Ministrul Sanatatii: Anunturi de ULTIMA ORA, Problemele GRAVE cu care se Confrunta Romania

Ministrul Sanatatii Anunturi ULTIMA ORA Problemele GRAVE Confrunta Romania

Ministrul Sanatatii vorbeste intr-o serie de anunturi de ultima ora despre problemele grave cu care se confrunta Romania la ora actuala, iar asta pentru ca au fost realizate mai multe masterplanuri pentru sanatate, care vizeaza toate regiunile Romaniei, iar in ele se explica si problemele actuale care au necesitat crearea lor.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre imbatranirea accelerata a populatiei din Romania, despre cresterea necesarului de venituri pentru a sustine sistemul de sanatate in viitor, si despre zonele in care accesul la serviciile medicale ramane extrem de redus, problemele fiind extrem de serioase.

“România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, având în prezent aproximativ 3,7 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani sau mai mult, ceea ce reprezintă aproximativ 18,9% din populație. Se preconizează că ponderea populației adulte vârstnice din România cu vârsta de 65 de ani sau mai mult va crește și mai mult, ajungând la 27,7%, până în anul 2050.

În aceeași perioadă, se preconizează că ponderea persoanelor în vârstă de 80 de ani sau mai mult va crește de la nivelul actual de 4,8% la 8,5%. Acest lucru se întâmplă în contextul soldului negativ al migrației externe, al ratelor scăzute de natalitate și al creșterii speranței de viață. Îmbătrânirea și creșterea speranței de viață sunt, în general, însoțite de perioade prelungite de fragilitate și de dependență.

În anul 2021 au fost efectuate 29.264 întreruperi de sarcină comparativ cu 31.889 întreruperi de sarcină efectuate în anul 2020, revenind 6,9 întreruperi de sarcină la 1000 femei fertile comparativ cu 7,5 întreruperi de sarcină la 1000 femei fertile în anul 2020. PIB-ul UE a fost, în 2020, de aproximativ 13.400 miliarde de euro la preţuri curente, iar în termeni reali a fost cu 17% mai mare decât în 2010, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Întrucât multe zone rurale sunt insuficient deservite, populația care trăiește în aceste zone continuă să se confrunte cu un acces inegal din cauza dezechilibrelor în distribuția forței de muncă din domeniul sănătății în întreaga țară. Provocările în materie de acces la serviciile de sănătat sunt exacerbate și mai mult de infrastructura de transport precară.

În 2018, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea și funcționarea unităților medicale mobile. Conform Raportului CNAS pentru anul 2021, aproximativ 30 % dintre pacienți au recurs la teleconsultații pentru a avea acces la serviciile de sănătate în timpul pandemiei de COVID-19. Acest lucru demonstrează potențialul consultațiilor la distanță ca un mecanism de îmbunătățire a accesului la asistență medicală.