Hotărârea SUA de ULTIMĂ ORĂ Anunțată de Ministerul Apărării cu Implicații Importante în România

Hotărârea SUA ULTIMĂ ORĂ Anunțată Ministerul Apărării Implicații Importante România

Ministerul Apărării dezvăluie în mod oficial o hotărâre extrem de importantă luată de către SUA, care vizează în mod direct România, deoarece a salutat decizia Departamentului de Stat al Statelor Unite de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare HSAM PATRIOT, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Ministerul Apărării spune că notificarea Congresului SUA a urmat procedurile americane, iar noul sistem va înlocui echipamentul donat Ucrainei în septembrie 2024. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Apărării, costul estimat al pachetului este de 262 de milioane de dolari.

Oferta include radarul modernizat AN/MPQ-65, două stații de lansare M903 şi o staţie de control lansare, toate în versiune superioară celei trimise anterior. Din rațiuni de legislație americană, notificarea Congresului a fost înregistrată inițial la o valoare de aproximativ 280 de milioane de dolari.

Finanțarea achiziției va fi asigurată prin fonduri externe nerambursabile puse la dispoziție de un grup de țări aliate, precum şi prin Inițiativa de Acțiune Imediată pentru Apărare Aeriană. Această formulă de finanțare vizează refacerea rapidă a capabilității defensive a României, afectată de donația către Ucraina.

Ministerul Apărării subliniază că sistemul PATRIOT poate detecta şi doborî o gamă largă de amenințări aeriene, inclusiv aeronave de luptă, drone şi rachete balistice. Prin instalarea acestui echipament, România își va consolida considerabil capacitatea de descurajare în regiunea Mării Negre, întărind protecția spațiului aerian național şi aliat.

În contextul tensiunilor politico-militare regionale, Ministerul Apărării subliniază rolul esențial al sistemelor sol-aer pentru securitatea națională şi euro-atlantică. Investițiile în capabilități militare moderne reflectă angajamentul României de a contribui activ la arhitectura de securitate a Alianței Nord-Atlantice.

Ministerul Apărării ne pune în vedere și că plutonul Antitanc „Black Lions”, rotația I, a participat, în cadrul Grupului de Luptă Multinațional NATO din Slovacia, la o serie de activități atât recreative, cât şi de instruire militară. Evenimentele cheie au fost un concurs de ștafetă şi o şedință de tragere comună cu forţe din alte state membre NATO.

Concursul de ștafetă, organizat de contingentul portughez cu ocazia aniversării Brigăzii Mecanizate Portugeze, a presupus parcurgerea unui traseu de aproximativ opt kilometri pe teren variat. Fiecare militar a demonstrat rezistență şi spirit de echipă, în cadrul unei competiții care a favorizat schimbul de bune practici.

Ministerul Apărării confirmă și că detașamentul românesc a executat şedințe de tragere cu armamentul ușor de infanterie în comun cu militarii Spaniei, Portugaliei și Sloveniei. Fiecare unitate şi-a prezentat dotările specifice, oferind participanților oportunitatea de a testa arme diverse şi de a învăța particularitățile tehnico-tactice ale acestora.

Obiectivul principal al acestei etape de instruire a constat în creșterea interoperabilității şi schimbul de experiență între militari. Cunoașterea armei, tacticilor și procedurilor altor armate este vitală pentru succesul operațiunilor NATO coordonate în scenarii complexe.

În perioada ianuarie–iulie 2025, Plutonul Antitanc „Black Lions”, generat de Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” şi coordonat de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”, se pregătește intens în Slovacia. Această rotație întărește colaborarea cu aliații și sporește capacitatea operativă a Armatei României.

Prin achiziția sistemului PATRIOT, Ministerul Apărării reconfirmă angajamentul față de securitatea regională și euro-atlantică. În contextul creșterii provocărilor de securitate din proximitatea Mării Negre, această investiție strategică consolidează postura defensivă a României şi contribuie la stabilitatea Alianţei Nord-Atlantice.

author avatar
Redactia iDevice.ro