Semnalul dat de Ministrul Educatiei, Anuntul Oficial cu Schimbari in Invatamantul Romanesc

Semnalul Ministrul Educatiei Anuntul Oficial cu Schimbari Invatamantul Romanesc

Ministrul Educatiei da un semnal oficial foarte important pentru Romania in aceasta perioada, iar asta pentru a vorbeste despre ceea ce inseamna pentru tara noastra in momentul de fata ceea ce este oferit prin PNRR pe partea de finantari pentru universitati, si de banii care pot fi accesati.

Ministrul Educatiei spune ca universitatile trebuie sa profite de oportunitatile care sunt oferite in cadrul finantarilor europene pentru a-si putea pune planurile in aplicare, separat de asta vorbind si despre banii alocati pentru studenti si despre invatamantul dual care vine ca o premiera pentru Romania acum.

“Ministerul, si va spune ministrul, nu trebuie sa aiba niciun cuvant in alegerea rectorului unei universitati. Exista situatii la ultimele alegeri din 2020 in care au fost rectori in functie care puteau sa candideze, si nu au candidat pentru ca au stiut ca ale lor comunitati universitare nu ii vor mai alege. Exista multe alte lucruri care tin de autonomia universara si finantare.

Vor mai fi oportunitati, dar felicit cele 4 universitati iesene care au obtinut finantari. Prin PNRR ne-am asumat cel putin 60 de universitati. In ultima zi de depunere a proiectelor, la ora 16:00, aveam 59 de cereri. E greu cu 59 de cereri sa ai 60 de proiecte castigatoare.

Din partea nevasuta a lucrurilor, negocierea cu STS, ministerul investitiilor, am reusit sa prelungim apelul cu 4 ore pentru a avea 61 de proiecte castigatoare pentru digitalizarea proceselor din universitati. Altfel, daca nu indeplineam acest minim, si indeplinirea s-a facut la limita, la limita numerica si de timp, am fi pierdut cu totii, inclusiv cele 59 de universitati care s-au inscris.

As vrea sa fie un semnal pentru o consolidare si a maturitatii universitatilor romanesti. Atunci cand sunt oportunitati, ele trebuie sa fie valorificate. La finantare vreau sa spun ca proiectul de lege prevede un minim de 300 de LEi pe luna per student bugetar. O crestere de 50%, si acest lucru este prevazut alaturi de finantarea Programului National pentru Reducerea Abandonului Universitar.

Pe partea de racordare la mediul socio-economic avem invatamantul dual organizat la nivel universitar pentru prima oara. Avem oportunitatea finantarii celor 16 campusuri de invatamant dual in care universitatile sunt indreptatite sa aspire la rolul de lider intr-un parteneriat al carui dimensiune minima este o universitate, o unitate de invatamant preuniversitar, un operator economic si o unitate administrativ teritoriala.Pentru a stimula procesul avem prevazuta o finantare de plus 30% in raport cu aceeasi finantare per student realizata in sistem clasic.”