone4 da imi doresc un samsung au su preturi mai bune si nu au multe lipsuri ca iphone

  2. @alex alexandru: te rog argumenteaza de ce maricel se inseala? uite eu vreau sa schimb androidul..cu ce vine apple in plus sa fac schimbarea?

  3. Zaone , de pe ipad am trecut de la storeul moldovenesc la storeul U. S. Ma întrebat că pentru această carte ( diary of a wimpy kid ) trebuie să trec la store-ul U. S. Si acum cînd doream să fac update la o aplicatie scria că apple id-ul este înregistrat pe sotore-ul moldovenesc si pentru a downloada trebuie să trec de la store-ul U. S. la store-ul moldovenesc . Întrebarea mea este , cum să trec de la store-ul U. S. la store-ul Moldovenesc ?

  4. @Zaone , de pe ipad am trecut de la storeul moldovenesc la storeul U. S. Ma întrebat că pentru această carte ( diary of a wimpy kid ) trebuie să trec la store-ul U. S. Si acum cînd doream să fac update la o aplicatie scria că apple id-ul este înregistrat pe sotore-ul moldovenesc si pentru a downloada trebuie să trec de la store-ul U. S. la store-ul moldovenesc . Întrebarea mea este , cum să trec de la store-ul U. S. la store-ul Moldovenesc ?

  5. Astea sunt “sageti” lansate anticipat de producator/i ca sa se “obisnuiasca” lumea cu preturile (si mai) mari ce “va sa vina”. Pretul licentelor tehnologiilor se negociaza la numarul de unitati vandute pentru ca unii vand mai multe altii mai putine, iar conform acestei teorii cei care ar vinde mai putin ar plati pret mai mare, deci n-are nicio logica. Trebuie sa luam in considerare ca marile companii (cel putin alea care fac inovatii) au si tehnologii proprietare ceea ce n-ar trebui sa influenteze pretul.