Guvernul Publica Analiza Ministrului Mediului cu o REMARCABILA Reusita pentru 2025

Guvernul Publica Analiza Ministrului Mediului REMARCABILA Reusita 2025

Guvernul Romaniei, prin ministrul Mediului, Mircea Fechet, dezvaluie o analiza a performantei Sistemului Garanție–Returnare (SGR) in luna aprilie. Potrivit datelor prezentate de oficial, in ultimele patru saptamani romanii au returnat 354,7 milioane PET-uri, sticle si doze de aluminiu, iar 20.852 de tone de ambalaje au fost trimise spre fabricile de reciclare.

Cifrele confirma implicarea activa a populatiei in protejarea mediului inconjurator si eficienta masurii. Analiza ministrului evidentiaza ca SGR functioneaza nu doar ca o masura institutionala, ci ca un veritabil motor de mobilizare civica. „SGR da Romaniei o mana importanta de ajutor in primul rand in ceea ce priveste reducerea poluarii cu plastic”, a subliniat el.

In doar patru saptamani, 187,8 milioane PET-uri au fost colectate in aprilie, contribuind la un total de aproape 500 de milioane de ambalaje din plastic recuperate de la inceputul anului. Fiecare sticla sau doza returnata inseamna o sansa in plus pentru natura sa respire, protejand apele, solurile, padurile si parcurile noastre.

Pe langa rezultatele in plastic, ambalajele metalice au inregistrat cresteri semnificative: peste 93,8 milioane de doze de aluminiu au fost revalorificate, iar peste 73,1 milioane de sticle au reintrat in circuitul industriei de reciclare. Acest echilibru intre materiale plastice si metalice intareste strategia integrata de reducere a poluarii si sustinerea economiei verzi, aratand ca romanii raspund pozitiv la optiunile ecologice puse la dispozitie de sistem.

Extinderea retelei nationale de puncte de colectare automata ramane un punct forte al SGR. In aprilie s-au adaugat 160 de noi automate de tip RVM, iar judetele Mures si Salaj au fost insotite in clasament de Vrancea, Braila si Botosani, unde populatia gaseste preponderent aparate functionale. Aceasta crestere reflecta atat dezvoltarea infrastructurii, cat si interesul local pentru reciclare, fiind un semnal ca investitia in tehnologie si accesibilitate continua sa dea rezultate.

Pentru anul 2025, Fechet si-a fixat prioritatea de a apropia SGR de comunitatile rurale. In prezent se deruleaza teste cu un RVM mobil care preia PET-uri, sticle si doze de aluminiu direct de la comerciantii locali, care colecteaza manual.

Modelul pilot urmareste sa ofere o solutie eficienta si transparenta in mediul rural, cu un impact redus asupra mediului si adaptabila la nevoile specifice ale fiecarei zone. Rezultatele acestor teste vor ghida extinderea proiectului la nivel national.

Primul trimestru al anului 2025 aduce nu doar depasirea bornei de un miliard de ambalaje colectate prin SGR, ci si cresteri procentuale impresionante pe cap de locuitor in mai multe judete. Vaslui, Mehedinti, Bacau, Calarasi, Maramures, Satu Mare si Bistrita–Nasaud au inregistrat evolutii intre 15 si 21% fata de ultimul trimestru al anului 2024, potrivit analizei Asociatiei ECOTECA.

Rezultatele arata ca SGR se adapteaza din ce in ce mai bine nevoilor comunitatilor locale si evolueaza dintr-un proiect national intr-o solutie functionala si apropiata de oameni, fiecare gest devenind un pas spre o relatie mai stransa cu natura.

author avatar
Redactia iDevice.ro