Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a decis sa anunte in mod oficial ca la Oituz au inceput lucrarile pentru un proiect amplu de modernizare a sistemului de canalizare, finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Oficialul prezent la demararea investitiei, a subliniat importanta acestui demers pentru comunitate si pentru protectia mediului.
Ministrul Mediului spune ca investitia, in valoare de 47,95 milioane de lei, prevede construirea a 39 de kilometri de retea de canalizare in localitatile Oituz, Calcai, Marginea si Ferestrau – Oituz.
“Vom asigura acces la conditii decente in cel putin 2.177 de gospodarii, care vor fi racordate gratuit”, a declarat ministrul. Proiectul inseamna un sfarsit pentru sistemele improvizate si un start pentru un management modern al apelor uzate.
Mircea Fechet a tinut sa remarce contributia administratiei locale: “Stiu cat de mult a lucrat administratia liberala la documentatia pentru realizarea acestui proiect si ma bucur ca primarul Claudiu Petrisor a reusit sa faca pasul concret si sa orienteze Oituzul catre viitor.” Potrivit ministrului, astfel de investitii nu aduc doar infrastructura, ci si normalitate si respect fata de locuitori.
Mircea Fechet si-a exprimat satisfactia ca proiectele din domeniul apei trec din faza de hartie in faza de santier. El a subliniat legatura directa dintre astfel de lucrari si imbunatatirea calitatii vietii: “O comunitate in care se fac investitii in apa si canalizare este una in care creste calitatea vietii si, odata cu protectia sanatatii publice, avem grija si de mediu.”
Ministrul Mediului afirma ca printre beneficiile directe ale lucrarilor se numara atat accesul la apa curata, cat si reducerea riscurilor de contaminare a solului si a apelor subterane. Ministrul a punctat ca prioritatea mandatului sau ramane APA, iar fondurile europene din PNRR permit ridicarea nivelului de dezvoltare si siguranta in comunitati.
Tot in cadrul vizitei de la Oituz, Mircea Fechet a verificat si stadiul lucrarilor de modernizare a Scolii Gimnaziale Oituz. Reabilitarea, finantata tot prin PNRR cu 7,47 milioane de lei, include inlocuirea tamplariei, montarea unei centrale noi si instalarea de panouri fotovoltaice. “Copiii vor invata intr-un mediu mai placut si mai confortabil”, a subliniat ministrul.
Ministrul Mediului a remarcat harnicia locuitorilor din zona, amintind de cea de-a doua generatie de florari care continua traditia cultivarii si infrumusetarii gospodarilor. “Am vazut oameni care muncesc printre flori, la solar, si pastreaza o frumoasa traditie in sufletul satului”, a conchis ministrul Mediului.