X

Apple: Iata Cine a Publicat cel mai MARE Leak din Istoria iPhone

Apple este si saptamana aceasta in atentia lumii intregi, dar nu din cauza bateriilor care incetinesc performantele iPhone, ci pentru ca pe internet a fost publicat codul sursa al iOS si iBoot, cel mai mare leak din istoria produselor Apple. Multumita acestui cod sursa pentru iOS si iBoot, hackerii si cercetatorii in securitate informatica pot descoperi noi vulnerabilitati inclusiv in iOS 11, sau cele mai noi modele ale iPhone, pentru a exploata iDevice-urile.

Apple a sustinut ca acel cod sursa este vechi, ca nu e important si nu afecteaza securitatea iOS, sau a iDevice-urilor, dar a cerut stergerea sa de pe orice website care a raspuns la cererea avocatilor sai. Asta confirma faptul ca el este totusi foarte important si ca poate permite compromiterea iDevice-urilor, dar Apple nu avea cum sa recunoasca asta pentru ca ar fi confirmat toate afirmatiile hackerilor si ar fi speriat clientii din lumea intreaga.

“According to these sources, the person who stole the code didn’t have an axe to grind with Apple. Instead, while working at Apple, they were encouraged to use their access to help their friends in the jailbreaking community with their security research by leaking them internal Apple code. And they did.”

Acum aflam si povestea celui mai mare leak din istoria companiei Apple, codul sursa al iOS si iBoot parand sa fi fost publicat pe internet de catre un angajat temporar al celor din Cupertino. Se pare ca acest cod sursa al iOS si iBoot ar fi fost furat de la compania Apple in cursul anului 2016 de catre acest angajat temporar pentru a fi dezvaluit catre dezvoltatorii de solutii de jailbreak, el parand sa fi facut asta fara a beneficia material in vreun fel de pe urma actului.

Apple – iata cine a publicat cel mai mare leak din istoria iPhone

Se pare ca angajatul ar fi fost convins de “prieteni” din comunitatea jailbreak sa fure acest cod sursa al iOS si iBoot si sa il dezvaluie in mod gratuit, iar asta s-a intamplat, desi comunitatea de jailbreakeri nu a profitat prea mult de pe urma lor. 5 persoane ar fi avut acces la codul sursa al iOS si iBoot, impreuna cu cod sursa extrem de important(care inca nu a fost publicat), intentia lor nefiind de a le publica, insa cineva a facut asta, iar acum desigur ca nu recunoaste de frica repercursiunilor.

“The person took the iBoot source code–and additional code that has yet to be widely leaked–and shared it with a small group of five people. The Apple internal community is really full of curious kids and teens.I knew one day that if those kids got it they’d be dumb enough to push it to GitHub.”

Leak-ul original pentru aceste coduri sursa a avut loc in 2016, insa abia in 2017 a intrat in atentia presei, compania Apple tiind inca de acum aproape 2 ani de aparitia acestor informatii pe internet. Compania Apple sustine ca de atunci si pana acum a inlocuit tot acest cod sursa in iOS 11, el ramanand totusi intr-un numar redus de iDevice-uri, care cel mai probabil nu pot rula aceasta versiune a sistemului de operare, ele putand fi exploatate.

Compania Apple poate fi multumita cu faptul ca nu tot codul sursa furat de la ea a fost publicat pe internet, utilizatorii fiind astfel protejati impotriva unor exploit-uri care le-ar putea pune produsele si datele in mare pericol. Desigur ca nimeni nu stie in ce masura vor mai aparea alte leak-uri in viitor si ce impact va exista pentru utilizatori, insa avand in vedere ca din 2016 si pana acum nu s-a intamplat absolut nimic grozav in lumea jailbreak-ului, e putin probabil sa se mai intample.

This post was last modified on feb. 10, 2018, 9:05 AM 09:05

Disqus Comments Loading...