Florin Barbu, ministrul Agriculturii, prezinta Hotararea de Guvern prin care se intentioneaza in mod oficial adoptarea unei noi scheme de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”, a anuntat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, subliniind ca aceasta masura pune la dispozitia producatorilor agricoli capitalul de lucru necesar pentru continuarea activitatii in conditii dificile de piata.
„Prin aprobarea de astazi raspundem direct nevoilor fermierilor, oferind finantare rapida si transparenta intr-un cadru european perfect aliniat”, a declarat Barbu, amintind ca reglementarea se bazeaza pe Regulamentul (UE) 1.408/2013, modificat in decembrie 2024, ceea ce scuteste schema de obligatia notificarii Bruxelles-ului.
Florin Barbu a precizat ca ajutorul se incadreaza in plafonul de minimis de 50.000 de euro pe o perioada de trei ani, prag stabilit de legislatia Uniunii Europene pentru a evita distorsionarea concurentei. „Suntem atenti sa nu depasim limitele comunitare; fiecare ban public trebuie administrat cu maxima responsabilitate”, a spus Barbu.
Schema este valabila pana la 31 decembrie 2025 si acopera intreg teritoriul Romaniei, facilitand accesul la lichiditati pentru mii de exploatatii din sectorul productiei agricole primare.
Florin Barbu explica faptul ca eligibilitatea este strict definita: pot solicita sprijin intreprinderile incadrate pe codurile CAEN 011, 012, 013, 014 si 015, adica producatorii de plante nepermanente, culturi permanente, material saditor, crescatorii de animale si fermele mixte.
„Ne concentram pe baza lantului alimentar, acolo unde provocarea de finantare este cea mai mare”, a subliniat ministrul. Pentru a intra in program, beneficiarii trebuie sa fi contractat cel putin un credit cu o banca partenera cu maximum treizeci de zile inaintea depunerii cererii de ajutor si nu mai devreme de data intrarii in vigoare a hotararii.
Florin Barbu a aratat ca schema impune si conditii prudentiale. Fermierii nu trebuie sa se afle in insolventa, sa figureze cu restante neperformante in sistemul bancar sau sa aiba interdictii la Centralele Riscului de Credit si ale Incidentelor de Plati.
„Vrem sa sprijinim afacerile viabile, nu sa rostogolim problemele financiare”, a explicat el. In plus, orice intarzieri existente trebuie sa fie clasificate in categoriile A, B sau C, ceea ce inseamna risc scazut sau moderat in evaluarea bancilor.
Ministrul Agriculturii a insistat ca Programul nu discrimineaza dupa dimensiune, dar incurajeaza disciplina financiara. „Micii fermieri care respecta regulile au aceleasi sanse ca marile exploatatii; important este sa demonstreze bonitate si continuitate”, a mentionat el, adaugand ca accesul la capital de lucru va permite achizitia de seminte, furaje, ingrasaminte si plata fortelor de munca sezoniere in perioadele critice ale campaniilor agricole.
Schema „Creditul Fermierului” functioneaza ca o garantie suplimentara oferita de stat, reducand riscul perceput de banci si, implicit, costul total al imprumuturilor.
Florin Barbu a explicat ca ministerul va monitoriza in timp real volumul ajutoarelor acordate, pentru a nu depasi plafonul de 50.000 de euro per intreprindere unica. „Transparanta si raportarea riguroasa sunt cheia succesului; fiecare credit aprobat va fi inscris intr-un registru centralizat”, a detaliat seful agriculturii.
In opinia lui Florin Barbu, hotararea de guvern confirma angajamentul Executivului fata de sectorul agricol, oferind un instrument adaptat actualului context european. „Fermierii romani trebuie sa aiba aceleasi conditii de finantare ca oricare dintre partenerii lor din Uniune. Prin acest program le dam resurse, predictibilitate si timp sa se concentreze pe ceea ce stiu sa faca cel mai bine: sa produca hrana de calitate”, a incheiat ministrul.