Uniunea Europeana sustine dezvoltarea retelelor 5G

Steag uniunea europeanaUniunea Europeana sustine dezvoltarea retelelor 5G pe “batranul” continent si a initiat in acest sens o colaborare cu Japonia pentru a sustine evolutia retelelor GSM in cadrul comunitatii europene. Parteneriatul dintre UE si Japonia are la baza cercetarea si dezvoltarea de tehnologii care vor permite dezvoltarea de retele 5G pentru cetatenii europeni, acest tip de retele GSM fiind vazute ca o baza pentru dezvoltarea economieii in anii urmatori.

Avand in vedere ca Uniunea Europeana era lider in tehnologiile de telecomunicatii  in perioada de adoptie a retelelor 3G, in momentul de fata liderii europeni incearca sa treaca peste esecul dezvoltarii 4G la scara larga prin investitii in 5G. SUA, Coreea de Sud si Japonia sunt tarile in care au fost implementate tehnologiile 4G la scara larga, Uniunea Europeana considerand ca 5G-ul trebuie sa aiba ca punct de plecare Europa.

In aceasta idee, UE si Japonia vor dezvolta impreuna standardele care vor sta la baza viitoarelor retele 5G de telefonie mobila care vor permite transferul de date prin internet la viteze de pana la cativa Gbps. UE intentioneaza sa interconecteze smartphone-urile cu masinile si serviciile guvernamentale, astfel ca vitezele ridicate de transfer de date sunt absolut necesare pentru realizarea obiectivelor.

The European Union is partnering with Japan to research and develop interoperable 5G technologies, seen as the backbone of the future digital economy. The EU used to lead the world in wireless technologies back when 3G was the cool new kid on the block. However, the Union fell behind when it came to 4G, and it’s still struggling today to catch up to its competitors like the US, Japan and South Korea.

Partea cea mai importanta a acestui parteneriat este totusi o standardizare a tehnologiilor 5G, astfel incat majoritatea terminalelor mobile sa contina suport pentru acest tip de retele de telefonie mobila. Mai exact, se incearca oferirea unor standarde universale pentru conectarea la retelele 5G, astfel ca nu vom mai avea situatii precum cele actuale in care intre Europa si Asia exista 4 sau 5 standarde diferite.

In momentul de fata se spera ca tehnologiile 5G sa fie disponibile pentru implementare in retelele de telefonie mobila pana in anul 2020, insa ramane de vazut daca termenul este unul realizabil sau nu. Inainte sa inchei trebuie sa va spun ca si Samsung dezvolta tehnologii 5G proprii in Coreea de Sud, asa ca va fi interesant de vazut cine va reusi sa aduca primul tehnologiile la companii.

8 COMENTARII

  1. Eu m-a refeream la telfon si tu îmi spui de mașini si trafic live, probabil tu o sa fii primul care sta intr-o mașina care merge singura si te uiți pe telefon la trafic live, este plină lumea asta de snobi

  2. @ lucian, retelele 5G nu sunt exclusiv pentru smartphoane. De transferurile de date cu viteza mai ridicata vor beneficia masinile, robotii, dimensiunie pachetelor de date transmise pe internet, etc. Un avans inseamna progres.

  3. Dacă pentru voi gsm înseamnă mașini, roboti si nu telefonie nu știu care ii pe lângă subiect ! Nu am zis ca nu este bine sa se poată transfera pachete mari in dimensiune la viteze mari dar nu văd rostul acestora pe “telefone” m-a repet telefoane !!!