Ministrul Sanatatii: Masura Majora de ULTIMA ORA Anuntata, ce Impact are pentru Romani

Ministrul Sanatatii Masura Majora ULTIMA ORA Anuntata Impact are Romani

Ministrul Sanatatii le vorbeste romanilor din intreaga tara despre una dintre masurile extrem de importante care este in discutie de foarte multa vreme, si care ar avea un impact major asupra a milioane de romani, mai exact transferarea unitatilor medicale din subordinea ministerului pe care il conduce, la autoritatile locale.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre o masura extrem de importanta luata acum pentru spitalele din Romania, dar si ceea ce ar trebui sa se faca acum de catre detinatorii spitalelor, si ceea ce ar trebui sa fie facut in viitor pentru ca oamenii sa poata beneficia de servicii medicale de inalta calitate in Romania oricand au nevoie.

“Ministerul are aproape 70 de institutii in momentul de fata in subordine, iar pentru prima data in foarte mult timp facem un inventar al acestor institutii din punct de vedere al infrastructurii cladirilor, al renovarilor sau reabilitarilor care au avut loc in ultimii 30 de ani, sau a dotarilor, deci facem un inventar pentru ca trebuie sa facem si aici un plan pe termen mediu incat sa putem sa le reparam.

Trebuie sa le si dotam intr-un mod, nu neaparat unitar, dar adaptat nevoilor. Pana la urma ceea ce se intampla de multi ani in care un spital cere, de exemplu, o investitie pentru un RMN, sau un CT, este o chestiune punctuala, nu una sistematica. Au fost chiar emisiuni de curand in presa in care se arata infrastructura spitaliceasca neschimbata in unele spitale cunoscute din Bucuresti.

E clar ca trecerea la autoritatile locale a fost un lucru bun. De aici si pana la a discuta la un tip de subordonare piramidala nu cred ca este o idee foarte buna. Un spital trebuie sa fie condus intr-un mod independent, indiferent ca este la minister, sau la o autoritate locala, sau la o alta institutie, pentru ca sunt si alte institutii publice care detin spitale, nu doar noi.

Trebuie sa existe o acoperire a cheltuielilor legate de functionare si investigare, a tratamentelor pentru pacienti, dar trebuie sa existe si in parteneriat cu proprietarul spitalelor un plan de dezvoltare al spitalului respectiv. Interventia intr-o situatie de criza sigur ca poate sa exceada aceasta independenta pe care poate sa o aiba orice spital in dezvoltarea sa.

Independenta nu inseamna lipsa de responsabilitate, ci inseamna responsabilitate fata de pacienti. Noi avem institutii care acrediteaza calitatea serviciilor medicale, avem si noi la dispozitie inspectia sanitara care poate sa stabileasca daca conditiile igienico – sanitare asigurate in spitale sunt corespunzatoare, exista si alte mecanisme de control.”