Ministerul Apararii aduce in mod oficial in atentia a milioane de romani faptul ca in prima saptamana a lunii mai, structuri militare romanesti au fost implicate in misiuni si exercitii internationale importante, demonstrand angajamentul ferm al Romaniei fata de securitatea colectiva a Aliantei Nord-Atlantice si capacitatea fortelor armate de a opera in contexte complexe.
Ministerul Apararii afirma ca, plutonul Antitanc „Black Lions”, aflat la prima rotatie si generat de Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Voda”, a participat in perioada 29 aprilie – 2 mai 2025 la exercitiul de certificare „CERTEX I-25”, desfasurat in Slovacia.
Sub coordonarea Comandamentului Fortelor Intrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”, acest pluton a contribuit decisiv la atingerea Capacității Operaționale Complete de catre Grupul de Lupta Multinational NATO. Antrenamentele intense, desfasurate pe timp de zi si de noapte in ultimele luni, au dus la rezultate remarcabile si la cresterea nivelului de interoperabilitate in cadrul unitatii.
Ministerul Apararii explica si ca exista un accent clar pe pregatirea riguroasa si adaptarea in scenarii reale de lupta, reflectand profesionalismul militarilor romani implicati in misiune. Tot in sprijinul consolidarii flancului estic al NATO, detasamentul „Carpathian Vipers” si-a demonstrat capacitatea de reactie si mobilitate prin participarea la o misiune complexa de realimentare in aer.
Piloții romani, aflati in cadrul misiunii NATO de politie aeriana intarita, au efectuat cu succes aceasta manevra alaturi de o aeronava MRTT a Fortelor Aeriene si Spatiale Franceze. Acest tip de exercitiu extinde autonomia de zbor si evidentiaza capacitatea fortelor aeriene de a actiona eficient in orice situatie. Colaborarea stransa cu aliati din Polonia, Franta, Suedia si Portugalia subliniaza determinarea Romaniei de a contribui activ la securitatea regionala.
Ministerul Apararii explica si ca, in paralel, militarii Batalionului 151 Infanterie „Razboieni” au desfasurat activitati de instructie complexe, incluzand scenarii de lupta menite sa le testeze adaptabilitatea si rapiditatea in actiune. „Lupii Negri” au fost supusi unor provocari variate, simuland situatii imprevizibile si consolidand coeziunea in cadrul unitatii.
Pe linia cooperarii tehnice internationale, Autoritatea Aeronautica Militara Nationala a fost supusa unui audit NATO pentru reinnoirea recunoasterii ca autoritate competenta in navigabilitatea aeriana. Auditul a confirmat capacitatea AAMN de a reglementa si supraveghea in mod eficient siguranta aeronavelor de stat ale Romaniei, o recunoastere a standardelor ridicate si a angajamentului asumat in cadrul Aliantei.
Nu in ultimul rand, o aeronava C-27J Spartan a efectuat o misiune umanitara pe ruta Bucuresti-Amman-Bucuresti pentru repatrierea a noua cetateni romani din Fasia Gaza. Misiunea, realizata la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, a implicat o cooperare exemplara intre MAE si Ministerul Apararii Nationale, oferind sprijin concret in contextul instabilitatii din regiune.
Prin aceste actiuni, Romania confirma rolul sau activ si responsabil in cadrul NATO, atat pe plan militar, cat si umanitar, consolidand imaginea unei tari pregatite si implicate in mentinerea pacii si securitatii internationale.