Apple ar putea plati inca 400 de milioane de euro impozit retroactiv in Franta

Autoritatile franceze doresc sa scoata 400 de milioane de euro din conturile companiei Apple, un audit fiscal facut pentru perioada 2011 – 2013 relevand faptul ca Apple ar avea de platit impozit suplimentar. Suma este una foarte mare si desi deocamdata nu a fost confirmata de catre autoritatile franceze, sau Apple, exista sansa ca macar o parte sa fie platita.

Autoritatile franceze au investigat modul in care compania Apple transfera incasarile sale din tara in Irlanda, declarand ca aceasta practica nu este tocmai legala. In aceasta idee, ele au calculat incasarile Apple pentru cei 3 ani si au ajuns la concluzia ca aproximativ 400 de milioane de euro sunt datorati de catre americani drept taxe in momentul de fata.

In 2015 Apple Franta a declarat incasari de 555 de milioane de euro si a platit impozit de 5 milioane de euro, deci mai putin de 1% din incasarile sale totale. Acest lucru a fost posibil multumita strategiei fiscale prin care subsidiara din Irlanda primeste toti banii incasati in Europa si contracteaza diverse servicii de la subsidiarele din celelalte tari.

Apple a fost anuntata inca din 2014 ca un audit financiar este facut de catre fiscul francez, deci compania a avut suficient timp sa isi pregateasca avocatii. Acum ramane de vazut cand vor anunta autoritatile in mod public rezultatele acestei investigatii si cum va decide compania Apple sa trateze problema in cursul anului viitor.

Separat de Apple, autoritatile franceze doresc sa recupereze bani inclusiv de la Amazon, Google sau Facebook, suma totala ridicandu-se la minim 2.5 miliarde de euro, incluzand si cele 400 de milioane ale Apple.

“This arrangement is not illegal in itself, but it can be reconsidered by Bercy in cases of abuse. And, in particular, when transfer prices are too high, that is to say, when an excessive turnover escapes from France.Fiscal control then gives rise to a debate during which the company concerned must provide supporting documents”

apple-franta-impozit