Valeriu Gheorghita: Anunt de Ultima Ora, Ridicarea Restrictiilor dupa Valul 5

Valeriu Gheorghita vorbeste despre ridicarea restrictiilor dupa valul 5 in Romania, doctorul explicandu-le romanilor faptul ca masurile care sunt in vigoare in momentul de fata vor fi ridicate abia in momentul in care situatia o va permite, dar ca el nu face parte din comisia care ia aceste decizii.

Valeriu Gheorghita spune ca se face o analiza complexa a situatiei epidemiologice din Romania inainte de a se lua o decizie de a se ridica anumite masuri de restrictie, sau nu, insa deocamdata nu suntem in situatia in care sa se intample acest lucru in tara noastra.

“Sigur, aceste măsuri…, eu mi-am permis să îmi spun un punct de vedere din punct de vedere al clinicianului, al specialistului în boli infecțioase. Nu sunt implicat neapărat în grupul decizional vizavi de astfel de măsuri, însă cred că sunt anumiți indicatori la care nu trebuie să ne uităm neapărat la valorile absolute.

Adică că am ajuns la un prag de incidență de o anumită valoare sau la un anumit raport, procent de pozitivare a cazurilor, ci este foarte importantă dinamica și menținerea acestei evoluții către scădere; și în momentul în care se înregistrează și se consolidează această tendință de scădere și vedem că există la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății chiar a publicat un raport prin care se constată o scădere importantă a numărului de cazuri la nivel global.

Acest lucru este mai important dacă vreți decât valoarea absolută a numărului de pacienți din spitale sau din secţiile de terapie intensivă, pentru că întotdeauna vom avea o decuplare, un decalaj între numărul de pacienți internați în terapie intensivă și numărul de decese care evident survine ulterior.

Deci, din acest punct de vedere este o analiza care se face în dinamică și în momentul în care vom avea și suficientă capacitate de răspuns la nivelul sistemului sanitar, atunci sigur se pot ridica anumite restricții, însă în mod evident rămânem cu această vulnerabilitate legată de faptul că în continuare un procent, așa cum am spus, important de persoane vulnerabile încă nu sunt vaccinate.

Din acest punct de vedere, cu siguranță la nivelul tuturor unităților sanitare este important să fie conceput un circuit care să permită internarea unor pacienți din astfel de patologii care de multe ori persoane vârstnice fiind au și alte afecțiuni cronice asociate.”